SE STØTTE OG RESSURSER FOR

MØT SAMFUNNSMEDLEMMENE

Forståelse starter med å informere om de ulike typene funksjonsnedsettelser. Ett av de første skrittene vi tar er å lytte til de unike historiene deres, slik at vi kan bygge vår innsats på god informasjon. Se nærmere på vanlige problemer i forhold til munnpleie som personer med funksjonsnedsettelser opplever og må overvinne.

Ofte stilte spørsmål for pasienter

Ja, en fast tannlege i nærheten av der du bor eller jobber er den beste måten å ha tilgang til munnhelsestøtte. Personer med og uten funksjonsnedsettelser har ikke nødvendigvis annerledes munnhelseproblemer, så en vanlig tannlege skal kunne stille diagnose, forebygge eller behandle disse like godt. I noen tilfeller er det nødvendig med en mer persontilpasset tilnærming, som f.eks. å implementere en strategi for atferdsstøtte. iADH har som mål å påse at alle tannleger mottar opplæring i å tilby nødvendige justeringer for å gi vanlig forebyggende pleie til alle personer, uavhengig av om de har en funksjonsnedsettelse eller ikke. Tannlegen din skal sørge for at du har regelmessige timeavtaler slik at du får regelmessige veiledning og kontroll av din generelle munnhelse. Ta kontakt med tannlegen for å få dem til å forstå hvilke tilretteleggelser du må ha for å kunne kjenne deg komfortabel, slik at du kan ha en positiv opplevelse. Det er spesielt viktig at personer med funksjonsnedsettelser også går til en tannpleier, dersom én er tilgjengelig, ettersom de har spesielt god kompetanse til å forebygge tannproblemer og hjelpe personer til å oppnå best mulig personlig munnhygiene. Det er spesielt viktig at personer med funksjonsnedsettelser også går til en tannpleier, dersom én er tilgjengelig, ettersom de har spesielt god kompetanse til å forebygge tannproblemer og hjelpe personer til å oppnå best mulig personlig munnhygiene.
Funksjonsnedsettelsen din kan påvirke munnhelsen din. Noen tilstander påvirker munnhelsen direkte (tenner, spytt, munnvev, oromotorisk funksjon), mens andre kan ha en mer indirekte påvirkning (vansker med å utføre daglig munnhygiene, vansker med å forstå hvor viktig god munnhelse er, spesielle omstendigheter rundt kosthold osv.) Dersom du lever med en synlig eller usynlig funksjonsnedsettelse, kan det være viktig å opprettholde god munnhygiene ettersom konsekvensene kan potensielt være alvorlige.
Den mest effektive måten å pusse tennene på og opprettholde gode munnpleierutiner er å forstå personens individuelle behov. Nøkkelen til det er å prøve ut hva som fungerer for deg. Snakk med tannlegen eller tannpleieren for å finne ut hvilken metode passer best for deg.
Det er viktig å pusse tennene to ganger daglig og rengjøre mellom tennene regelmessig med tanntråd eller interdentalbørster minst én gang daglig. Det er også viktig å ha et velbalansert kosthold. Mat med fast konsistens, riktig hydrering og redusert hyppighet av sukkerinntak kan hjelpe med å begrense plakkbakterier i munnen. Skylling med rett munnskyllevann kan også bidra til å få en renere munn, men skal aldri erstatte tannpuss.
Ja, det er ingen grunn til at du ikke kan få enkelte behandlinger i din egen rullestol, spesielt om den kan settes i skråstilling. Noen ganger er du mer komfortabel i rullestolen, og tannlegen har tilgang til munnen din. De kan derimot ha redusert synsfelt og kan ikke gi trygg behandling, så kan derfor kun utføre enkle prosedyrer. Enkelte tanntjenester kan ha spesialutstyr som gjør rullestolen om til en tannlegestol ved hjelp av en bevegelig plattform. Andre kan ha tilgang til et heiseapparat. En annen mulighet er at du kan ta med deg rullestolen inn ved siden av tannlegestolen, og så bruke et glidebrett for å forflytte deg inn stolen. Prøv å ringe tannlegen før avtalen og la dem forstå behovene dine, og planlegg hva som må ordnes for at du kan få tilgang.
Noen land har ambulerende team som tilbyr et begrenset utvalg av tannpleie hjemme. Dette kalles noen ganger for hjemmetannlege. For å motta pleie av høyeste kvalitet og et komplett utvalg av behandlingsalternativer er det bedre å gå til en tannlegepraksis. Hvis det derimot er nødvendig, kan det være mulig at et mobilt team med bærbart utstyr kan gi behandling og forebyggende tiltak til personer som har vanskelig for å komme seg ut fra hjemmet sitt.
Narkose er et alternativ som kan brukes for å gi tannbehandling til personer som ikke er i stand til å tolerere pleie på annen måte eller personer som trenger svært mye støtte for å motta komplekse eller lange behandlinger. Det er imidlertid en lang liste med tiltak som bør vurderes før man velger narkose, ettersom det har iboende risikoer og forsinker pleie på grunn av ventelister. Det finnes en kombinasjon av støttetiltak som er tilgjengelige for å oppfylle behovene til personer med bevegelsesforstyrrelser eller angst, inkludert behandling med beroligende midler, musikkterapi eller støtte fra en psykolog. Metoden som velges avhenger derimot av hvilken type tannbehandling som kreves, de underliggende medisinske tilstandene, hvor akutt behovet for behandlingen er og pasientens ønsker og evne til å akseptere/takle den nødvendige tannbehandlingen.
Det avhenger av kompleksiteten til tannbehandlingen og av kompleksiteten til den medisinske diagnosen og om du trenger spesialutstyr eller -omgivelser for å oppfylle behovene dine. Enhver pasient bør imidlertid ha et fast «tannhjem» som de kan besøke minst én eller to ganger i året for å sjekke og vedlikeholde munn og tenner. Det kan være nødvendig å bli behandlet av en spesialist ved enkelte tilfeller, men ikke alle, og tannlegen vil i så tilfelle henvise deg.

