TANNKJØTTHELSE

Tannkjøttbetennelse (gingivitt): Årsaker og behandling

Gingivitt: symptomer, årsaker og behandling article banner
DELE

Gingivitt er et tidlig stadium av periodonitt som kan påvirke munnhelsen eller den generelle helsen din direkte. Vit årsakene, kjenn symptomene og lær hvordan du behandler og forebygger det.

Hva er gingivitt?

Gingivitt er et tidlig stadium av periodonitt som skyldes oppbygning av plakk, en naturlig biofilm som inneholder bakterier, på vevet rundt tennene. Opphovningen forårsakes ofte av plakk. Hvis det ikke behandles, kan gingivitt utvikle seg til en mer alvorlig form av , som er en viktig årsak til tannløshet hos voksne. Gingivitt er ofte smertefritt, så hvis du har tegn eller symptomer må du oppsøke tannlegen for en vurdering og for å velge riktig behandling.

Hva forsårsaker gingivitt?

Gingivitt skyldes ofte oppbygning av plakk. Plakk er en ekstremt klebende, fargeløs til matt gul oppbygning av bakterier som fester seg på tennene hvis du ikke pusser regelmessig. Bakteriene produserer syrer som angriper tannemaljen og kan skade gommene. Denne skaden kan bli permanent hvis den ikke behandles. Andre årsaker til gingivitt inkluderer hormonelle endringer, sykdom, røyking, visse medikamenter, dårlige pussevaner og genetikk.

Symptomer på gingivitt

Noen symptomer på gingivitt inkluderer røde, hovne og blødende gommer og dårlig ånde. Når gingivitt utvikler seg til periodonitt begynner gommene å trekke seg tilbake fra tennene, slik at det oppstår små lommer. Det kan samle seg bakterier i disse lommene, noe som svekker støtten til tennene. Hvis du overser tegnene på gingivitt fordi du ikke gjenkjenner dem, eller hvis du er redd for å gå til tannlegen, vil tilstanden sannsynligvis forverre seg. Du bør oppsøke tannlegen umiddelbart hvis du oppdager noen av disse tegnene og symptomene, for å få en nødvendig vurdering. Hvis symptomene vedvarer er det viktig å snakke med tannlegen din for å finne den beste behandlingen.

Behandling og forebygging av gingivitt

Her er noen fremgangsmåter og tips for å behandle og forebygge gingivitt:

  1. Børst to ganger om dagen med en elektrisk tannbørste for å fjerne bakterieplakk fra tennene.

  2. Bruk en gingivitt- eller plakkbehandlende fluortannkrem for å styrke tennene og forhindre skaden som bakterier i plakk forårsaker ved oppbygning på tennene i løpet av dagen.

  3. Etter pussing må du skylle godt med bakteriebekjempende munnskyll for å bekjempe plakk, gingivitt og dårlig ånde, og pass på å komme til på vanskelig tilgjengelig steder der det kan bygge seg opp plakk.

  4. Bruk tanntråd minst én gang per dag for å fjerne matrester og plakk mellom tennene.

  5. Gommene kan blø i en periode, men det er viktig å fortsette å pusse og bruke tanntråd. Å fjerne plakk er viktig for sunne gommer.

  6. Ikke glem å gå regelmessig til tannlegen for kontroll og for å drøfte bekymringer og spørsmål du måtte ha.

Spørsmål om gingivitt

Spm: Hvem kan få gingivitt?

Sv: Gingivitt er ganske utbredt. Men selv om 80 % av voksne personer opplever symptomer på gingivitt, betyr det ikke nødvendigvis at det ikke kan behandles. Det er viktig å være oppmerksom på at det i perioder kanskje ikke er merkbare smerter eller synlige tegn, slik at man kanskje ikke vet at man har det. Det er en annen god grunn til å gå til en fast tannlegesjekk hver sjette måned for en eventuell påvisning og forslag til behandling.

Spm: Er gingivitt reversibelt?

Sv: Etter en diagnose av gingivitt er det viktig å starte behandlingen med en gang. Gingivitt er reversibelt, derfor bør du oppsøke tannlege ved de første tegnene eller symptomene for en god evaluering og for å fastsette den beste behandlingen.