ANDRE

Overbitt, underbitt og kryssbitt – Hvordan behandle det?

perfekt tannstilling for et riktig bitt article banner
DELE

På lik linje med tenner og tannkjøtt spiller kjeven også en viktig rolle i munnhelsen. Når kjevene fungerer korrekt, tenker du nok ikke på dem i det hele tatt – men eventuell feilstilling av bittet kan ha en innvirkning på hvordan du tygger i tillegg til din generelle helse.

Hvis tennene dine er perfelt avstemt i under- og overkjeven, vil tennene i overkjeven overlappe tennene i underkjeven litt. Ved underbitt står tennene i underkjeven lenger ut enn tennene i overkjeven, ved overbitt står tennene i overkjeven lenger ut enn tennene i underkjeven og ved kryssbitt passer ikke tannbuenes bredde til hverandre.

For å beskytte emaljen og din generelle munnhelse bør du kjenne til tegnene på om bittet ikke er avstemt og kjenne til løsningene som tannlegen kan tilby for å rette opp et under- eller overbitt.

Hva kan være årsakene til et overbitt?

Hvis tannlegen din nevner at fortennene i overkjeven din står lenger fremme enn tennene i underkjeven, er dette definisjon på hva et overbitt er. I de fleste tilfeller vil dette være en ubetydelig feilstilling, men man kan også ha et kraftig overbitt.

Årsakene til tannoverbitt kan være arvelige eller knyttet til orale vaner som kan utvikle seg i ung alder.

1. Genetikk

Siden årsaken til et overbitt svært ofte ligger i størrelsen og formen på kjeven eller tennene, er den vanligste årsaken genetikk.

2. Skjæring av tenner

Å skjære tenner er vanligere hos barn sammen med det å suge på tommelen utover forventet alder. Disse vanene kan føre til feilstilling av kjeven og føre til overbittproblemer ettersom kjeven utvikler seg.

3. Munnpusting

Å puste gjennom munnen, er et tegn på en obstruksjon i den nasale luftveien. Dette kan resultere i endringer i endringer i det kraniofaciale vekstmønsteret og derav tannstillingsfeil som f.eks. overbitt.

4. Vaner i barndommen

Årsaker til overbitt kanstamme fra tidlig barndom og inkludere suging på tommelen, trykk mot tennene med tunga, bruk av smokk lenger enn treårsalderen og mating med tåteflaske lenger enn spedbarnsalder.

Hvrdan kan man behandle overbitt?

Tannleger henviser vanligvis behandling av overbitt til kjeveortopeder som benytter en av følgende metoder:

1. Tannregulering

Den ideelle tiden å bruke tannregulering for overbitt er mellom 10- og 14-årsalderen. En bittanomali kan imidlertid rettes i voksen alder også, selv om behandlingen kan ta litt lenger tid.

Hvis du velger denne korrigerende metoden, er det viktig å opprettholde en god munnhygiene gjennom behandlingsperioden og nyttig å kjenne til de beste elektriske tannbørstene for rengjøring rundt tannreguleringer.

2. Kirurgi

Hvis tannstillingsfeilen er knyttet til problemer med kjeven eller skjelettet, kan det hende kjeveortopeden anbefaler kirurgi for overbittet for å korrigere feilstillingen. I alvorlige tilfeller av trangstilling hvor tennene har for dårlig plass i munnen, kan en prosedyre som fjerning av tenner anbefales som en behandling for overbitt sammen med kirurgi.

3. Rapid Palatal Expander (RPE) – ganeplate

Hvis overbittet har en årsak i skjelettet, anbefales ofte ortodontiske hjelpemidler som plasseres på baksiden av tennene. De utøver et konstant skånsomt press for å flytte beinet og tennene lenger utover.

4. Tannregulering med hodebøyle

For barn mellom 10 og 13 år brukes tannregulering med hodebøyle vanligvis for å øke mobilteten i kjeven og festes med gummibånd til reguleringen. Denne brukes om dagen for å endre kjevens stilling og kan bidra til at man slipper kirurgi.

Hva er underbitt og hva forårsaker det?

Hvis underkjeven står lenger ut enn overkjeven, vil tannlegen sannsynligvis betegne det som et underbitt. Denne tannstillingsfeilen kan være liten, men hvis feilstilingen er stor, kan det føre til vanskeligheter med å tygge eller snakke og være en kilde til smerter i munnen og ansiktet.

1. Genetikk

Underbitt er ofte en nedarvet tilstandsiden det er større sannsynlighet for at du utvikler et hvis andre familiemedlemmer også har denne tannstillingsfeilen.

2. Munnpusting

Å puste gjennom munnen, er et tegn på en obstruksjon i den nasale luftveien. Dette kan resultere i endringer i endringer i det kraniofaciale vekstmønsteret og etterfølgende tannstillingsfeil som underbitt.