Ofte stilte spørsmål for foreldre / omsorgsgivere

Det beste du kan gjøre er å sette et godt eksempel ved å ta deg av din egen munnhelse. Oppmuntre til tannpuss med tinnfluoridtannkrem to ganger daglig, sørge for å spise et sunt og balansert kosthold som reduserer bruk av «usunne belønninger» som søtsaker, godteri eller brus og gå regelmessig til et tannpleieteam for forebyggende munnpleie. Du kan spørre tannlegen deres eller tannpleieren din om å prøve forskjellig rengjøringsutstyr for å finne ut hvilke fungerer best og gi praktiske, klare instruksjoner og veiledning for å hjelpe barnet ditt med å lære å rengjøre tennene. For eksempel kan en persontilpasset serie med fotografier på et baderomsspeil hjelpe dem til å følge samme rutine daglig.
De fleste land anbefaler å ta barn til tannlegen innen første fødselsdag. Karies i tidlig barndom er et vanlig problem i verden og kan sees hos barn ned i 18-måneders alder. Det er derfor spesielt viktig at barn med funksjonsnedsettelser får eventuelle risikoer for munnsykdommer identifisert og forebygget. Foreldre kan også få opplæring i hvordan de skal pleie barnets tenner og takle spesielle utfordringer forbundet med funksjonsnedsettelsen.
Mange gir tilbakemelding om det er lettere å bruke elektrisk tannbørste når du pusser en annen persons tenner. I tillegg har de et rundt hode som fjerner mer plakk enn vanlige tannbørster. Nye elektriske tannbørster har også støttefunksjoner som varsler når trykket blir for hardt, tidtaker for pussing osv. Det er mulig å modifisere skaftet på alle tannbørstene for å hjelpe personer med begrenset manuell fingerferdighet eller personer som har problemer med gripestyrke.
Det kan være mange årsaker til dette. Den beste strategien er å pusse tennene på et tidspunkt når barnet er komfortabelt og avslappet. For eksempel kan du bruke en boblemaskin, slik at barnet lener hodet bakover eller ler og åpner munnen. Du kan kanskje også bruke en lite spesialutformet anretning eller fingerbeskyttelse som du fører inn mellom tennene i korte perioder for å få tilgang til innsiden av tennene. Det er veldig viktig å etablere en rutine med tannpuss slik at barnet beholder tennene livet ut. Du bør spørre tannlegen om en vurdering, og så kan tannpleieteamet vise deg den beste måten å utføre daglig munnhygiene på og anbefale egnede hjelpemidler.
Dette kan være veldig utfordrende og en gradvis desensibilisering er det viktigste. Du bør spørre talepedagogen om veiledning med øvelser og programmer som inkluderer massasje av ansiktsmusklene og oromotorisk terapi. Du kan også spørre tannlegen om direkte praktiske instruksjoner og opplæring med dette.
Blødende tannkjøtt er et tegn på betennelse på grunn av gjenværende plakk / bakterier. Tennene og tannkjøttet må rengjøres grundig hver dag for å la det tilheles. Det er IKKE på grunn av at du pusser for hardt eller at det er forårsaket av legemidler, så ikke la det hindre deg i å gjennomføre den nødvendige munnpleien. Plakk er vanskelig å se med det blotte øyet, og for å sjekke etter plakk kan du bruke fargetabletter som gjør det lettere å se og sørge for at alt er fjernet. Det er også veldig viktig å bruke tanntråd eller rengjøre med interdentale børster mellom tennene for å fjerne plakk som skjuler seg der og forårsaker betennelse og blødninger. Spør tannpleieteamet etter spesifikke tips, råd og instruksjoner.
