TANNREGULERING

Slik Rengjør Man Tannreguleringer For Å Gi Bedre Tannpleie

DELE

Tannregulering er viktig for tannpleie

Tannregulering gjør mye mer enn å bare gjøre smilet bedre. Den spiller også en aktiv rolle i korrigering av sammenstilte og skjeve tenner. Dette er viktig for et unormalt bitt (også kjent som «malokklusjon») kan føre til andre problemer, slik som dårligere plakkfjerning rundt skjeve tenner, som igjen kan føre til betennelse i tannkjøttet og hull.

God pleie av tannreguleringen forebygger skader både på selve tannreguleringen og tennene under, samtidig som det gjør det mer behagelig å bruke tannregulering. Å lære seg det grunnleggende ved kjeveortopedisk behandling hjelper deg med å følge tannlegens anbefalinger for å holde tennene og tannkjøttet sunt i løpet av tiden du bruker tannregulering.

Grunnleggende om tannpleie: Pusse tenner og bruke tanntråd

For å sikre god tannpleie, må man være forsiktig når man pusser tenner med tannregulering, fordi plakkbakterier lett kan sitte på innsiden av og rundt dem. Følgende metode gjør den daglige pussingen og bruken av tanntråd både enkel og effektiv.

  1. Forbered deg på å pusse tennene. Ta av strikkene eller andre avtakbare deler.

  2. Rengjør tannreguleringen. Hold børsten i en vinkel på 45 grader for å pusse rundt trådene og stiftene til tannreguleringen. Puss fra toppen av hver ledning og nedover. Bruk tid for å sørge for at alt plakk og rester fjernes, og at du bruker tid på alle tennene.

  3. Puss tennene. Rengjør hver tann enkelvist. Først plasserer du børsten i en 45-graders vinkel ved tannkjøttet, også trykker du lett og beveger børsten i en sirkelbevegelse. Gjør dette i omtrent 10 sekunder. Bruk samme bevegelse på alle ytre og indre overflatene, og vipp børsten for å komme bedre til blant de mindre fortennene.

  4. Bruk tanntråd én gang om dagen. Be tannlegen vise deg den beste måten å bruke tanntråd på, eller følg instruksene på produktet. Det finnes også tanntråd utformet for tannreguleringer, slik som floss threader.

  5. Skyll og sjekk tennene dine. Skyll godt med vann eller munnskyllevann og sjekk tennene og tannreguleringen i speilet.

Profesjonell pleie: Besøk hos lege og ortoped

I løpet av tiden du har tannregulering, må du besøke ortopeden av og til for å justere den. Etter en justering føles det stramt og litt smertefullt i munnen. Hvis dette ubehaget ikke blir raskt borte, eller blir enda verre, må du si fra til kjeveortopeden. Hvis du er bekymret for at noe er galt med tannreguleringen, eller hvis du har ødelagte deler, bør du si fra om dette med en gang.

Det er også viktig at du går til tannlegen regelmessig mens du har tannregulering. Rutinemessige kontroller trengs for å finne hull eller tegn på plager i tannkjøttet. Tannlegen eller tannpleien kan også gi den fluorbehandlingen som gir ekstra beskyttelse for tannoverflaten mens du bruker tannregulering.

Tannpleien du gjør hjemme blir sjekket av tannlegen, slik at du kan forandre på det som trengs, enten det er mer eller annerledes tannpuss. Som alltid bør du holde deg til det tannlegen sier.