ANDRE

Tanngnissing (Bruxisme): Symptomer, Årsaker Og Behandling

Tanngnissing (bruxisme): symptomer, årsaker og behandling article banner
DELE

Hva er bruxisme (tanngnissing)?

Våkner du noen ganger opp med verkende kjeve eller hodepine, eller merker du klikkelyder i kjeven når du åpner og lukker munnen? Hvis du gjør det, kan det skyldes at du skjærer tenner om natten. Tanngnissing, også kalt bruxisme, trenger ikke å bli et alvorlig problem, men i alvorlige tilfeller kan det gi skjeve tenner, noe som kan forårsake periodonitt.

Symptomer på tanngnissing

Det er viktig å fortelle det til tannlegen hvis du tror du gnisser tenner, slik at de kan være spesielt på utkikk etter skader på emaljen. Mange personer har en mild form for tanngnissing og trenger ingen spesifikk behandling, men hvis tilfellet er alvorlig kan tannlegen gi deg en tannbeskytter for å bruke om natten til å beskytte tennene og forebygge nye skader.

Årsaker til tanngnissing

Tanngnissing er vanligst om natten. Selv om det ofte er knyttet til stress, kan tanngnissing skyldes søvnforstyrrelser eller mekaniske problemer med tennene, som manglende eller ødelagte tenner, eller skjevt bitt. I enkelte tilfeller skyldes ikke tanngnissing stress eller skjev tannstilling. Tanngnissing kan også være en bivirkning av nevrologiske lidelser som Huntingtons sykdom og Parkinsons sykdom. Enkelte typer psykiatriske medisiner, inkludert antidepressiva, kan også gi tanngnissing.

Behandling av tanngnissing

Hvis tanngnissingen skyldes fysiske problemer som skjev tannstilling eller ødelagte tenner, kan tannlegen din ha noen forslag til hvordan du løser disse problemene med krone eller tannregulering, eller en annen behandling for tanngnissing som kan løse problemet. Hvis tanngnissingen skyldes stress, er det viktig å prøve å identifisere stressfaktorene og finne måter å slappe av på, inkludert tilpasset fysisk kjevebehandling, meditasjon og trening. For enkelte personer med tanngnissing kan muskelavslappende midler løse problemet.