HULL OG TANNRÅTE

Hvordan bli kvitt hull i tennene og ulike typer behandling

DELE

Hull i tennene er ikke bare en smertefull ulempe som du bare kan håpe blir borte. De krever spesialbehandling som fjerner ødelagt tannstruktur, reparerer ødeleggelsene forårsaket av av tannråte og fjerner smerten. Her skal vi gå gjennom de ulike tiltakene tannlegen din kan komme til å anbefale for å behandle hull.

Behandling av ulike typer hull

Hull har en tendens til å oppstå i sprekker på tyggeflatene til de bakre tennene og kalles okklusale kaviteter. Disse hullene kan oppstå på områder i de bakre tennene som er vanskelige å komme til når man pusser; som et resultat kan sprekkene i tennene samle bakterier som forårsaker hull. Når de blir igjen på tennene, utsondrer disse bakteriene syrer som skader tannoverflaten – prosessen som lager hull.

Heldigvis er flere behandlingsmuligheter tilgjengelig for å ta seg av problemet med hull i tennene. Behandlingen som er den rette for deg, bestemmes som regel av hvor alvorlig hullet er og kan kun avgjøres ved hjelp av tannlegen din, som er den best kvalifiserte til å vurdere hvor alvorlig tilstanden er. Nedenfor vil vi diskutere behandlingsvalgene fra de minst til de mest alvorlige hullene.

Behandling av okklusale og interproksimale hull ved hjelp av fyllinger

Den vanligste formen for behandling av moderate til alvorlige hull, er fyllinger. Når du får en fylling, borer tannlegen din i den berørte tannen, fjerner det angrepne vevet inne i hullet og fullfører behandlingen ved å fylle det utborede området med rett type materiale for å gjenoppbygge styrken i tannstrukturen din. Mens de fleste fyllinger lages med komposittharpiks, kan de også lages med mange ulike materialer. Okklusale kaviteter, eller hull i de bakerste tennene, kan fylles med materialer som varer lenger, gull og sølv er to muligheter. For interproksimale kaviteter, eller hull mellom tennene, kan tannlegen din gå for komposittharpiks på synlige tenner av estetiske grunner og for å gi deg det mest attraktive utseendet. Basert på alvorligheten og plasseringen av hullet, vil tannlegen din vite hva som er den beste behandlingsmetoden for hullene i tennene dine.

Alvorlig infiserte tenner kan reddes med kroner

For de mer ekstreme tilfellene av tannråte, når for mye av tannstrukturen er borte, kan tannlegen din gå for å velge en krone. Noen ganger vil alvorlig angrepne tenner kreve store fyllinger, noe som kan gjøre tenner sårbare for sprekker - og til sist for å knekke. For å behandle ødeleggelser på dette nivået, vil tannlegen din prøve å redde det som er igjen av tannen, reparere den og til sist dekke den med en krone i lettmetall eller porselen.

Rotfylling – løsning for hull som har skadet nervene i tannen 

Når skaden fra et hull i tannen din går for dypt til å bli behandlet med de tidligere gjennomgåtte metodene, kan tannlegen foreslå en rotfylling. Når tannråte utvikler seg gjennom tannens beskyttende emalje, etablerer den seg som oftest rundt midten av tannen, i dentinet. Råte som i stor grad trenger inn i dentinet, kan resultere i skade på nervene i tannroten og kreve rotfylling for å løse problemet. I rotfyllingsprosessen vil tannlegen din fjerne den ødelagte nerven og de omliggende blodkarvevet, eller pulpaen, og fylle området med et endodontisk tetningsmiddel. Hvis en stor del av tannen blir filt vekk under rotfyllingen, kan tannlegen din bestemme seg for å sette en krone på den berørte tannen så snart som prosedyren er fullført.

Trekking er siste utvei

En annen måte å behandle hull på, er som regel siste mulighet når de tidligere nevnte behandlingene ikke er nok til å løse problemet. Denne muligheten blir bare undersøkt dersom det ødelagte tannvevet øker muligheten for at infeksjonen kan spre seg til kjevebenet. For angrepne tenner som er lett tilgjengelige, vil tannlegen din forta en enkel tanntrekking som ikke krever kirurgi eller full narkose. Tanntrekkingen vil etterlate et tannløst område, eller åpning mellom tennene, som kan avhjelpes ved å sette inn en delvis tannprotese, bro eller implantat der tannen befant seg. 

Å unngå hull i første omgang

Heldigvis finnes det beviselig mange muligheter til å unngå hull, så det er ikke sikkert at du må gå gjennom noen av disse behandlingene, og vi begynner med et innholdsrikt daglig munnhygienisk opplegg. 

Puss daglig i rundt to minutter og vær nøye med å rengjøre overflaten på hver eneste tann. Mange tannleger anbefaler en Oral-B elektrisk tannbørste fordi de har teknologi som oscillerer, roterer og pulserer for bedre å bryte løs og fjerne plakk. Pussingen kan bli bedre ved å bruke et avansert børstehode med en elektrisk tannbørste, slik som Oral-B CrossAction børstehode, som fjerner opptil 100 % mer plakk fra tannkjøttkanten enn en vanlig manuell tannbørste. 

Enda viktigere er det at profesjonelle tannpleiere og tannleger anbefaler at man bruker fluortannkrem, som beviselig reduserer antallet hull ved å styrke de harde vevsdelene i tennene dine. Hvis du har høy risiko for å utvikle karies kan tannpleieren din også anbefale at du bruker tannskyllevann med fluor, samt daglig bruk av tanntråd som en del av munnhelseopplegget ditt. For et ekstra nivå med beskyttelse mot karies, vurder om du skal forhøre deg om du trenger ekstra, profesjonell fluorbehandling neste gang du er på besøk hos tannpleier/tannlege.