ANDRE

Hva er Dry socket? - Symptomer, behandling og årsaker

Smerter i munnen på grunn av dry socket article banner
DELE

Hvis du skal trekke en tann, vil tannlegen din sannsynligvis nevne en tilstand som kalles alveolitt. Denne kan oppstå hvis et blodkoagel skades eller ikke dannes korrekt som en beskyttende barriere i munnen etter at tannen er fjernet.

Alveolitt er en smertefull tilstand, men studier viser at den ikke er spesielt vanlig og rammer omtrent 1,8 % av pasienter etter tanntrekking. Den kan vanligvis unngås ved at man følger tannlegens råd om hva man bør eller ikke bør gjøre etter tanntrekkingen.

Alveolitt vises vanligvis ved at gropen etter tannen er tomt for blod og benveggene er blottlagt, og du vil føle en sterk smerte i dette området.

tt Årsaker til alveolitt

 • Bakteriell kontaminasjon fra mat og drikke etter kirurgi i munnen Hvis matrester blir værende i hullet etter den trukne tannen, kan de – sammen med bakteriene i munnen – forårsake at blodkoagelet brytes ned og hindre tilhelingsprosessen. Derfor vil tannlegen din opplyse deg om at du ikke bør spise eller drikke en viss tid etter tanntrekkingen.

 • Skader etter tannpussing eller fremmende objekter Fysisk hindring av danning av et blodkoagel i hullet i tiden etter tanntrekkingen, kan føre til at blodkoaglet løsner og forsinker tilhelingsprosessen.

 • Effekter av tobakk og nikotin Røyk bidrar til uttørring av munnen samtidig som nikotinen også reduserer blodtilførselen i munnen, noe som påvirker dannelsen av et blodkoagel.

 • P-piller De høye nivåene av østrogen i orale prevensjonsmidler kan påvirke tilhelingsprosessen i munnen og kan forårsake alveolitt hos enkelte.

Symptomer på alveolitt

Tegnene på alveolitt som du kan være på utkikk etter, er en blanding av smertefølelse umiddelbart etter tanntrekkingen og sekundære tegn som:

 • Blodkoagelet mangler fra hullet etter tannen og beinet i hullet er synlig: At det ikke har dannet seg et blodkoagel etter tanntrekkingen.

 • Verkende eller bankende smerte i tannkjøtt eller kjeve: Tre dager etter en tanntrekking bør smertene avta og kan håndteres med smertestillende medisiner. En bankende smertefølelse som varer lenger enn dette, kan være en indikasjon på alveolitt.

 • Ubehagelig lukt og en dårlig smak som kommer fra det tomme hullet etter tannen: Et annet vanlig tegn på alveolitt, er dårlig ånde og en ubehagelig smak som vedvarer i munnen. Hvis dette vedvarer etter at du har brukt et antibakterielt munnskyllemiddel, bør du oppsøke tannlegen din så raskt som mulig.

 • Smerter som stråler ut i resten av ansiktet: Sammen med en bankende smerte i området for tanntrekkingen, kan et annet vanlig symptom på alveolitt være smerter som kjennes i øret, øyet, tinningen eller halsen.

Behandling av alveolitt

 • Rengjøring av hullet etter tannen: En av de første behandlingene for alveolitt som tannlegen gjør, er å rengjøre det rammede området for å fjerne eventuelle matrester og bakterier. Dette kan hjelpe til lindre smertene.

 • Bakteriedrepende veke: Tannlegen din kan også legge inn en lokal veke med antibiotikasalve i hullet når det er renset.

 • Ta smertestillende medisiner som Paracet eller Ibuprofen: For moderate smerter kan man starte behandlingen hjemme med milde smertestillende midler eller et kaldt omslag på det aktuelle området.

 • Reseptbelagte smertestillende medisiner: For vedvarende og intense smerter ved alveolitt, kan tannlegen din foreskrive sterkere smertestillende medikamenter.

 • Munnhygiene: Hold området rent ved å skylle forsiktig med saltvann eller et antibakterielt munnskyllemiddel.

Hvordan forebygge alveolitt

Forebygging av alveolitt er ikke alltid mulig, men å følge noen enkle råd kan gi deg en best mulig sjanse for at det dannes et blodkoagel som skal beskytte tannhullet etter trekkingen og bidra til helingen.

 • Unngå bruk av sugerør: Lurer du på hvordan du kan forebygge alveolitt, er en av de mest vanlige svarene å holde seg unna fremmedlegemer som kan hindre dannelsen av blodkoagelet. Sugekraften når man bruker et sugerør kan gjøre at koagelet løsner og føre til alveolitt.

 • God munnhygiene: For å forebygge alveolitt, kan tannlegen din gi deg råd om best mulig munnpleiehygiene. Det anbefalers ofte å skylle munnen med et antibakterielt munnskyllemiddel og pusse tennene skånsomt med en elektrisk tannbørste og en antibakteriell tannkrem, som tinnfluorid, når koagelet er dannet.

 • Unngå røyking: Røyking medfører en mye høyere risiko for å utvikle alveolitt på grunn av de kjemikaliene som finnes i tobakksprodukter. I tillegg kan selve handlingen med å inhalere røyk ofte føre til at det ikke dannes noe blodkoagel. Tannleger anbefaler vanligvis til at man unngår å bruke nikotinholdige produkter i 3 dager etter tanntrekkingen.

 • Myk mat: Like etter tanntrekkingen bør du spise myk mat som yoghurt og potetmos. Dagen etter tanntrekkingen kan du normalt sett gå over til å spise mer fast føde.

Ofte stilte spørsmål om alveolitt

 • Vil alveolitt leges av seg selv?

Tannlegen din kan foreslå at alveolitten leges av selv så lenge som området holdes rent og du sørger for at blodkoagelet ikke irriteres. Det leges vanligvis av seg selv etter en ukes tid.

 • Hvor lang tid tar det før man merker at man har alveolitt?

Etter en tanntrekking bør hullet etter tannen starte å leges umiddelbart, så symptomene på alveolitt bør være merkbare de første par dagene etter inngrepet.

 • Når kan jeg slutte å bekymre meg for alveolitt?

Hvis blodkoagelet dannes de første dagene etter inngrepet, trenger du ikke å bekymre deg for å få alveolitt. Hvis det ikke dannes, kan tilhelingsprosessen ta omtrent en uke.

 • Hvordan behandle alveolitt hjemme?

Hvis du tror du har alveolitt, bør du oppsøke tannlegen din så snart som mulig. Etter behandling hos tannlegen bør du følge opp hjemme med å sørge for en god munnhygiene og unngå å bruke sugerør eller røyke noen dager i etterkant.

Kilder:

https://www.webmd.com/oral-health/guide/dry-socket-symptoms-and-treatment

https://www.healthline.com/health/dental-and-oral-health/dry-socket

https://www.medicalnewstoday.com/articles/326170

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/dry-socket/symptoms-causes/syc-20354376

https://www.medicinenet.com/dry_socket_overview/article.htm

http://www.scielo.org.za/pdf/sadj/v71n4/06.pdf

https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/17731-dry-socket