ANDRE

Munntørrhet om natten: Symptomer, årsaker og forebygging

DELE

Har du våknet med tørr munn om natten? Når du tar deg et glass vann, lurer du kanskje på hvor denne ubehagelige og irriterende følelsen kommer fra. Det skjer kanskje bare av og til, men hvis det skjer regelmessig, kan det bli et tannproblem.

Mangelen på spytt bør alltid undersøkes siden spyttet er viktig for munnhelsen vår, og tørrhet i munnen kan også påvirke deg i løpet av dagen. Tørrhet i munnen kan også føre til økte nivåer av plakk, dårlig ånde og vansker med å tygge eller svelge hvis den vedvarer.

Hva forårsaker munntørrhet om natten?

Det første du bør vite er at kroppen produserer mindre spytt om kvelden siden vi ikke fordøyer så mye mat, slik at munnen sannsynligvis blir tørrere om natten. Du kan også oppleve munntørrhet hvis du sover med åpen munn.

Hvis du har en blokkering i nesen, kan dette også tvinge deg til å puste gjennom munnen, noe som gjør det mer sannsynlig at du blir tørr i halsen om natten. Tett nese kan forårsakes av sykdom eller allergier, og fastlegen kan gi deg råd om passende behandling for kroniske eller sesongmessige lidelser.

På grunn av det økte glukosenivået i blodet og spyttet er personer med diabetes mer utsatt for munntørrhet, noe som også gjør dem utsatt for soppinfeksjoner på innsiden av kinnet og på tungen.

Noen andre vanlige årsakene til munntørrhet om natten er:

  • Dehydrering

  • Medikamenter som blodtrykksmedisiner, antidepressiva, antihistaminer og angstdempende legemidler

  • Kjemoterapi og andre strålebaserte behandlinger

  • Røyking

Slik forebygger du munntørrhet mens du sover

Det er fint å vite at det er flere ting du kan gjøre for å forebygge munntørrhet mens du sover.

1. Drikk vann

Hvis du drikker 2-3 liter vann om dagen, holder du kroppen hydrert og forbedrer den generelle helsen. Siden dehydrering er en av hovedårsakene til tørr munn, bør du ha et glass vann stående ved siden av sengen du kan drikke av hvis du våkner og er tørst. Unngå koffein. Selv om det ikke nødvendigvis fører til dehydrering, er det et mildt diuretika!

2. Puss med fluortannkrem

Hvis du har tørrhet i munnen, er det viktig å opprettholde god munnhygiene. Se etter en tannkrem som ikke bare beskytter mot hull, men som også inneholder tinnfluorid, som er et antibakterielt middel. Antibakteriell tannkrem hjelper til med å nøytralisere bakteriesyrer, beskytter tenner og tannkjøtt og virker mot dårlig ånde.

3. Bruk munnskyll

Munnskyll er en annen effektiv måte å drepe bakterier i munnen på, fukte munnhulen og forebygge symptomer på munntørrhet om natten hvis du bruker det før sengetid. Det finnes flere typer alkoholfritt munnskyll, og det er viktig siden alkohol ofte kan forverre symptomene på munntørrhet.

4. Unngå krydret mat

Sterkt krydret eller salt mat kan føre til ubehag for noen som har tørrhet i munnen. Krydret mat inneholder capsaicin, som utløser smerte og gir en brennende følelse i munnen. Hvis du vil unngå tørrhet i munnen mens du sover, bør du unngå å spise mat som inneholder chilipepper, rå hvitløk, ingefær og løk.

5. Bruk en luftfukter i rommet

Tørr luft kan også påvirke pusten din, så bruk av en luftfukter i rommet vil bidra til å hindre munntørrhet. Antihistaminer og midler mot nesetetthet kan også gi en følelse av munntørrhet når du sover, så det kan være lurt å prøve å unngå dem i en periode.

Når bør du kontakte lege om munntørrhet?

Hvis du bruker tannproteser, kan du være ekstra plaget med munntørrhet om natten. Munntørrhet kan føre til at tannproteser gnisser mot tannkjøttet. I så fall bør du oppsøke tannlege eller tannpleier slik at de kan anbefale endringer i medisinering eller andre løsninger.

Munntørrhet er også et av hovedsymptomene på søvnapné. Tilstanden som kalles obstruktiv søvnapné kan være farlig fordi den får pusten til å stoppe og starte under søvn. Hvis du merker andre symptomer som kraftig snorking og ekstrem tretthet og hodepine i løpet av dagen, bør du oppsøke lege.

Sources:

https://www.healthline.com/health/dry-mouth-at-night#What-causes-dry-mouth-at-night?

http://oralmedicinepacific.com/docs/whats-new/Hyposalivation-Treatment-Strategies-Complendium-Sept-2015.pdf

https://www.medicalnewstoday.com/articles/327522