ANDRE

Hva Forårsaker kjevesmerter og hvordan behandles de?

Smerter i kjeven article banner
DELE

Kjevesmerter er relativt vanlig og kan oppstå når som helst i livet. Enten de opptrer som verking, ømhet, tann-sensitivitet eller en skarp smerte, er det aldri behagelig å oppleve kjevesmerter, uansett form.

Hvis smerten vedvarer mer enn et par dager, bør du konsultere tannlege eller lege. Kjevesmerter går noen ganger går over av seg selv, men de kan forårsakes av problemer med ledd, nerver, tenner og mer.

Etter at hovedårsaken til kjevesmertene er funnet, kan tannlegen eller legen din tilby hjelp og/eller behandling for å avhjelpe tilstanden.

Hva forårsaker kjevesmerter?

1. Kjeveleddsdysfunksjon (TMJ)

Kjeveleddsdysfunksjon er en av de vanligste årsakene til kjevesmerter og rammer ca. 1 av 8 personer i løpet av livet. Lidelsen oppstår når leddet på hver side av kjeven, som kalles kjeveleddet, skades eller overbelastes.

Kjeveleddssmerter føles som en ømhet kjeven, eller en klikkende lyd, som kjennes mer smertefullt når du beveger kjeven for å spise, snakke eller gjespe. Smertene kan også stråle ut til ørene, hodet, nakken eller skuldrene.

2. Bihuleproblemer/hodepine

Har man en fått en bihulebetennelse, kan bihulene tettes igjen med slim. Lidelsen kalles sinusitt og forårsaker smerter i overkjeven.

Klasehodepine, en av de mest smertefulle hodepinetypene, kan også forårsake smerter i kjeven. Hodepine og kjevesmerter går vanligvis hånd i hånd, men leger er fortsatt ikke sikre på om disse lidelsene er knyttet til hverandre.

3. Trigeminusnevralgi

Trigeminusnerven er ansvarlig for følelsene i ansiktet og hjelper til med motoriske funksjoner for biting og tygging. Hvis en blodåre trykker på trigeminusnerven, kan det forårsake korte, skarpe, lynende eller gjennomborende smerter – noen ganger beskrevet som «elektriske støt».

4. Visdomstenner

Blir det for lite plass i kjeven der hvor visdomstennene skal utvikle seg, eller banen for visdomstannen er blokkert, kan de vokse i feil vinkel og trykke mot kjevebenet og de tilstøtende tennene. Dette kan føre til smerter i kjeven i tillegg til infeksjon, hovenhet og rødhet i tannkjøttet rundt tannen.

5. Sykdommer – kusma og stivkrampe

Kusma er en smittsom virusinfeksjon som gjør at man får en hevelse på kinnet foran øret, noe som skaper smerter og gjør det vanskelig å bevege kjeven.

Stivkrampe er en bakteriell infeksjon som kan utvikle seg fra et kutt eller sår på huden. Et av de tidligste tegnene på stivkrampe, er en stiv kjeve etterfulgt av muskelspasmer og låsning av kjeven.

6. Tannproblemer (tannverk, hull og annet)

Problemer med tennene kan være omfattende og resulterer ofte i kjevesmerter. Noen av tannproblemene, som kan føre til kjevesmerter, inkluderer:

 • Tannverk, vanligvis på grunn av tannråte eller en byll

 • Tannkjøttsykdom (periodontitt), som kan ramme kjevebeinet i stor grad hvis den ikke behandles

 • Bruksisme er betegnelse på overdreven gnisning eller pressing av tennene mot hverandre

 • Malokklusjon (tannstillingsfeil) oppstår når tennene i over- og underkjeven ikke er i kontakt med hverandre.

Det er viktig at du snakker med tannlegen din for å få en riktig diagnose og behandling for kjevesmertene. Mens du venter på en timeavtale, kan du sørge for at du opprettholder en adekvat munnpleie Bruk varmt vann med salt eller et antibakterielt munnskyllemiddel og puss tennene med en antibakteriell tannkrem som trinnfluorid.

