HULL OG TANNRÅTE

Gjenoppbyggende Tannteknikk Og Typer Tanngjenoppbygging

Gjenoppbyggende Tannteknikk Og Typer Tanngjenoppbygging article banner
DELE

Hva er gjenoppbyggende tannteknikk?

Begrepet «gjenoppbyggende tannteknikk» beskriver integrert behandling av tannhelseproblemer og gjenoppbygging av munnen til en funksjonell og estetisk stand. Selv om det i dag ikke regnes som en tannhelsespesialitet av American Dental Association, kan vanlige tannleger utføre mange av disse prosedyrene uten tilleggsutdanning og sertifisering. Alt avhenger av hvor vanskelig prosedyren er og hva tannlegen føler seg komfortabel med. Mange av prosedyrene omfattes også av spesialfeltet prostodontikk, inkludert fyllinger, kroner, broer, fulle og delvise tannproteser og tannimplantater.

Erstatte tenner

Gjenoppbyggende tannteknikk kalles ofte prostodontikk. Enten tannlegen din bruker begrepet «gjenoppbyggende tannteknikk» eller «prostodontikk» er målet å bevare de naturlige tennene i så stor grad som mulig. Å skifte en tann som har falt ut med tannimplantat, bro eller gebiss styrker også tannhelsen. Å fylle tomrom i munnen kan forebygge hull i de andre tennene, siden ujevne åpninger er sårbare punkter for oppbygning av bakterier og plakk. Tenner som har falt ut kan også føre til ekstra belastning på de andre, naturlige tennene, siden du ikke har like stort område å tygge med.

Alternativer for tanngjenoppbygging

Når du velger en strategi for gjenoppbyggende tannteknikk må du vurdere både de fysiske og økonomiske faktorene – helsen og budsjettet. De fleste tannleger som jobber med gjenoppbyggende tannteknikk vil prøve å bevare de naturlige tennene hvis det er mulig før innsetting av hel- eller halvprotese, slik at du ikke må ta ut og rengjøre enheten regelmessig. Men noen ganger er hel- eller halvprotese et bedre alternativ hvis du mangler mange tenner og ikke er en god kandidat for tannimplantater pga. andre tannproblemer.

Typer tanngjenoppbygging

I dag har du, takket være de mange alternativene for tanngjenoppbygging, mange muligheter for å reparere slitte, skadede eller manglende tenner og gjenopprette et sunt og vakkert smil. Avhengig av problemet vil tannlegen utføre en av to typer tanngjenoppbygging:

  • Direkte. Direkte tanngjenoppretting innebærer å sette inn en fylling i et klargjort hull. Denne prosedyren kan utføres på ett tannlegebesøk. Tannlegen velger fra ulike alternativer for fylling basert på fyllingens type og plassering. En glass- eller harpiksionomer brukes ofte nær tannrota eller andre steder som ikke utsettes for høyt trykk ved tygging.

  • Indirekte. Indirekte tanngjenoppbygging innebærer tilpassede tannerstatninger i form av kroner, belegg eller innlegg. En krone dekker hele tyggeflaten på tanna, et innlegg mellom tyggeforhøyningene, og et belegg dekker en eller flere tyggeforhøyninger og en del av tyggeflaten. En indirekte tanngjenoppbygging krever mer enn ett tannlegebesøk, siden innlegget eller belegget må lages i et laboratorium. Kroner, innlegg og belegg kan lages fra flere ulike materialer. Gull brukes fortsatt i noen tilfeller, men for personer som er opptatt av hvite tenner kan porselen eller tannfargede harpiksmaterialer være noen alternativer.

Kostnader og forsikring ved tanngjenoppbygging

Husk også at de fleste tannlegeforsikringer ikke dekker tannimplantater. Tannimplantater kan være dekket av helseforsikringen din, avhengig av årsaken til at du har mistet tenner og om du har andre, relaterte tilstander. Snakk med tannlegen din for å finne den beste løsningen for bedre tannhelse.

For å forebygge hull i tennene og dårlig tannhelse, velg fra vårt utvalg av Oral-B elektriske tannbørster.