Først og fremst må du alltid bruke en tannkrem med tinnfluorid for å forebygge tannkaries. Det finnes milde tannkremer og tannkremer uten smak til salgs. Spør tannlegen eller det lokale apoteket etter anbefalinger du kan prøve. Dersom du eller barnet ditt har en nedsatt evne til å svelge, finnes det egnede tannkremformuleringer som ikke skummer.
Ja, absolutt, av mange årsaker: Det finnes allikevel bakterier som kan forårsake betennelse i tannkjøtt og halitose. Det er veldig viktig å børste tennene med en tannbørste for å fjerne plakk og sørge for daglig komfort og frisk pust, samt gi intraoral stimulering slik at munnen ikke blir overfølsom. Grundig tannpuss forebygger også oppbygging av tannstein og forebygger aspirasjonspneumoni.
Det kan ikke erstatte tannpuss, men det bidrar absolutt til bedre munnhygiene hos pasienter med høy risiko for karies. Dersom pasienten ikke kan spytte ut, kan du fukte litt gasbind med munnskyllevann og påføre det direkte på tennene og tannkjøttet, mens du prøver å la minst mulig væske være igjen i munnen for å unngå at produktene svelges.
Autonomi er viktig. Vi anbefaler at du lar dem gjøre det, og så utfører du et «tilsyn» til slutt for å sørge for å sikre kvaliteten på munnhygieneprosedyrene. Denne støtten eller dette tilsynet kan kanskje også utføres ved bruk av en hånd over hånd-teknikk for å veilede personen.
Spytt hjelper med å fukte tennene og slimhinnen i munnen og gir mineraler og immunceller som beskytter tennene fra karies. Tap av spytt på grunn av redusert muskelkontroll i munn og svelg har en større sosial innvirkning enn konsekvenser for munnhelse, men det kan forårsake sår i munnvikene. Det finnes muligheter for å begrense sikling. Dette omfatter orofacial behandling, legemidler som botulinumtoksin eller til og med kirurgi, men enhver prosedyre som reduserer spyttdannelse vil sette tennene i stor fare for karies, så det bør kun utføres parallelt med et forsterket forebyggende regime.
Besøk tannpleiepersonellet for å få mer persontilpassede råd. De vil finne ut årsaken til den dårlige ånden. Det kan være forårsaket av karies, mage- og tarmproblemer, problemer med periodontitt, pusting gjennom munnen, luftveisinfeksjoner osv.
Det er opp til pasienten hvor viktig det estetiske er, men det er vanskeligere å holde overfylte tenner rene. Visse munnfunksjoner kan bli påvirket, som f.eks. å snakke og spise. Tenner som står langt frem er også i fare for skade. Personer med funksjonsnedsettelser skal ikke bli nektet ortodontisk pleie av årsaker knyttet til funksjonsnedsettelsen. Man må forsikre seg om utmerket munnpleie, ellers kan det føre til skade på tennene dersom mat og plakk blir sittende fast rundt tannreguleringen og tannskinnene. Snakk med tannlegen om man skal sette i gang med ortodontisk behandling eller ikke.