En sunn munnpleierutine kan hjelpe til å hindre utvikling av tannproblemer – finn de beste tannkremene, elektriske tannbørstene, munnskyllemidlene og tanntråden for deg.

Medisinsk behandling av kjevesmerter

Lurer du på hvordan du kan lindre kjevesmertene, kan du finne litt trøst i det fakta at behandlingen vanligvis er ikke-invasiv og at smertene ganske enkelt kan forsvinne av seg selv.

Hvis symptomene vedvarer, bør du snakke med legen din og overveie følgende alternativer for smertelindring av kjevesmerter.

 • Bittskinne

Lider du av kjeveleddsdysfunksjon eller bruksisme, kan du få foreskrevet en bittskinne som du skal bruke om natten for å hindre at du gnisser tenner eller avlaste både muskler, ledd og sener. Dette for å hindre alvorlige skader på kjeveleddene.

 • Muskelavslappende midler

  Muskelavslappende midler, som diazepam, kan hjelpe til at musklene rundt kjeven og i ansiktet slapper av for å hindre at kjevene presses sammen og gir kramper.

 • Botox®-injeksjoner

  Injisering av Botox® i ansiktsmusklene kan lindre kjeveleddsdysfunksjon, låst kjeve, hodepine og gnissing av tenner.

 • Operasjon i kjeven

Kirurgi kan overveies hvis kjeveleddsdysfunksjonen er alvorlig og symptomene vedvarer, er svært smertefulle og begrenser deg fra dine daglige rutiner, som spising, snakking eller å åpne munnen helt.

Hva kan man gjøre i hverdagen for å redusere kjevesmerter?

Selv om det er viktig at du snakker med legen din for å finne en effektiv behandling av dine kjevesmerter, kan disse tipsene og rådene hjelpe deg til å håndtere kjevesmertene mens du venter på en timeavtale.

 • Yoga og meditasjon

  Du kan ta en veiledet yoga- eller meditasjonsklasse for å avhjelpe stress som i noen tilfeller kan forverre kjevesmerter.

 • Unngå mat som krever mye tygging

  Å spise hard mat som krever mye tygging, som nøtter, frø, kornblandinger eller drops, kan gi unødvendig belastning på kjeven og forverre symptomene.

 • Reseptfrie legemidler

  Betennelsesdempende legemidler, som ibuprofen, kan hjelpe til å lindre ubehag ved kjevesmerter og redusere hovenhet.

 • Reseptbelagte legemidler

  Legen din kan foreskrive smertelindrende eller betennelsesdempende legemidler for å lindre kjevesmerter eller tanngnissing.

 • Kalde omslag

  Du kan lage et kaldt omslag for å lindre kjevesmertene ved å legge isbiter i en plastpose og pakke den inn i et mykt håndkle. Legg det på kjeven i 10–20 minutter og gjenta ved behov.

 • Smertelindrende øvelser Prøv å massere kjeven skånsomt for å lindre ubehag, eller hvis du føler at du må gjespe, kan du støtte kjeven med hånden din. Dette kan forhindre smertefulle gjesp ved at kjeven ikke overstrekkes.

OFTE STILTE SPØRSMÅL

Hvorfor har jeg smerter i kjeven på en side?

Kjevesmerter kun på den ene siden kan skyldes kusma, en virusinfeksjon som forårsaker hovenhet i ansiktet. Det kan også skyldes hull i en tann, tannbyll, kjeveleddsdysfunksjon eller bihulebetennelse.

Hva er årsaken til kjevesmerter nært øret?

En vanlig årsak til kjevesmerter nær øret, er kjeveleddsdysfunksjon, som ikke bare forårsaker smerter og stivhet i kjeveleddet, men også i de omkringliggende musklene og i det indre øret.

Kan visdomstenner forårsake kjevesmerter?

Blir det for lite plass i kjeven hvor visdomstannen skal utvikle seg, eller banen for visdomstannen er blokkert, kan den vokse i feil vinkel og forårsake kjevesmerter, infeksjon, hovenhet og/eller rødhet i tannkjøttet.

Kilder

https://www.healthline.com/health/jaw-pain#how-to-find-relief https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/tmj/diagnosis-treatment/drc-20350945