HULL OG TANNRÅTE

Stadier I Tannråte

Stadier I Tannråte article banner
DELE

Stadiene i tannråte 

Tannråte er den vanligste grunnen til tannsmerter. Tannråte begynner når emaljen begynner å brytes ned og lager lommer med råte i tennenes overflate. Råten er et resultat av syreskader på tannstrukturen produsert av bakterier som lever i plakk, den klebrige filmen laget av proteiner funnet i spyttet, og som lever av å fordøye sukkerrester i munnen. Noen typer tannråte kan behandles med gode munnhelsevaner og regelmessige besøk hos tannlege/tannpleier. 

Det følgende bildet kan hjelpe deg å identifisere og forstå tannråte, slik at du kan forebygge det.

1. stadium:  Hvite flekker

Første stadium i tannråte begynner når kalkhvite områder kommer til syne på tannoverflaten, grunnet mangel på kalsium og oppbygging av plakk. Bakterier i plakket begynner så å spise på sukker i mat som er spist. Oppbyggingen av disse syrene forårsaker nedbrytingen av tannemaljen, en prosess referert til som avmineralisering av tannoverflaten. I denne fasen kan tannråten fortsatt kunne reverseres med riktig behandling, noe du kan diskutere med tannlegen/tannpleieren din, slik som å bruke riktig pusseteknikk, fluortannkrem og å utføre fluorbehandling på selve det aktuelle området.

2. stadium: Nedbryting av emalje

I det andre stadiet av tannråte begynner emaljen å gå i stykker under tannens overflate. I dette stadiet er den normale remineraliseringsprosessen ikke i stand til å gjenopprette emalje og mineraler, noe som igjen forårsaker at en skade bygger seg opp i tannen. Mens nedbrytingen fortsetter, risikerer man at tannen brekker, noe som ikke kan repareres. Hvis en av tennene dine brekker, må du kontakte tannlege umiddelabrt. 

3. stadium: Nedbryting av dentin

Tredje stadium av tannråte er også kjent som nedbryting av dentin. Hvis situasjonen ikke behandles, vil bakterier og syrer fortsette å løse opp emaljen og man risikerer at skaden når inn til dentinen. Dentin er den delen av tannen som finnes mellom emaljen og pulpaen. Når først nedbrytingen når dentinen, vil smertenivået begynne å intensivere seg og man vil kunne merke en skarp smerte i den infiserte tannen. Når nok av emaljen under overflaten er svekket av tap av kalsium og fosfat-mineraler, kollapser emaljen og det dannes en dental kavitet - eller på godt norsk: et hull. På dette tidspunktet vil det mest sannsynlig være nødvendig med en tannfylling for å gjenoppbygge tannen. 

4. stadium: Pulpaen blir involvert

Pulpaen er regnt for å være tannens midte. Den er bygget opp av levende vev og celler som kalles odontoblastere. Cellene i pulpaen produserer dentin, som fungerer som et forbindelsesvev mellom emaljen og pulpaen. Hvis pulpaen i en tann blir infisert med bakterier, bygger det seg opp puss som, hvis ubehandlet, vil drepe blodårene og nervene i tannen. Dette kalles vanligvis tannpine og kan forårsake konstant smerte. I dette stadiet er rotfylling den vanligste behandlingsformen. 

5. stadium: Fremvekst av byller

Fremveksten ev byller er det endelige stadiet for tannråte, og så absolutt det mest smertefulle. Når infeksjonen når rottuppen på tannen, risikerer man at de tilliggende bena også risikerer å bli infisert. Tannkjøttet og tungen hovner ofte opp, noe som går ut over taleevnen og øker risikoen for at du får andre sykdommer. På dette stadiet trenger man muligens å få utført oral kirurgi.

6. stadium: Tap av tenner

Hvis tennene forblir ubehandlet på dette stadiet av tannråte, er tennene tapt og må trekkes. 

Hvordan forebygge tannråte

Det er lett å ta seg av tannråte. Å etablere gode vaner for munnhygiene som omfatter disse preventive tiltakene, vil hjelpe deg å unngå tannråte:

  •  Følg et solid program for munnhygiene – bruk tannkrem og munnskyll med fluor og puss som en profesjonell med en elektrisk tannbørste. Et sterkt program for munnhygiene kan vedlikeholde munnhelsen din og blir sett på som det beste beskyttende tiltaket man kan gjøre for å unngå tannråte. 

  • Unngå et kosthold med mye sukker, det samme gjelder spising mellom måltidene.

  • Å drikke vann kan også hjelpe: å opprettholde væskebalansen kan hjelpe til å produsere spytt for å fortsette å nære tannemaljen og rengjøre munnen. 

  • Naturligvis vil regelmessige besøk hos tannlege/tannpleier både hjelpe til å forhindre tannråte og vedlikeholde sunn munnhelse