HULL OG TANNRÅTE

Symptomer, Årsaker Og Behandling Av Tannråte Og Hull

Symptomer, Årsaker Og Behandling Av Tannråte Og Hull article banner
DELE

Tannråte skjer når syre gjør tannemaljen din mykere. Disse syrene lages når plakkbakterier bryter ned sukker i munnen din.

Hva forårsaker hull i tennene og tannråte?

Tannråte skjer når man som inneholder karbohydrater blir fanget mellom tennene og ikke fjernes ordentlig når man pusser tennene eller bruker tanntråd. Plakkbakteriene lager syreholdige biprodukter som spiser vekk tannemaljen, og skaper veldig langsomt hull i tennene. Uten behandling kan disse hullene bli større og eventuelt ødelegge helle tannen.

De største årsakene til tannråte er søt mat og drikke. Jo mer sukker man konsumerer, desto mer syre produseres, som igjen fører til tannråte. Sukkeret virker sammen med plakk for å svekke emaljen, som gjør deg utsatt for tannråte. Hver gang du spiser noe søtt, er tennene dine utsatt for skaden fra syrene i de neste 20 minuttene. Det er viktig å forstå årsakene til tannråte, slik at du bedre kan ta vare å tennene og helsen din.

Tegn og symptomer på tannråte og hull

Den vanligste og mest effektive behandlingen av tannråte og hull er rotfylling, som hindrer hullet fra å vokse mer. Så hvis du opplever noen tegn på tannråte eller hull, er det avgjørende at du oppsøker tannlegen så fort som mulig.

Bruk av produkter som inneholder fluor, kan forebygge både tannråte og hull. Fluor strømmer til svake steder i tennene for å gjenoppbygge disse områdene før de utvikler seg til hull.

OralCareatHome_BestFoods_01

Hvordan behandler og forebygger man tannråte og hull?

Den mest effektive behandlingen er å gå til tannlegen for å fylle hullet.

For å forebygge tannråte og hull kan man gjøre enkelte ting for å styrke tennene:

  1. Unngå sukkerholdig mat og drikke som mater bakteriene i munnen.

  2. Puss tennene regelmessig med en fluortannkrem. Fluor hjelper med å forebygge hull ved å gjøre nedbrytningen av emaljen saktere, og gjøre gjenoppbyggingen raskere. Den nye emaljen som dannes er hardere og mer motstandsdyktig mot syre.

  3. Bruk tanntråd hver dag for å fjerne plakk og matrester mellom tennene, der tannbørsten ikke kommer til. Dette gir deg sunnere tenner og tannkjøtt og hindrer bla. tannpine.

Slik beskytter du barna dine mot tannråte og hull

Forebygging av tannråte og hull hos barna begynner med å lære dem ordentlige pussevaner og tannpleie fra de er små.

  1. Hør med tannlegen om når du bør begynne med fluortannkrem for barna.

  2. Ta dem med til tannlegen to ganger i året.

  3. Sørg for at barnet pusser tennene i minst to minutter to ganger om dagen. Sørg for at de retter oppmerksomheten mot de bakre tennene, siden det er der mest plakk dannes.

  4. Når tennene er vokst ut, bør de lære seg å bruke tanntråd daglig.

Når det gjelder tannråte og hull, starter en sunn munn med gode pussevaner.