TANNKJØTTHELSE

Hva er gingivitt, symptomer, årsaker og behandlinger

DELE

Gingivitt er et tidlig stadium av tannkjøttsykdom som direkte kan påvirke munnhelsen og den generelle helsen. Derfor er det viktig å være klar over årsakene til gingivitt, kjenne igjen symptomene og lære hvordan du behandler og forebygger det.

Hva er gingivitt?

Gingivitt er et tidlig stadium av tannkjøttsykdom som forårsakes av dannelse av plakk, som er en naturlig forekommende biofilm som inneholder bakterier og som kan feste seg på vevet rundt tennene. Hvis du får ømt eller hovent tannkjøtt, skyldes det ofte dannelse av plakk. Hvis dette ikke behandles, kan gingivitt utvikle seg til en mer alvorlig form for tannkjøttsykdom, kjent som periodontitt, som er en viktig årsak til tap av tenner hos voksne. Gingivitt er ofte smertefritt, så hvis du ser tegn eller symptomer på betent tannkjøtt, bør du oppsøke tannlegen for å få en grundig vurdering og få på plass et behandlingsforløp.

For å beskytte munnhelsen er det viktig å være klar over hva gingivitt er, slik at du kan oppdage tegnene før det utvikler seg til mer alvorlige tannproblemer. Hvis partneren din har gingivitt, lurer du kanskje også på om gingivitt er smittsomt? Tanneksperter er enige om at selv om selve tilstanden ikke er det, kan du spre bakteriene gjennom utveksling av spytt.

Symptomer og tegn på gingivitt

Siden du kanskje ikke legger merke til dannelsen av plakk i munnen som kan føre til gingivitt, bør du være oppmerksom på symptomene på gingivitt og de senere tegnene på tannkjøttsykdom og periodontitt som kan følge.

1. Blødende tannkjøtt

Et av de første tegnene på gingivitt er et tydelig rødt og betent tannkjøtt og blødende tannkjøtt når du pusser tennene eller bruker tanntråd.

2. Hovent tannkjøtt

Hvis du merker at tannkjøttet rundt tennene er hovent, er den mest sannsynlige årsaken gingivitt. Når plakkbakterier bygger seg opp i munnen, kan de ofte feste seg i og rundt tennene, noe som forårsaker dette ubehagelige og synlige problemet med hovent tannkjøtt.

3. Vond smak i munnen eller dårlig ånde

Hvis du får dårlig ånde som ikke forsvinner etter at du har brukt munnskyll eller pusset tennene, er dette sannsynligvis et annet symptom på gingivitt. Når plakkbakteriene fester seg og brytes ned på tennene dine, skaper denne prosessen en ubehagelig lukt.

4. Tilbaketrukket tannkjøtt

Etter hvert som symptomene på tannkjøttsykdom utvikler seg, beveger tannkjøttet seg lenger bort fra tennene. Det gjør kanskje ikke vondt, så det kan hende du ikke merker det. Du bør alltid oppsøke tannlege hvis du ser synlige tegn på at tannkjøttet løsner for å finne ut mer om behandling av tilbaketrukket tannkjøtt.

5. Dype lommer mellom tenner og tannkjøtt

De mest fremskredne symptomene på tannkjøttsykdom er dype lommer rundt tannkjøttet som fylles med bakterier når de trekker seg bort fra tennene. Hvis dette skjer har du sannsynligvis utviklet periodontitt, som kan svekke beinet som støtter tennene dine. Det er viktig at du aldri ignorerer symptomene på tannkjøttsykdom. Ved symptomer bør du kontakte tannlegen umiddelbart for full kontroll og for å sikre at du ikke utvikler tannkjøttsykdom.

Hva forårsaker tannkjøttsykdom og gingivitt?

1. Dårlig tannhygiene

Tannpuss morgen og kveld med en antibakteriell tannkrem, bruk av tanntråd og et antibakterielt munnskyll anbefales av tannleger og tannpleiere for å stoppe dannelsen av plakk. Den klebrige og gulaktige avleiringen av bakterier, såkalt plakk, bygger seg opp på tennene dine hvis du ikke pusser tennene regelmessig. Siden plakk produserer syrer som angriper tennenes emalje og skader tannkjøttet, er dårlig tannhygiene hovedårsaken til gingivitt.

