ANDRE

Munnsår: Symptomer, årsaker og behandling

Munnsår: symptomer, årsaker og behandling article banner
DELE

Hva er munnsår?

Munnsår skyldes reaktivering av viruset herpes simplex (HSV) og viser seg som lesjoner på utsiden av leppen. Herpes simplex legger seg i en dvaletilstand i kroppen når du infiseres, og munnsår er tegn på en oppblussing av infeksjonen. Munnsår kan også skape andre problemer for personer med HIV og AIDS.

Årsaker og symptomer på munnsår

Mange faktorer kan føre til at munnsår som skyldes HSV oppstår gang på gang, inkludert feber, menstruasjon, stress eller sollys. Siden munnsår oppstår på utsiden av munne har de ingenting direkte med gingivitt å gjøre, selv om personer med HIV eller andre immundefekter har høy risiko for gingivitt, som for andre infeksjoner.

DEL OM SYMPTOMER PÅ MUNNSÅR MANGLER

Munnsår vs. munnskåld

Munnskåld, på den andre siden, er åpne sår på innsiden av munnen som ikke har noen forbindelse med HSV. Munnsår forsvinner vanligvis etter sju til ti dager hos personer som ellers er friske. Men personer med HIV eller andre kroniske sykdommer som har munnsår kan ha fordel av en lokal behandling med for eksempel lidokain eller benzylalkohol for å lette symptomene. Hvis du er utsatt for munnsår pga. HSV-oppbluss, kan legen din vurdere å skrive ut en virusdrepende medisin.

Behandling av munnsår

Hvis munnsåret er ekstremt smertefullt, kan du ta acetaminofen, ibuprofen eller aspirin mot smertene, eller holde en varm eller kald kompress mot såret. Unngå å pirke eller klemme på såret.

En viktig merknad: Ikke gi aspirin mot munnsår til barn. Det kan forårsake Reyes syndrom, en sjelden men potensielt dødelig lidelse.