HULL OG TANNRÅTE

Hva er tannråte - hvordan unngå råtne tenner?

Finnes Det En Kur Mot Tannråte? article banner
DELE

År etter år er tannråte en av de vanligste sykdommene folk flest opplever. Tannråte, også kjent som hull eller karies, plager faktisk munner over hele verden. Tannråte oppstår når plakk, som er den klebrige substansen som bygger seg opp på tennene, kombineres med sukker fra maten vi spiser. Denne kombinasjonen produserer syrer som kan ødelegge og svekke tannemaljen. Selv om det ikke finnes noen kur mot tannråte, bortsett fra profesjonell tannbehandling, kan du selv gjøre mye for å forhindre hull i tennene. La oss se nærmere på tannråte.

Mat og bakterier kan forårsake tannråte. Det danner seg hele tiden plakk i munnen din. Den klebrige substansen fester seg til tannkjøtt og tenner, og den inneholder bakterien som lever av sukkeret i maten vi spiser. Når bakterier spiser, lager de syre. Og denne syren kan angripe tennene lenge etter at du er ferdig med å spise, og over lang tid kan de begynne å ødelegge tannemaljen. Forblir det ubehandlet, vil det arbeide seg gjennom hele tannen og alle lagene den består av.

Det er ikke sikkert at du merker smerter eller tannfølsomhet før råten går gjennom tannemaljen og inn i dentinlaget, som kan irriteres av varm eller kald mat og drikke.

Det er flere faktorer og atferd som kan gjøre deg mer utsatt for tannråte.

Først og fremst kan det å ikke pusse tennene være det viktigste faktoren. Puss tennene minst to ganger om dagen med fluor-tannkrem, og husk å bruke tanntråd regelmessig. Gjør avtaler med tannlege/tannpleier for rensing og undersøkelser for å ha kontroll på tennene dine og ligge i forkant av utviklingen av hull i tennene. En annen viktig faktor er hva slags mat du spiser. Spiser du mat med mye sukker, gir du bakteriene i munnen din mer å spise på. Du har kanskje hørt det før, men prøv å unngå godteri, brus, juice og kaker. Begrens mengden med snacks som du spiser mellom måltidene, siden økt inntak av sukkerholdig mat kan øke risikoen for råte.

Andre faktorer kan være tørrmunnethet og at du ikke har nok spytt i munnen din. Spyttet fungerer som en naturlig beskyttelse for tennene dine, vasker vekk mat og det skadelige sukkeret fra tennene dine. Ved å innføre fluor-tannkrem i dine daglige tannpussrutiner kan du gjøre tennene dine mer motstandsdyktige mot syrene. I tillegg til tannkrem, finnes det flere munnrense- og munnskyllemidler som inneholder fluor.

Hvordan oppstår et hull?


Hvis du ofte inntar sukkerholdig mat og drikke, kan det oppstå hull hvis en tann blir hyppig utsatt for syreeksponering. Over tid kan et vedvarende syreangrep på tennene dine føre til avmineralisering av emaljen. Reversible hvite flekker på tennene dine kan bety at du mangler noen mineraler, og er et tegn på at du muligens kan være på vei mot tannråte.

Hvordan hindre at tannråten blir verre?

Selv om det ikke kan kureres, kan du forsøke å stoppe det tidlig med gode rutiner for munnhygiene. Det omfatter å gå til innkjøp av en Oral-B elektrisk tannbørste for å bidra til å fjerne plakk bedre og slik hindre hulldannelsen i utgangspunktet. Det er også viktig å være klar over at emalje er i stand til å reparere seg selv ved å bruke mineraler i spyttet, noe som bistås aktivt av fluorkilder som tannkrem. For mer informasjon, kan du se denne opplysningsfilmen om tannråte, eller for å finne andre måter å stoppe tannråte på, lese denne artikkelen om hvordan du forhindrer hull i tennene.

Hvordan behandle og kurere tannråte?

Selv om det ikke finnes noen ekte kur mot tannråte, finnes det behandlingsmuligheter. Avhengig av hvor alvorlig hullet er, kan en tannlege måtte bore for å fjerne den angrepne delen av en tann og bruke fyllmasse for å erstatte den. Hvis en tann er i svært dårlig forfatning, må tannlegen muligens fjerne den delen av rotstrukturen som er verst skadet, og erstatte den med en krone som plasseres rundt det som måtte være igjen av tannen. Er det så ille at nervene til en tann er døde, kan det bli nødvendig med rotfylling. Det betyr at man fjerner nerver og vev sammen med den ødelagte tannen og setter en krone på toppen.

Unngå tannråte og fortsett å smile bredt!