TANNKJØTTHELSE

Brennende munn-syndrom: årsaker, symptomer og behandling

DELE

Brennende munn-syndrom

Plagsom svie i munnen er vanlig og kan knyttes til en rekke sykdommer når de opptrer sammen med andre symptomer. Opptil 15 % av de eldre pasientene kan imidlertid få en brennende følelse i munnen til tross for at de ikke har andre synlige symptomer. Denne lidelsen kalles brennende munn-syndrom eller BMS

Årsaker til brennende munn-syndrom

Selv om det ikke finnes noen synlige bevis på sykdommen, er psykologiske problemer som følelsesmessig stress, angst og depresjon, hormonelle avvik hos kvinner etter overgangsalder samt nevrologiske avvik, identifisert som mulige faktorer som kan bidra til brennende munn-syndrom.

Symptomer på brennende munn-syndrom

Symptomer på brennende munn-syndrom er:

  • Kronisk brennende følelse på tungen, fremre del av ganen, leppene eller området mellom tannkjøttet og leppene

  • Følelse av munntørrhet

  • Ubehagelig, prikkende følelse

  • Endre smak eller lukt

Brennende munn-syndrom diagnostiseres ved å utelate andre faktorer som kan gi en brennende følelse i munnen. Disse faktorene kan blant annet være legemidler, diabetes type 2, allergier og vitaminmangel.

Behandling og lindring ved brennende munn-syndrom

Den første delen av behandlingen av brennende munn-syndrom er å utelate lokale faktorer som infeksjoner, munnprodukter og sterk mat. Det anbefales å bruke alkoholfrie munnpleieprodukter med lite tilsetningsstoffer og smakstilsetninger, i tillegg til sukkerfrie søtsaker og tyggegummi samt koffeinfri drikke. Behandlinger som stressmestring, yoga, psykoterapi og moderat trening, har også vist seg å dempe smerten.

Avhengig av hvilke symptomer du har, kan det også vurderes å bruke visse antidepressiva til behandling av angst ved brennende munn-syndrom, i tillegg til topikale midler.

Brennende munn-syndrom kan være plagsomt selv om du er mildt rammet. Vi anbefaler at du kontakter tannlegen din hvis du har en brennende følelse i munnen.