ANDRE

Candidiasis: Symptomer, Årsaker Og Behandling

Candidiasis: symptomer, årsaker og behandling article banner
DELE

Hva er candidiasis?

Candidiasis er en tilstand som oppstår som følge av soppen candida albicans på slimhinnen i munnen. Alle kan utvikle candidiasis, men babyer, små barn og eldre personer, og personer med svekket immunsystem på grunn av en sykdom som HIV er mer utsatt.

Symptomer på candidiasis

Candidiasis kan også være et tidlig tegn på HIV-infeksjon. Hovedsymptomet på candidiasis er kremhvite lesjoner i munnen, vanligvis på tungen og innsiden av kinnene. Candidiasis kan spre seg til ganen og gommene, hvor det kan gi symptomer som rødhet og irritasjon. I noen tilfeller kan lesjoner oppstå i ganen eller bak i svelget. Candidiasis kan noen ganger forveksles med levkoplaki. Men levkoplaki skyldes kronisk irritasjon fra skarpe kanter på tenner, fyllinger eller kroner, ikke en organisme. Levkoplaki utvikler seg over tid, mens candidiasis kan oppstå plutselig.

Årsaker til candidiasis

Candidiasis oppstår når sopp som finnes naturlig i kroppen kommer ut av balanse, noe som er grunnen til at veldig gamle, veldig unge og personer med svekket immunforsvar har høyere risiko. God munnhygiene er viktig for å behandle candidiasis. Voksne og barn med god helse kan enkelt bli friske fra infeksjonen, spesielt hvis de følger en komplett tannpleierutine med tannpuss to ganger om dagen og riktig bruk av tanntråd hver dag. Oppsøk tannlegen din hvis du har lesjoner på tungen eller i munnen, slik at du får fastsatt årsaken til problemet, for å planlegge en behandling. Målet med behandling av candidiasis er å stanse spredningen av infeksjonen.

Behandling av candidiasis

Her er noen ting å tenke på for personer med candidiasis:

  • For å forhindre at candidiasis oppstår bør du ha en fast tannpleierutine, og du bør prøve å inkludere yoghurt med aktiv kultur i kosten, spesielt hvis du tar antibiotika for en kronisk lidelse.

  • Bytt tannbørste oftere. Skift tannbørste oftere enn anbefalingen på tre måneder. Når candidiasisinfeksjonen er borte kan du bruke tannbørsten i opptil tre måneder eller til den er slitt.

  • Bruk hvilken som helst tanntråd. Så lenge du bruker tanntråd på riktig måte kan alle typer tanntråd eller tape som en del av tannpleierutinen din hvis du har candidiasis. En elektrisk tanntrådholder fungerer også.

  • Candidiasis er vanlig blant spedbarn og små barn fordi immunsystemet deres ikke er fullt utviklet. Hvis du oppdager hvite lesjoner i munnen til barnet, oppsøker du lege eller tannlege, men sunne småbarn trenger kanskje ingen annen behandling enn god tannhygiene. Barn og voksne med god helse kan også tilsette yoghurt uten sukker med acidofilus til noen måltider og mellommåltider.

  • Acidofilus er sunne bakterier som kan bidra til å behandle candidiasis ved å gjenopprette en sunn bakteriebalanse i kroppen. Legen eller tannlegen din kan også skrive ut soppdrepende midler med kort behandlingstid for å bekjempe infeksjonen. For ammende mødre kan legen anbefale en soppdrepende krem som påføres brystvortene for å behandle barnets infeksjon.

Candidiasis hos babyer og nyfødte

Ammende mødre må være oppmerksomme på candidiasis hos spedbarn de første to ukene etter fødselen – når infeksjonen er ganske vanlig. Et spedbarn med candidiasis kan være spesielt krevende og vanskelig å mate, så foreldrene bør undersøke barnets munn for tegn til lesjoner. I tillegg kan babyer med candidiasis overføre infeksjonen tilbake til moren.

Nybakte mødre bør være oppmerksomme på disse tegnene:

  • Smerter i bryster eller brystvorter under amming.

  • Stikkende smerter i brystet utenom amming.

  • Spesielt røde eller følsomme brystvorter.

  • Flikete hud rundt brystvortene.

Sunne babyer og barn trenger kanskje ikke behandling – lesjonene kan forsvinne av seg selv. Noen ganger kan yoghurt i barnets kost gjenopprette bakteriebalansen som skyldes soppinfeksjon.

Hvordan diagnostiseres candidiasis?

De fleste leger og tannleger kan gi en trøskdiagnose ved å se på lesjonene, men hvis du eller legen eller tannlegen tror at et underliggende medisinsk tilstand kan være knyttet til candidiasis, er det viktig med en fysisk undersøkelse og blodprøver for å fastsette det eksakte problemet. Hvis du har blitt frisk fra candidiasis bør du forsøke å begrense inntaket av gjærbakst, øl og vin, siden gjæret i slike produkter kan gi økt vekst av candida.