VOKSNE

Sunne, hvite tenner og hvitt smil

DELE

Hvis du blar gjennom et magasin, legger du fort merke til at det er fylt med smil – perlehvite og perfekte tenner. Slår du på fjernsynet, ser du reklamer for hvitere tenner, fulle av smilende folk med vakre, hvite tenner. Vi liker å smile her til lands. Den gode nyheten er at det er lettere enn du tror å få et sunt, selvsikkert smil! Først er det viktig å vite at det er vanlig at tennene eldes. Hvis du tenker på alt det tennene blir utsatt for, slik som å tygge tre måltider om dagen, er det ikke rart at perleraden kan miste litt skjønnhet etter hvert. Men med litt grunnleggende pleie, og kanskje profesjonell hjelp, kan du igjen få tilbake det unge, sunne smilet med hvite tenner.

Lenge leve børsten

Du har hørt det ørten hundre ganger, men det er bare så viktig at vi må si det enda en gang: Puss, puss, puss! Pussing fjerner plakk, som bygger seg opp på overflaten av tennene dine. Teknologien har kommet langt det siste århundret, men det å pusse to ganger om dagen og bruke tanntråd er og blir den beste beskyttelsen mot tannråte og problemer med tannkjøttet.

Lær deg hemmelighetene bak tannpuss

Dette visste du kanskje ikke: Tannlegeforeningen anbefaler å bytte tannbørste hver tredje til fjerde måned. Et annet tips: Ikke pusse for aggressivt. Hvis du trykker for hardt, kan du forårsake slitasje på tannemaljen.

Hvitere og lysere

Det beste stedet å startet reisen mot hvitere tenner er hos tannlegen. Regelmessige tannrengjøringer (tannlegeforeningen anbefaler hver sjette måned) kan gjøre underverker. En blekende tannkrem kan også gjøre en stor forskjell. Se etter en tannkrem som ikke bruker blekemiddel (den eneste whitening-tannkremen som fås i butikken og som er godkjent av ADA).

Invester i mer permanente endringer

Kosmetiske behandlinger, slik som bonding, skallfasetter og emaljeforming kan også være et alternativ. Bonding kan dekke til misfarginger og reparere sprukne tenner. Skallfasetter, som er litt som hylstre for tennene dine, kan brukes til å fjerne mellomrom eller permanent misfargede tenner. Emaljeforming, som former tannemaljen slik at den danner en glatt linje, er et godt alternativ for å reparere skjeve tenner. Nye mildere produkter og metoder kommer stadig vekk – hør med tannlegen for å få mer informasjon.

Velg snacks med omhu

Det er bedre om du unngår godteri og sukkerholdige drikker i løpet av dagen. Plakk, som er en film av bakterier, dannes hele tiden på tennene dine. Sukkerholdig mat og drikke gjør at disse bakteriene produserer syre som angriper tannemaljen, som i sin tur fører til tannråte. Hvis du skal spise godteri, er det bedre om du spiser det som dessert og pusser tennene etterpå.

Beskytt leppene dine

Et vinnersmil har andre komponenter enn sunne tenner: Ikke glem de smekre leppene! Hvis du er mye ute i sola, anbefaler ekspertene at du beskytter leppene med et produkt som har solfaktor på minst 15. Se etter et produkt som beskytter både mot UVA- og UVB-stråler.

Øvelse gjør mester

Du trenger ikke perfekte tenner for å ha et vakkert smil – iblant handler det rett og slett om attitude. Hvis du føler deg selvsikker, ser du mer selvsikker ut. Øv deg på god kroppsholdning ved å rette deg opp. Gå med mening. Og se folk direkte inn i øynene når du smiler til dem. Du finner raskt ut at jo mer du smiler, desto bedre føler du deg.