ANDRE

Tanntrekking – Behandling, prosedyre, risiko, etterbehandling og restitusjon

Børst tennene forsiktig etter tanntrekking article banner
DELE

Hvis du må trekke en tann, lurer du kanskje på hva du kan forvente. Selv om våre permanente tenner kan vare hele livet, kan flere faktorer gjøre det nødvendig å trekke en tann.

Det høres kanskje litt skremmende ut, men å fjerne en tann er en rutineprosedyre for tannlegen. Når det gjelder selve inngrepet og tiden etterpå, kan du følge noen råd for å sikre at restitusjonen etter tanntrekkingen blir så komfortabel som mulig og at såret heles.

Årsaker til tanntrekking

Årsakene til at man må trekke en tann,kan værefor å bøte på problemer som du og tannlegen din har oppdaget eller forebygge fremtidige problemer for tennene dine. Du kan ha symptomer som tannverk før problemet blir identifisert av tannlegen.

De vanligste problemene som finnes og som betyr at du må fjerne en tann, er følgende:

  • En infisert visdomstann. Denne typen infeksjon oppstår oftere i visdomstennene i forhold til de andre tennene siden dette området er vanskelig å komme til slik at det kan samles bakterier og matrester der.

  • Trangtsittende tenner – tenner kan fjernes som et ledd i behandling med tannregulering.

  • En råtten tann (tann med hull) som ikke kan repareres, er svært betent eller sprukken.

Forberedelser til tanntrekking

I forkant av tanntrekkingsprosedyren vil tannlegen vanligvis ta et røntgenbilde av den aktuelle tannen.

Tanntrekking er en kirurgisk prosedyre og utføres vanligvis med lokalbedøvelse. Du må informere tannlegen din hvis du tar reseptbelagt medisin, tilskudd eller andre medikamenter og hvis du er allergisk overfor noen legemidler.

For å unngå komplikasjoner under tanntrekkingen bør du også informere tannlegen om du har eventuelle sykdommer, som diabetes, lever- eller stoffskiftesykdommer, høyt blodtrykk, et kunstig ledd eller et svekket immunforsvar.

Det er også verdt å nevne at du kan få foreskrevet antibiotika enten før eller etter det kirurgiske inngrepet. Faktorer legen din tar hensyn til er er varighet, hvor omfattende prosedyren er og graden av infeksjon.

Tanntrekkingsprosedyren

Du lurer kanskje på hvor lang tid en tanntrekking tar?En rutinemessig tanntrekking kan ta så lite tid som 20–30 minutter, men for flere tenner kan det ta 15 minutter i tillegg per tann.

Enkel tanntrekking

Det er to hovedtyper av tanntrekkingsprosedyrer: Den første er kalt enkel siden det gjelder tenner som er synlige og vil vanligvis utføres av en tannlege.

Kirurgisk tanntrekking

Den mer komplekse tannfjernings-prosedyren er kirurgisk tanntrekking (også kalt mindre oral kirurgi). Årsaken til at det er mer komplisert, er at det her dreier seg om en tann som er delvis eller helt fastklemt i kjeven eller en tann som er «sammenvokst» (ankylosert) til beinet. Denne prosedyren utføres vanligvis av en kjeveortoped siden det må gjøres i snitt i tannkjøttet og noe av beinet kanskje må fjernes.

Komplikasjoner ved tanntrekking

Hvis tannlegen din anbefaler er tannfjerningsprosedyre, opplyser han eller hun deg om at du forvente symptomer som hovenhet etter tanntrekkingen. Utenom dette finnes det noen andre komplikasjoner du kan oppleve og vi vil beskrive hvordan du best kan håndtere dem.

Hva er alveolitt?

Alveolitt er den viktigste komplikasjonen du bør være oppmerksom på etter en tanntrekking. Når tannen er fjernet, involverer helingsprosessen at det dannes et blodkoagel i hullet etter tannen og nye beskyttende lag med vev dannes over tannhullet. Hvis det ikke skjer, vil du få symptomer på alveolitt siden tannhullet ikke er beskyttet.

Symptomer på alveolitt

Hovedsymptomene på alveolitt er en intens smerte som stråler fra benet under tannen som er fjernet, og det kan potensielt oppstå en betennelse og infeksjon i tannhullet.Har du tidligere kjent hvordan høye nivåer av tannsensitivitet føles, vil følelsen ved alveolitt ligne på dette. Smertene kan også stråle bak området og man kan oppleve en vond lukt fra munnen.

Hvordan unngå alveolitt

Det er flere instruksjoner du bør følge etter tanntrekkingen:

  • Unngå å berøre området med tungen eller fingrene siden det kan hindre dannelsen av blodkoagelet.

  • Skylling med saltvann kan bidra til at munnen holdes ren når såret leges.

  • Unngå å røyke, og ikke drikk gjennom et sugerør. Sugekraften ved bruk av sugerør kan gjøre at blodkoagelet løsner og dermed forstyrrer tilhelingsprosessen.

Råd for pleie etter tanntrekking

I tillegg til å unngå muligheten for alveolitt,er det noen andre tips om hva man bør og ikke bør gjøre etter tanntrekkingen som du kan tenke på:

  • Ikke bruk munnskyllemidler da de kan skape irritasjon når såret etter tannen leges, og unngå varm og sterk mat i minst et par dager etter inngrepet.

  • Etter en dags tilheling, er det et godt råd å skylle munnen med en mild saltvannsløsning etter hvert måltid.

  • Under tilhelingen bør du unngå å bruke en elektrisk tannbørste på det berørte området slik at det kan dannes et blodkoagel i tannhullet. Du kan vurdere å bruke en barnetannbørste da den har et lite børstehode og myke børstestrå for en skånsom og kontrollert pusseopplevelse.

Kilder:

https://www.webmd.com/oral-health/guide/pulling-a-tooth-tooth-extraction https://www.healthlinkbc.ca/health-topics/tm6328 https://www.healthline.com/health/tooth-extraction-aftercare https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25909940/