3. Vaner i barndommen

Årsaker til underbitt kanstamme fra tidlig barndom og inkludere suging på tommelen, trykk mot tennene med tunga, bruik av smokk ut over treårsalderen og mating med tåteflaske lengre enn spedbarnsalder.

4. Annet

Andre årsaker knyttet til underbitt inkluderer atypisk svelging, tungestørrelse og homonell ubalanse.

Komplikasjoner knyttet til underbitt:

1. Smerter

Den unaturlige kjeveposisjonen ved et underbitt gir en uvanlig stor belastning på munnen og de omkringliggende leddene, noe som kan gi smerter.

2. Bittanomali

Fordi tennene i over- og underkjeven ikke treffer hverandre og gir like stort trykk, kan et underbittgi belastning på bittet når du tygger.

3. Vanskeligheter med å tygge

En annen årsak til at en korrigering av underbitt anbefales av tannleger, er at du kan oppleve vanskeligeter med å tygge og svelge mat.

4. Endret ansiktsform

Kjevens posisjon ved underbitt kan dramatisk påvirke ansiktets utseende så det kan være et kosmetisk problem. De kombinerte effektene av en endret ansiktsform, kronisk ubehag og komplikasjoner, som vanskeligheter med å snakke og puste. kan føre til at man ønsker korrigerende behandling for underbitt.

Hvordan korrigere et underbitt?

Korreksjon av underbitt anbefales nesten alltid av tannleger eller kjeveortopeder, siden et underbitt ikke vil korrigeres av seg selv.

1. Tannregulering

For barn og tenåringer med underbitt, er tannreguleringer og ortodontiske hjelpemidler ideelle løsninger for å justere tannstillingen når kjevene er under utvikling. For korrigering av underbitt etter barndomstiden anbefales vanligvis metoder som tanntrekking.

2. Kirurgi

En annen ortodontisk behandling som sannsynligvis anbefales til voksne i alvorlige tilfeller, er underbittkirurgi hvoroverkjeven flyttes forover eller underkjeven flyttes bakover. Tanntrekking kan også være en del av denne kirurgien da det kan avlaste trykk forårsaket av trangtsittende tenner og gjøre kjeven mer komfortabel.

3. Rapid Palatal Expander (RPE) – ganeplate

Hvis underbittet har en årsak i skjelettet, anbefales ofte ortodontiske hjelpemidler som plasseres på baksiden av tennene. De utøver et konstant skånsomt press for å flytte beinet og tennene lenger utover.

4. Tannregulering med hodebøyle

For barn mellom 10 og 13 år brukes tannregulering med hodebøyle vanligvis for å øke mobilteten i kjeven og festes med gummibånd til reguleringen. Denne brukes om dagen for å endre kjevens stilling og kan bidra til at man slipper kirurgi.

Hva er kryssbitt og hva forårsaker det?

Er kryssbittinvolverer tennene i overkjeven på den ene aller andre siden av munnen som hviler på innsiden av tennene i underkjeven.

1. Genetikk

Hvis kryssbittet er knyttet til problemer med skjelettet eller tennene, er det sannsynligvis genetisk. Det er imidlertid andre omstendighetsavhengige og atferdsbaserte årsaker til kryssbitt.

2. Munnpusting

Effekten av munnpusting på stillingen til ganen og utvikling av tennene, kan føre til at du utvikler et kryssbitt-problem.

3. Forsinket frembrudd av de permanente tennene

Hvis melketennene ikke felles til forventet tid eller ved forsinket frembrudd av de permanente tennene, kan det føre til at kjeven får en fremre kryssbitt-posisjonfor å kompensere.

4. Vaner i barndommen

Vaner i barndommen, som å suge på tommelen i en utstrakt periode, kan bidra til at tennene får en kryssbitt-posisjon.

Hvordan rette opp et kryssbitt?

1. Usynlig tannregulering (somInvisalign)

I motsetning til tradisjonelle tannreguleringer, er usynlige reguleringer transparente og formet etter tennenes konturer. De kan i noen tilfeller være en ideell løsning for kryssbitt.

2. Tannregulering

Den mer synlige tannreguleringstypen for en kryssbitt-løsning, er tradisjonelle tannreguleringer.

3. Rapid Palatal Expander (RPE) – ganeplate

Hvis kryssbittet har årsak i skjelettet, anbefales ofte ortodontiske hjelpemidler som plasseres på baksiden av tennene. De utøver et konstant skånsomt press for å flytte beinet og tennene lenger utover.

4. Kjevekirurgi

For voksne med mer alvorlige symptomer,kan kryssbittkirurgi for å tilbakestille over- eller underkjevens tannbue anbefales.

Kilder:

https://www.aaoinfo.org/blog/what-is-a-deep-bite/ https://bhamorthodontics.com/overbites-underbites-crossbites-understanding-difference/ https://www.healthline.com/health/crossbite https://uihc.org/health-topics/surgical-treatment-correct-bad-bite-frequently-asked-questions https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5225794/ https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6016584/ https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK499873/