ANDRE

Hva forårsaker dårlig smak i munnen og hvordan bli kvitt den?

Dårlig smak i munnen article banner
DELE

Alle opplever av og til å ha en ubehagelig smak i munnen. Er den ikke så fremtredende, kan det ganske enkelt hjelpe å pusse tenne og skylle munnen for å bli kvitt den ubehagelige, bitre smaken i munnen.

En ubehagelig smak i munnen kan vare i flere dager eller til og med uker. Om så er tilfelle, er det sannsynligvis ikke på grunn av noe du har spist eller drukket, men har en annen årsak.

Hvis du spiser mindre eller unngår visse matvarer fordi du har en ubehagelig smak i munnen, kan det medføre at du ikke tilfører kroppen de næringsstoffene du trenger. Smaken kan variere, og du kan ha en metallisk smak i munnen eller en endret smaksopplevelse.

For å opprettholde en sunn munn og sunne tenner, må du sikre at bakterier ikke bygger seg opp når du spiser og drikker og at de regelmessig fjernes ved at du pusser tennene, bruker tanntråd og skyller munnen med et munnskyllemiddel.

Hvis ikke, kan du merke en ubehagelig smak i munnen, derformådu sikre at du kommer til på vanskelig tilgjengelige områder når du pusser tennene, som i mellomrommene mellom tennene og rundt visdomstennene. Det er også viktig å rengjøre tungen.

Ut fra hvilke symptomer du har, kan du og tannlegen din avsløre hva som forårsaker den ubehagelige smaken. I avsnittet nedenfor vil vi ta for oss noen av de vanligste årsakene og behandlingene for en ubehagelig smak i munnen.

Hva forårsaker en ubehagelig smak i munnen?

Hvis du opplever å ha en ubehagelig smak i munnen, lurer du ganske sikkert på hva som er årsaken. Det kan være et bredt spekter av årsaker til en ubehagelig smak i munnen,men noen av de vanligste ser du nedenfor.

1. Dårlig munnhygiene og tannkjøttproblemer

En ubehagelig smak i munnen kan være et tegn på flere orale problemer. En av de vanligste er gingivitt, som kommer av en oppbygging av plakk hvis du ikke pusser tennene godt nok eller bruker tanntråd regelmessig. Andre vanlige årsaker til en ubehagelig smak i munnen er absesser, infeksjoner og frembrudd av visdomstenner. Gropene og spaltene i tungen kan romme bakterier og matrester. Tungeskraping er en effektiv måte å holde tungen ren.

2. Munntørrhet

Mangel på spytt kan også bidra til en ubehagelig smak i munnen siden spyttet inneholder næringsstofer og har en beskyttende effekt. Det hjelper også til å fjerne matrester og bakterier etter måltidene. Visse reseptbelate legemidler, helsemessige tilstander som diabetes, kreftbehandling, røyking, tett nese og til og med aldring kan gi munntørrhet som kan påvirke spyttets naturlige beskyttende evner.

3. Trøske i munnen

En soppinfeksjon i munnen, kjent som trøske, er en annen årsak til at du kan oppleve en bitter smak i munnen. Hvis du oppdager hvite kuler, rødhet, har problemer med å svelge og er tørr i munnen, bør du oppsaøke tannlege eller tannpleier siden alt dette kan være symptomer på munntrøske. Denne lidelsen kan ofte ses hos babyer, eldre og personer som går på immundempende behandling.

4. Luftsveis- og virusinfeksjoner

Virusinfeksjoner er også en vanlig årsak til en ubehagelig smak i munnen. Hvis du opplever en metallisk smak i munnen og kvalme, kan det være tidlige tegn på Hepatitt B og tilhørende leverproblemer. Så sjekk dette meg legen din. Sliter du imidlertid med at du ikke kan smake noe, kan en viruisinfeksjon som tonsilitt eller vanlig forkjølelse føre til en ubehagelig smak i munnen og kan akkompagneres av tetthet eller øreverk.

5. Hormonelle endringer

Mange kvinner melder om en metallisk eller bitter smak i munnen i første trimester av graviditeten eller når de kommer i overgangsalderen. Den medisinske betegnelsen på dette er dysgeusi og kan skyldes endringer i hormonnivåene. Varierende nivåer av østrogen er spesielt knyttet til denne metalliske smaken i munnen.

6. Kosttilskudd

Vitamintilskudd for å bøte på vitaminmangel kan ofte gi en metallisk smak i munnen, og hvis du tar tilskudd som inneholder kalsium, krom, kobber, jern, vitamin D, sink, multivitaminer eller prenatale vitaminer, kan de være årsaken. Snakk med legen eller tannlegen din så de kan gi deg anbefalinger for behandling av denne ubehagelige smaken i munnen.

7. Kjemoterapi og stråling Hvis du gjennomgår behandling for kreft og plages av en salt eller metallisk smak i munnen, er dette en vanlig rapportert bivirkning på tungens smaksreseptoerer på grunn av kjemoterapi og ståling. Snakk med legen din for ytterligere hjelp for dette.

8. Legemidler

Å ta antibiotika kan også gi bivirkninger for smakssansen. Hvis dette gjelder deg og du lurer på hvordan du kan bli kvitt den dårlige smaken i munnen fra antibiotikaen, anbefales det at du prøver en tungeskrape eller skyller munnen med en saltvannsblanding med en spiseskje salt.

Hvordan bli kvitt en bitter smak i munnen

Det første steget for å bekjempe en bitter smak i munnen,er å sikre at du opprettholder en god munnhygiene med tannpussing, bruk av tanntråd og tungeskrape daglig for å bli kvitt plakk og bakterier i tillegg til å bruke et antibakterielt munnskyllemiddel. Drikk rikelig for å hindre munntørrhet. Opplever du en ubehagelig smak i munnen på grunn av antibiotikabruk, kan det å skylle munnen med en saltvannsblanding med en spiseskje salt eller rengjøre tungen med en tungeskrape avhjelpe problemet.

I tillegg til disse forebyggende stegene kan en dyprengjøring av munnen som foretas av tannlege eller tannpleier, være en avhjelping for enbitter smak i munnen. Hvis disse behandlingene ikke hjelper for den ubehagelige smaken i munnen, kan legen din kanskje foreslå alternativer for smertelindring eller legemidler som hjelpe munnen din til å produsere mer spytt.

Kilder:

https://www.healthline.com/health/bad-taste-in-mouth https://www.medicinenet.com/bad_taste_in_the_mouth/symptoms.htm https://www.medicalnewstoday.com/articles/321438 https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/dry-mouth/symptoms-causes/syc-20356048 https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/oral-thrush/symptoms-causes/syc-20353533 https://health.clevelandclinic.org/common-causes-for-metallic-taste-in-your-mouth/