ANDRE

Munntørrhet – symptomer, årsaker og behandling

Munntørrhet – symptomer, årsaker og behandling article banner
DELE

Munntørrhet er et daglig problem som gjør det ubehagelig å svelge, spise eller snakke. Det er en tilstand der du ikke produserer nok spytt til å fukte munnen. Leger og sykepleiere nevner ikke alltid munntørrhet som en bivirkning når de gir deg resept på medisiner, men munntørrhet kan skyldes medisiner du tar. Hva du enn måtte gjøre, ikke slutt å ta medisinen din, men forklar til legen din at du har munntørrhet så snart du har anledning. Munntørrhet kan også være et tegn på sykdom eller andre lidelser som diabetes – du bør derfor informere legen eller tannlegen din om munntørrhet hvis det blir et problem for deg.

Årsaker til munntørrhet

Stress og angst kan forårsake munntørrhet, i likhet med medisiner for slike lidelser. Det er viktig å kommunisere med tannlegen din om generelle helseproblemer, siden alt som øker risikoen for munntørrhet også øker risikoen for periodontitt. Tannlegen din kan gi deg råd om å være spesielt nøye med den daglige tannpleierutinen din og å planlegge en ekstra tannrengjøring i perioder med høyere risiko, for eksempel i svangerskap eller før kjemoterapi.

Hvis du plutselig opplever problemer med munntørrhet, kan det være fordi du har begynt å ta medisiner. Medisiner er en viktig årsak til munntørrhet. Medisiner er faktisk årsaken til ca. 90 prosent av alle tilfeller av munntørrhet, ifølge Academy of General Dentistry. Du kan kanskje ikke slutte å ta medisinene, men du bør informere tannlegen din når den generelle helsetilstanden din endrer seg på noen måte og du begynner å ta medisiner. For eksempel er antidepressiva, antihistaminer, betennelsesdempende og blodtrykksdempende medisiner noen av mange typer medisiner som kan bidra til munntørrhet. I tillegg kan kroniske sykdommer som diabetes, nyresykdom, lupus og medisinske behandlinger som kjemoterapi eller stråleterapi også forårsake det.

Hvis du opplever et alvorlig tilfelle av munntørrhet over tid bør du snakke med legen din om hvordan du kan redusere dosen av medisiner som forårsaker problemet eller bytte til andre medisiner. Alle reagerer ulikt på medisiner, så å bytte til andre medisiner med samme formål kan gi de samme fordelene med mindre munntørrhet.