HVORFOR ORAL-B TANNTRÅD?

Tanntrådtyper

Tanntrådtyper article banner
DELE

Tanntrådtyper

Det fins mange typer tanntråd og det fins ingen tanntråd som er «riktig» for alle. Faktisk er det ingen grunn til at du ikke kan bruke flere typer tanntråd og tanntrådprodukter. En liten beholder med nylontanntråd eller båndformet tanntråd passer perfekt i vesken, lommen eller håndbagasjen. En tanntråd med myntesmak kan være et flott alternativ når du må reise, slik at du ikke trenger å ha med deg en flaske med munnskyll. Når du er hjemme, kan du skjemme deg selv bort med en elektrisk tanntrådholder.

Som med ethvert annet produkt, krever det å finne en tanntråd som passer dine tannpleiebehov litt prøving og feiling. Det fins så mange typer tanntråd og tanntrådprodukter å velge blant, så valgmulighetene kan virke overveldende. Uansett hvilket produkt du velger, er det viktigste at du bruker tanntråd hver dag.

Beste tanntråd for fjerning av plakk

Resultater fra en nylig studie publisert i Journal of Periodontology viste at det ikke er noen forskjell mellom fire ulike typer tanntråd når det kommer til evnen til å fjerne plakk. I denne studien ble 25 personer bedt om å bruke fire forskjellige produkter: en elektrisk tanntrådholder, en ikke-voksbehandlet tanntråd, en vevd tanntråd og en ryke-sikker tanntråd. Alle fire tanntrådproduktene viste bedre fjerning av plakk sammenlignet med tannpuss alene, og den elektriske tanntrådholderen ga best fjerningen av plakk i snitt etter en gangs bruk.

En studie publisert i Clinical Dentistry sammenlignet sikkerheten og evnen til å fjerne plakk for en elektrisk tanntrådholder og en ordinær tanntråd. I denne studien ble 78 personer bedt om å bruke enten vanlig tanntråd eller en elektrisk tanntrådholder. Etter 30 dagers bruk hadde begge gruppene betraktelig mindre plakk på tennene enn før de begynte med daglige rutinger med bruk av tanntråd, og den elektriske tanntrådholderen og den ordinære tanntråden var like effektive i fjerningen av plakk. I tillegg ble det konkludert med at begge metodene for bruk av tanntråd er like trygge. Ingen tegn etter påkjenninger på hardt eller mykt vev i munnhulen ble knyttet til bruk av noen av produktene.

Siden forskning viser at elektrisk tanntrådholder er like trygge og effektive som vanlig tanntråd, burde man velge en elektrisk tanntrådholder fremfor de mange typene med vanlig tanntråd? Mange kan dra nytte av en elektrisk tanntrådholder, særlig eldre voksne som har problemer med å styre tanntråden med fingrene. Eldre barn og tenåringer foretrekker ofte å bruke elektrisk tanntrådholder fremfor vanlig tanntråd fordi de syns de er morsommere, særlig hvis de liker å bruke elektriske tannbørster.

Finn den rette tanntråden

Du trenger allikevel ikke å velge kun én tanntråd eller ett tanntrådprodukt. Ulike medlemmer av familien din kan behøve eller foretrekke bestemte typer tanntrådprodukter, og disse behovene og preferansene kan endre seg over tid. Unge barn kan starte med spesialiserte, ikke elektrisk tanntråd i barnestørrelse, og deretter oppgradere til elektrisk tanntrådholder eller porøs tanntråd som passer rundt reguleringen eller andre tannlegeinnlegg.

Dersom du er usikker på hvilken typer tanntråd som er best for deg eller et medlem av familien din, kan du spørre din tannpleier/tannlege om råd. Her er noen tips som kan være til hjelp:

  • Store mellomrom mellom tennene dine? Prøv båndformet tanntråd eller Super Floss 

  • Ikke så mye plass mellom tennene dine? Du kan oppleve at en voksbehandlet tanntråd er lettere å smøye inn på trange steder.

  • Vil du ha mindre rot? Se etter engangstanntråd i ferdig oppmålte lengder.

  • Regulering eller broer? En porøs tanntråd er et godt valg. Imidlertid kan alle typer tanntråd brukes dersom du bruker tannhelseapparater, særlig hvis du har en tanntrådfører.

Mange velger å ha vanlig tanntråd for hånden når de reiser, og bruker elektrisk tanntrådholder hjemme. La oss si at partneren din foretrekker en ikke-voksbehandlet tanntråd med myntesmak, mens du foretrekker en overflatebehandlet, båndformet tanntråd. Da blir det uansett aldri feil å også ha litt vanlig tanntråd som alle kan bruke.

Se etter et ADA-merke

Uansett hva slags tanntråd du velger, sørg for å se etter kvalitetsstempelet til American Dental Association (ADA). ADA er en profesjonell organisasjon for tannleger i USA som vier seg til munnhelse, etisk tannpleie og vitenskapelig fremgang.

Symptomer å legge merke til ved bruk av tanntråd

Uansett hvilken type tanntråd du bruker, bør du snakke med din tannpleier/tannlege dersom du observerer noen av disse symptomene når du bruker tanntråd: Rødt, smertefullt og hovent tannkjøtt, økt følsomhet for høye og lave temperaturer, blødende tannkjøtt (spesielt nå du pusser eller bruker tanntråd), puss eller slim rundt tennene og tannkjøttet, løse tenner, vond smak i munnen, endringer i stillingen mellom overtennene og undertennene dine, og tegn på at tannkjøttet ditt trekker seg tilbake fra tennene dine (som kan få tennene dine til å se lengre ut).

Nyttige tips til bruk av tanntråd

For god munnhygiene på kontoret, prøv å putte en pakke med engangstanntråd i skrivebordsskuffen eller bruk tanntrådlengder som er forhåndskuttet. Begge metodene passer perfekt for enkel og rask bruk. Hvis det å ha en hvilken som helst type tanntråd på kontoret hjelper deg til å bruke tanntråd hver dag, er det definitivt det rette valget.