2. Alder

Etter hvert som du blir eldre er endringer i kroppen, som lavere spyttproduksjon, vanlige årsaker til gingivitt, og periodontal sykdom er mest utbredt blant eldre.

3. Gener

Når man prøver å finne ut hva som forårsaker gingivitt, kan tannleger eller tannpleiere også spørre om familiens helsehistorikk. Hvis en av foreldrene dine har gingivitt, øker nemlig dette faren for å utvikle tannkjøttsykdom på grunn av den typen bakterier vi får i ung alder.

4. Skjeve tenner

Siden tennene kan overlappe eller komme ut av perfekt stilling, kan skjeve tenner skape et skjulested der plakk kan bygge seg opp rundt tannkjøttet og tennene – dette problemet er ofte en del av det som forårsaker tannkjøttsykdom. Hvis det ikke behandles, kan det også føre til tannråte. Hvis du har skjeve tenner, må du passe på at børstehodet passer til munnen din og være oppmerksom på de vanskelig tilgjengelige områdene når du pusser.

5. Medisinske lidelser

Hvis du har kronisk gingivitt, kan en annen årsak til hovent og blødende tannkjøtt være sekundære medisinske tilstander som virus- eller soppinfeksjoner. Legemidler mot epilepsi, angina og høyt blodtrykk kan også øke risikoen for gingivitt, så informer tannlegen din hvis du får forskrevet slike behandlinger.

Hvordan forebygges tannkjøttsykdom og gingivitt?

Hvis du lurer på hvordan du kan forebygge gingivitt, er det flere ting du kan gjøre for å forebygge tannkjøttsykdom, og disse kan også reversere noen av symptomene på gingivitt.

For best mulig forebygging av gingivitt bør du få på plass gode vaner som ivaretar munnhelsen hver dag.

  1. Puss tennene i to minutter to ganger daglig med en elektrisk tannbørste og antibakteriell tannkrem for å fjerne plakk og redusere dannelsen av tannstein – og husk å rengjøre og massere tannkjøttet skånsomt. Dette er det første trinnet for å forebygge tannkjøttsykdom

  2. Bruk tanntråd minst én gang per dag med riktig teknikk for å fjerne matrester og plakk som sitter fast mellom tennene.

  3. Bruk antibakterielt munnskyll for å hindre at plakk kommer tilbake, og for å drepe bakteriene som forårsaker gingivitt.

Behandling av gingivitt

Den beste behandlingen av gingivitt hjemme er å rengjøre munnen grundig og regelmessig to ganger daglig med elektrisk tannbørste og antibakteriell tannkrem. Ved alvorlig tannkjøttsykdom kan det være medisinering og kirurgi som anbefales av tannlegen.

Grundig rengjøring av tennene

I tillegg til å sørge for at du tar best mulig vare på tennene hjemme, bør du også gå til tannlegen hver sjette måned for en generell kontroll og grundig rengjøring. Dette vil redusere risikoen for å utvikle gingivitt.

Legemidler

Ved alvorlige symptomer forbundet med akutt nekrotiserende ulcerøs gingivitt kan antibiotika, smertestillende midler og andre former for munnskyll være en del av behandlingen av blødende tannkjøtt som tannlegen har forskrevet.

Kirurgi

Ved mer fremskredne symptomer på tannkjøttsykdom kan tannlegens anbefalte behandling også omfatte tannkjøttkirurgi i kombinasjon med rotplaning eller en tannrens og polering for å fjerne plakk eller tannstein rundt tennene og under tannkjøttet.

Den beste måten for å unngå å behandle tannkjøttsykdom med kirurgi eller andre metoder, er å sikre en god munnhygiene, ha kontroll på plakken og sørge for å ha en sunn munn.

Sources:

https://www.webmd.com/oral-health/guide/gingivitis-periodontal-disease#1 

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/gingivitis/symptoms-causes/syc-20354453

https://www.healthline.com/health/gingivitis#risk-factors