HVORFOR ORAL-B TANNTRÅD?

Hvordan Bruke Tanntråd?

Hvordan bruke tanntråd? article banner
DELE

Tannkjøttbetennelse begynner ved tannkjøttkanten og mellom tennene. Daglig bruk av tanntråd er en viktig del av dine tannhelserutiner for å fjerne plakk fra de områdene hvor en tannbørste ikke kommer ordentlig til. Men for maksimal utnyttelse må du bruke riktig teknikk for bruk av tanntråd.

Riktig teknikk for bruk av tanntråd

Du bruker tanntråd. Flott. Men for at  skal kunne fjerne plakk fra tennene på en effektiv måte, må du sørge for å bruke riktig teknikk.

Siden du kommer til å putte fingrene dine i munnen, må sørge for å vaske hendene før du tar frem tanntråden. American Dental Hygienists' Association forklarer hovedelementene for riktig bruk av tanntråd i tre enkle steg:

  1. Tvinn: Tvinn 45 cm tanntråd rundt enten langfingeren eller pekefingeren i den ene hånden, den du helst foretrekker, og rundt lang- eller pekefingeren på den andre hånden. (Ved å bruke langfingeren, er pekefingeren fri til å regulere tanntråden.) Det høres kanskje ut som mye, men du må ha nok til å ha rene stykker klare mens du beveger deg fra tann til tann. Hold tanntråden fast mellom tomler og pekefingre, med et mellomrom på 2,5–5 centimeter. Bruk tomlene til å styre tanntråden mellom overtennene.

  2. Led: Hold tanntråden mellom fingrene med et mellomrom på 2,5–5 centimeter. Bruk pekefingrene til å lede tanntråden i mellomrommet mellom undertennene.

  3. Gli: Gli tanntråden varsomt mellom tennene i en sikksakk-bevegelse. Vær oppmerksom på å ikke la tanntråden rykke eller «hoppe» mellom tennene. Bruk tanntråd rundt omrisset av tennenes underside, slik at du lager en C-form med tanntråden når du tvinner den rundt tannen.

  4. Skli: Skli tanntråden oppover og nedover mot tannoverflaten og under tannkjøttkanten, og glem ikke å bruke tanntråd på baksiden av hver tann. Ettersom du beveger deg fra en tann til en annen, snurrer du frem en ubrukt del av tanntråden fra fingeren på den ene hånden, mens du snurrer den brukte tanntråden rundt fingeren på den andre hånden. Bruk tommelen din til å lede.

Denne teknikken gjelder for alle typer tanntråd – voksbehandlet eller ikke-voksbehandlet, porøs eller båndformet tanntråd. Så lenge du anvender riktig teknikk, er typen tanntråd du bruker en personlig smakssak. Det finnes mange typer å velge blant, og du kan til og med velge flere typer for å tilfredsstille dine og dine familiemedlemmers behov.

Det spiller ingen rolle om du begynner med over- eller undertennene, eller om du starter for- eller bakfra. Sørg bare for at du bruker tanntråd på alle tennene dine, inkludert baksiden av hver eneste tann til venstre og høyre, øverst og nederst i munnen din. Og glem ikke å bruke tanntråd under tannkjøttkanten og langs sidene av tennene som grenser til manglende tenner – matpartikler kan sette seg fast også på disse stedene. Å bruke riktig teknikk vil hjelpe deg med å fjerne overflødige matpartikler og oppsamlet plakk mellom tennene, og bidra til å forbedre din munnhelse.

Bruk en tanntrådholder

Hvis du bruker en håndholdt tanntrådholder , brukes samme teknikk som for bruk av tanntråd. Hold godt fast i tanntrådhåndtaket og pek tuppen i vinkel mot området du vil bruke tanntråd på først (enten overtennene eller undertennene). Led tanntråden varsomt mellom de to tennene, og sørg for å unngå at tanntråden rykker eller hopper. Bruk den samme sikksakk-bevegelsen som du ville brukt med vanlig tanntråd. Bøy tanntråden rundt hver tann og skli den under tannkjøttkanten og langs overflaten på hver tann.

Å bruke en elektrisk tanntrådholder

Den samme grunnleggende teknikken for bruk av tanntråd gjelder hvis du velger en elektrisk tanntrådholder. Led tanntråden forsiktig på plass og beveg tanntråden bakover og fremover for å oppnå en sikksakk-bevegelse med tanntråden. Har du problemer med å nå baksiden av tennene bakerst? Noen tanntråder har vinkelformede håndtak som gjør det enklere å nå disse vanskelige stedene.

Bruk av tanntråd rundt tannlegearbeidr

Hvis du bruker regulering eller andre tannhelseapparater, er riktig teknikk for bruk av tanntråd spesielt viktig for å unngå at tanntråd setter seg fast i metalltråder eller braketter. Du kan bruke spesiell ortodontisk tanntråd, som har stiv ende som enkelt kan træs under hovedstrengen (også kjent som buen) på reguleringen din. Ellers kan du kjøpe en tanntrådfører, som er en fleksibel enhet med en pirker på den ene siden og en løkke på den andre. For å bruke en tanntrådfører, putt et 45 centimeter langt stykke tanntråd av eget valg gjennom løkken. Sett deretter inn den spisse enden av flosseren under hovedstrengen og dra den gjennom, slik at tanntråden er under hovedstrengen. Når du har fått på plass tanntråden, følger du samme prinsipp for riktig bruk av tanntråd, som du ville brukt med vanlig tanntråd.

Å være skånsom

Dårlig teknikk for bruk av tanntråd kan medføre komplikasjoner, og det er viktig at du er både grundig og skånsom, særlig hvis du bruker en elektrisk tanntrådholder. Forsikre deg om at du forstår hvordan den brukes. Du kan alltid be din tannpleier/tannlege om å vise deg hvordan hvis du er usikker.