Munnen er inngangsporten til kroppen og kan også vise de tidlige tegnene på alvorlige helseproblemer som utvikler seg i andre områder. Av den grunn er det viktig å la seg undersøke av en tannpleier/tannlege to ganger i året En sykdom det gjelder å ha kontroll på, er periodontal sykdom. Den grupperes ofte sammen med gingivitt og er en form for tannsykdom som kan påvirke andre deler av munnen, inkludert tungen og tennene dine. Av den grunn er det viktig at du oppdaterer deg på dette, inkludert hvordan det kan forhindres og behandles.
Periodontal sykdom: en mer alvorlig type tannkjøttbetennelse
Selv om den er satt i bås med tannkjøttbetennelsemer, er periodontitt i bunn og grunn en mer ekstrem tilstand. Gingivitt begynner som en tannkjøttbetennelse. Hvis gingivitt forblir ubehandlet, kan den utvikle seg til periodontitt eller tannkjøttbetennelse. Etter hvert begynner de innerste lagene av tannkjøttet å trekke seg vekk fra tennene. Slik bygges det lommer på hver side av tennene. I disse områdene samles det rester som pussing av tennene ikke alltid klarer å fjerne, noe som forårsaker infeksjon i tannkjøttet og får tannkjøttkanten til å krympe. Samtidig som tannkjøttkanten krymper utvides disse lommene, og man risikerer at tenner faller ut eller andre alvorlige munnproblemer.
Årsaker til periodontitt
Hovedårsaken til periodontitt er plakk. Når plakk bygger seg opp rundt tennene, begynner den å infisere tannkjøttet, noe som fører til gingivitt og senere til tannkjøttbetennelse. Det fins også sekundære årsaker. Hos kvinner kan hormonelle endringer knyttet til graviditet, overgangsalder eller månedlig menstruasjon bidra til utvikling av periodontal sykdom. Enkelte sykdommer, fra diabetes til HIV, kan påvirke immunforsvaret og resultere i at tannkjøttet mister elastisitet.
Noen medikamenter som tas gjennom munnen, har redusert spyttproduksjon som bivirkning. Spyttet beskytter nemlig tannkjøttet og tennene. For lite spytt kan føre til unormal vekst i tannkjøttetvevet, eller forhindre at matrester skylles ned i ganen. Begge disse faktorene kan forårsake sykdommen. Hvis du pusser tennene og brukere tanntråd daglig, men fortsatt opplever tidlige tegn på tannkjøttbetennelse, bør du oppsøke fastlegen din, siden dette kan bety at du har andre medisinske problemer.
Symptomer på periodontitt
Blør tannkjøttet ditt etter at du har pusset tenner? Grunnen er antakeligvis ikke at du pusser for hardt. Dette er på grunn av de tidlige stadiene av gingivitt. Hvis du nylig begynte med tanntråd igjen, vil du sannsynligvis se litt blod i begynnelsen på grunn av irritasjonen dette påfører tannkjøttet. Dette burde allikevel kun pågå i kort tid, og tannkjøttet ditt burde uansett ikke blø av pussingen alene.
Andre symptomer inkluderer hovent tannkjøtt, vedvarende dårlig ånde (eller vond smak i munnen), tenner som beveger seg og dannelsen av lommer mellom tannkjøttet og tennene dine. I tillegg til dette, er det mulig du allerede har tannkjøttbetennelse, men ikke kan se tilstanden, avhengig av hvilken del av tannkjøttet som lider av periodontitt. Ved å oppsøke din tannpleier/tannlege én gang i halvåret, vil du kunne hindre denne potensielle tilstanden.
Behandling og forebygging av periodontitt
Hindring av periodontal sykdom og utviklingen av gingivitt er ganske ukomplisert. Kort fortalt er forebygging den beste behandlingen av periodontal sykdom. For å ta fatt på tannproblemene før de blir alvorlige, lønner det seg å venne seg til å sjekke munnen daglig som en del av din generelle rutine for tannpleie. Se etter endringer i tennene, tannkjøttet, tungen og det gingivale vevets farge og utseende. Gjennom egnede tiltak mot plakk, bør det være lett å hindre periodontitt. For det første må du pusse tennene to ganger om dagen og bruke tanntråd minst én gang om dagen. Bruk av antibakteriell munnskyll etter å ha pusset tennene kan vaske bort plakk som er vanskelig å komme til. Og hvis du har utviklet lommer rundt tannkjøttet vasker den bort bakterier og rester som har samlet seg i disse, noe som gir tannkjøttet ditt tid til å stramme seg opp igjen. I tillegg anbefales det at du oppsøker din tannpleier/tannlege for rengjøring av tennene to ganger i året.
Men hva skjer hvis du har utviklet sykdommen og trenger hjelp til å behandle periodontitten? I dette tilfellet vil din tannpleier/tannlege gi deg noen tannkrem-alternativer som er laget spesielt for tannkjøtthelse. En Oral-B elektrisk tannbørste hjelper deg også med plakkkontroll. Så lenge ikke situasjonen har nådd et kritisk nivå, er egentlig dette alt du trenger å gjøre (mens du følger de rette stegene for plakk-kontroll). Skulle lommene likevel forbli store, og ikke forsvinne på egen hånd, er det nødvendig med munnkirurgi for å stramme opp tannkjøttvevet igjen. Behandling av alvorlig periodontal sykdom kan også innebære en renseprosess i dybden kalt depurasjon og rotplanering, hvor tannpleieren eller tannlegen fjerner tannstein både over og under tannkjøttkanten, og glatter over mørke punkter på tannrøttene på steder hvor bakterier som forårsaker plakk har en tendens til å samle seg. Gjennom regelmessige besøk til tannpleier/tannlege, kan du unngå denne formen for ekstrem behandling.