HVORFOR ORAL-B TANNTRÅD?

Hvordan Bruke Tanntråd?

Hvordan bruke tanntråd? article banner
DELE

Tannkjøttbetennelse begynner ved tannkjøttkanten og mellom tennene. Daglig bruk av tanntråd er en viktig del av dine tannhelserutiner for å fjerne plakk fra de områdene hvor en tannbørste ikke kommer ordentlig til. Men for maksimal utnyttelse må du bruke riktig teknikk for bruk av tanntråd.

Riktig teknikk for bruk av tanntråd

Du bruker tanntråd. Flott. Men for at  skal kunne fjerne plakk fra tennene på en effektiv måte, må du sørge for å bruke riktig teknikk.

Siden du kommer til å putte fingrene dine i munnen, må sørge for å vaske hendene før du tar frem tanntråden. American Dental Hygienists' Association forklarer hovedelementene for riktig bruk av tanntråd i tre enkle steg:

  1. Tvinn: Tvinn 45 cm tanntråd rundt enten langfingeren eller pekefingeren i den ene hånden, den du helst foretrekker, og rundt lang- eller pekefingeren på den andre hånden. (Ved å bruke langfingeren, er pekefingeren fri til å regulere tanntråden.) Det høres kanskje ut som mye, men du må ha nok til å ha rene stykker klare mens du beveger deg fra tann til tann. Hold tanntråden fast mellom tomler og pekefingre, med et mellomrom på 2,5–5 centimeter. Bruk tomlene til å styre tanntråden mellom overtennene.

  2. Led: Hold tanntråden mellom fingrene med et mellomrom på 2,5–5 centimeter. Bruk pekefingrene til å lede tanntråden i mellomrommet mellom undertennene.

  3. Gli: Gli tanntråden varsomt mellom tennene i en sikksakk-bevegelse. Vær oppmerksom på å ikke la tanntråden rykke eller «hoppe» mellom tennene. Bruk tanntråd rundt omrisset av tennenes underside, slik at du lager en C-form med tanntråden når du tvinner den rundt tannen.

  4. Skli: Skli tanntråden oppover og nedover mot tannoverflaten og under tannkjøttkanten, og glem ikke å bruke tanntråd på baksiden av hver tann. Ettersom du beveger deg fra en tann til en annen, snurrer du frem en ubrukt del av tanntråden fra fingeren på den ene hånden, mens du snurrer den brukte tanntråden rundt fingeren på den andre hånden. Bruk tommelen din til å lede.

Denne teknikken gjelder for alle typer tanntråd – voksbehandlet eller ikke-voksbehandlet, porøs eller båndformet tanntråd. Så lenge du anvender riktig teknikk, er typen tanntråd du bruker en personlig smakssak. Det finnes mange typer å velge blant, og du kan til og med velge flere typer for å tilfredsstille dine og dine familiemedlemmers behov.

Det spiller ingen rolle om du begynner med over- eller undertennene, eller om du starter for- eller bakfra. Sørg bare for at du bruker tanntråd på alle tennene dine, inkludert baksiden av hver eneste tann til venstre og høyre, øverst og nederst i munnen din. Og glem ikke å bruke tanntråd under tannkjøttkanten og langs sidene av tennene som grenser til manglende tenner – matpartikler kan sette seg fast også på disse stedene. Å bruke riktig teknikk vil hjelpe deg med å fjerne overflødige matpartikler og oppsamlet plakk mellom tennene, og bidra til å forbedre din munnhelse.