HULL OG TANNRÅTE

Beste Tannkrem For Tannfølsomhet

DELE

Tannfølomhet, også kjent som dental hypersensitivitet eller dentinal hypersensitivitet, er smerten man føler i tennene, vanligvis når man spiser eller drikker. De fleste har en eller annen gang opplevd tannsmerter, så hvis du opplever tannfølsomhet er du ikke alene. Heldigvis finnes det flere måter å behandle tannfølsomhet på. Denne artikkelen vil hjelpe deg å finne den beste tannkremen mot tannfølsomhet for dine behov. 

Tannfølsomhet: En oversikt

I den indre strukturen av tannen ligger pulpaen (tannmassen), som er en blanding av organiske materialer - blodårer som bringer føde til tannen, og nerver.  Pulpaen er omgitt av et lag med en substans som kalles dentin, som består av et hardt mineral.  Gjennom dentinet går det tusenvis av veldig tynne rør som kalles «dentinkanaler». Dentinkanalene er altså en kanal mellom innsiden av den levende tannen og nervene og det ytre emaljelaget.  Det ytre laget av tannkronen er laget av et veldig hardt emaljelag som er den hardeste strukturen i kroppen.  Emaljen dekker kun utsiden av tannen over tannkjøttkanten, og dekker ikke arealet nedenfor tannkjøttkanten, kalt tannroten, som er dekket av en struktur som kalles sement.

Tannfølsomhet kan forekomme når dentinkanalene blir blottlagt, siden de er sårbare og lett blir irritert av ulike stimuli.  I sunne tenner er dentinkanalene dekket av tannkjøttet og sementen i tannroten, og av emaljelaget i den ytre kroneoverflaten av tannen.

Den primære grunnen til at dentinkanalene blir blottlagt, er at tannkjøttet trekker seg tilbake, samt slitasje på tannemalje eller sement.  En bakterie i plakk forårsaker problemer som gingivitt, tannkjøttet blir oppsvulmet og betent. Hvis dette ikke gjøres noe med, svekkes strukturene som fester tannkjøttet til tannroten, slik at det slipper taket.  Dette kan over tid føre til en tilstand som kalles periodonditt, som er når tannkjøttet løsner fra tannen og forsvinner nedover tannroten. Når roten blir blottlagt vil sementen, som er mindre holdbar enn emaljen som dekker dentinet i tannkronen, bli slitt av og blottlegge dentinkanalene – dette etterlater åpne hull i dentinkanalene som kan forårsake følsomhetsproblemer.

Valg av tannkrem mot tannfølsomhet

Tannkremer mot tannfølsomhet er spesielt utviklet for å ta tak i dette problemet. De inneholder ingredienser som kaliumnitrat eller tinnfluorid som hjelper til med å forhindre tannfølsomhet, slik at du føler lite eller intet ubehag når du pusser.

Det er to hovedveier for å stoppe smerten ved tannfølsomhet: bedøve nervene eller tette hullene inn til dentinkanalene. Følgende ingredienser har vist seg høyeffektive ved behandling av tannfølsomhet hos folk flest.

Ingredienser som letter tannfølsomhet

Kalium

Kalium samhandler med nervesynapsene og hindrer nerven i å sende smertesignalet over synapsen, bedøver nerven slik at du ikke kjenner smerten.  Det gir ikke noen øyeblikkelig lindring, og det behandler heller ikke de underliggende grunnene til utvikling av ytterligere tannfølsomhet.

Tinnfluorid-blanding

En annen løsning for tannfølsomhet er å bruke en tannkrem som inneholder en blanding med tinnfluroid. En spesielt anbefalt tannkrem med tinnfluorid, Pro-Expert Professional Protection, er produsert av Oral-B og skal være tilgjengelig på apoteket ditt. Tannkrem mot tannfølsomhet med tinnfluorid hjelper til med å tette hullene inn til dentinkanalene, stopper slik smertene ved tannfølsomhet og gjør det mulig å nyte mat og drikke uten å føle ubehag. Tinnfluorid-blandingen hjelper også til med å hindre noen av grunnårsakene til utvikling av tannfølsomhet. 

Tannkremer mot tannfølsomhet kan også ha andre funksjoner som bleking av tenner. Mange tannkremer med tannblekefunksjon, slik som Oral-B Pro-Expert Sensitive & Gentle Whitening Toothpaste, har nå innhold som motvirker tannfølsomhet. I tillegg kan noen elektriske tannbørster ha en innstilling for følsomhet som kan brukes sammen med den tannkremen mot tannfølsomhet som du velger. Å kombinere disse to følsomhets-valgene vil gjøre den daglige tannhelserutinen med tannpussing to ganger daglig og daglig bruk av tanntråd, mer komfortabel.