ANDRE

Munntørrhet – symptomer, årsaker og behandling

Munntørrhet – symptomer, årsaker og behandling article banner
DELE

Munntørrhet er et daglig problem som gjør det ubehagelig å svelge, spise eller snakke. Det er en tilstand der du ikke produserer nok spytt til å fukte munnen. Leger og sykepleiere nevner ikke alltid munntørrhet som en bivirkning når de gir deg resept på medisiner, men munntørrhet kan skyldes medisiner du tar. Hva du enn måtte gjøre, ikke slutt å ta medisinen din, men forklar til legen din at du har munntørrhet så snart du har anledning. Munntørrhet kan også være et tegn på sykdom eller andre lidelser som diabetes – du bør derfor informere legen eller tannlegen din om munntørrhet hvis det blir et problem for deg.

Årsaker til munntørrhet

Stress og angst kan forårsake munntørrhet, i likhet med medisiner for slike lidelser. Det er viktig å kommunisere med tannlegen din om generelle helseproblemer, siden alt som øker risikoen for munntørrhet også øker risikoen for periodontitt. Tannlegen din kan gi deg råd om å være spesielt nøye med den daglige tannpleierutinen din og å planlegge en ekstra tannrengjøring i perioder med høyere risiko, for eksempel i svangerskap eller før kjemoterapi.

Hvis du plutselig opplever problemer med munntørrhet, kan det være fordi du har begynt å ta medisiner. Medisiner er en viktig årsak til munntørrhet. Medisiner er faktisk årsaken til ca. 90 prosent av alle tilfeller av munntørrhet, ifølge Academy of General Dentistry. Du kan kanskje ikke slutte å ta medisinene, men du bør informere tannlegen din når den generelle helsetilstanden din endrer seg på noen måte og du begynner å ta medisiner. For eksempel er antidepressiva, antihistaminer, betennelsesdempende og blodtrykksdempende medisiner noen av mange typer medisiner som kan bidra til munntørrhet. I tillegg kan kroniske sykdommer som diabetes, nyresykdom, lupus og medisinske behandlinger som kjemoterapi eller stråleterapi også forårsake det.

Hvis du opplever et alvorlig tilfelle av munntørrhet over tid bør du snakke med legen din om hvordan du kan redusere dosen av medisiner som forårsaker problemet eller bytte til andre medisiner. Alle reagerer ulikt på medisiner, så å bytte til andre medisiner med samme formål kan gi de samme fordelene med mindre munntørrhet.

Helseproblemer knyttet til munntørrhet

De fleste av oss tenker ikke på fuktigheten i munnen før vi opplever munntørrhet. Det er mange ting som kan forårsake munntørrhet, inkludert det følgende:

 • Kreftbehandling: Hvis du har kreft i hodet eller halsen og gjennomgår stråleterapi kan munntørrhet være en bivirkning, siden strålingen skader spyttkjertlene i tillegg til å drepe kreftcellene. Noen medisiner som brukes til å behandle kreft i ulike deler av kroppen kan også gi munntørrhet.

 • Reseptmedisiner: Hundrevis av vanlige medisiner, inkludert mange antidepressiva og blodtrykksdempere, kan gi munntørrhet. Hvis du tar medisiner som gjør at munnen føles tørr, må du være ekstra nøye med å pusse tennene og bruke tanntråd.

 • Nerveskader: Noen typer skader i hode og hals kan skade nervene som forteller spyttkjertlene at de skal produsere spytt.

 • Kronisk sykdom: Diabetes, HIV/AIDS og Parkinsons er noen av sykdommene som kan gi kronisk munntørrhet. Noen eldre mennesker som lider av Sjøgrens syndrom, en autoimmune sykdommer som kjennetegnes av tørre øyne og munntørrhet. Sjøgrens forekommer blant eldre voksne, og er vanligere blant kvinner enn menn. Hva som forårsaker det er uklart, men hvis du eller noen du kjenner utvikler Sjøgrens er det veldig viktig å være oppmerksom på munntørrhet. Også personer med en lang historie med tannhygiene kan få hull i tennene på grunn av spyttmangelen som er en del av denne lidelsen.

 • Bruk av medisiner: Metamfetaminer har være forbundet med munntørrhet.

Symptomer på munntørrhet

Føles munnen tørr når du våkner om morgenen? Føler du et behov for å drikke mye vann? Munntørrhet kan gjøre det vanskelig å svelge, tygge mat og snakke tydelig. Munntørrhet kan svekke tannhelsen veldig raskt, og noen ganger uten faresignaler. Munntørrhet som ikke behandles kan også gi dårlig ånde, og noen ganger kan andre legge merke til ubehagelig lukt.

 • Tørr følelse i munnen, som om munnen er full av bomullsdotter.

 • Brennende følelse i munnen eller på tungen, og noen ganger kan tungen føles som skolær.

 • Vanskeligheter eller ubehag ved tygging, svelging eller når du snakker.

 • Tørre lepper og hals, eller munnsår.

Har jeg munntørrhet?

Hvis du tror du har munntørrhet, men er usikker, kan du stille deg de følgende spørsmålene.

 1. Tar du én eller flere reseptbelagte medisiner daglig?

 2. Føles munnen tørr og klebete når du våkner om morgenen?

 3. Har du vanskeligheter med å svelge eller snakke?

 4. Sipper du mye vann for å fukte munnen?

 5. Føles halsen tørr, og føles det noen ganger som det brenner i munnen?

 6. Brenner det på tungen, eller har den fått en mørkere rødfarge?

 7. Føles tungen noen ganger tørr som skolær?

 8. Får du noen ganger sår i munnen eller på tunga som du ikke blir kvitt?

Hvis svaret er ja på ett eller flere av spørsmålene, snakk med legen din eller oppsøk en tannlege for informasjon om hva du kan gjøre for å avhjelpe problemet.

Behandling for munntørrhet

 • Ta slurker med romtemperert vann i løpet av dagen og om natten, og ha alltid med deg en vannflaske.

 • Unngå å drikke mye vann med ekstrem temperatur (veldig varmt eller kaldt).

 • Drikk bare sukkerfri drikke, og unngå drikke med kullsyre.

 • Ha drikke, for eksempel vann, til måltidene. Drikk vann før, under og etter måltider.

 • Tygg sukkerfri tyggegummi eller sug på sukkerfri drops for å stimulere spyttproduksjonen.

 • Unngå røyking og alkohol. Både alkoholholdig drikke og røyking tørker munnen og gjør deg mer utsatt for periodontitt og munnkreft.

 • Velg et alkoholfritt munnskyll hvis du bruker det. Les etiketten og kontroller at ikke alkohol er en ingrediens.