TANNKJØTTHELSE

Blødende tannkjøtt: Årsaker, behandling og forebygging

DELE

Blør du fra tannkjøttet uten grunn? Eller blør du kanskje når du bruker tanntråd eller pusser tennene? Det er normalt hvis du av og til blør litt etter tannpuss, bruk av tanntråd eller til og med når du biter i maten – men det er ikke normalt med vedvarende blødning fra tannkjøttet.

Så hvis du har lagt merke til at du ofte blør fra tannkjøttet, kan det hende du har tannkjøttsykdom, som er en av de vanligste årsakene til blødende tannkjøtt.

Tannkjøttsykdom er en tilstand der tannkjøttet blør og blir ømt, hovent eller betent. Den tidlige fasen av tannkjøttsykdom kalles gingivitt, og hvis den ikke behandles, kan den utvikle seg til en infeksjon på et sent stadium som kalles periodontitt, som kan forårsake permanent skade på tenner og tannkjøtt.

Hva er årsakene til blødende tannkjøtt?

Tannkjøttsykdom er en av de vanligste årsakene til blødende tannkjøtt, men det er også andre underliggende tilstander som kan forårsake ømt og blødende tannkjøtt:

Diabetes

Personer med diabetes har større risiko for å utvikle tannkjøttsykdom fordi høyt blodsukkernivå forårsaker skade på blodkarene og kan redusere gjennomstrømningen av blod og næringsstoffer til tannkjøttet og skjelettet. Dette øker sjansen for infeksjoner som tannkjøttsykdom.

Hemofili

Hemofili er en sjelden blodsykdom som påvirker blodets koaguleringsevne. Hvis du har denne sykdommen er det større sannsynlighet for at du blør fra tannkjøttet, og da bør du bestille regelmessige tannlegekontroller.

Vitaminmangel

Blødende tannkjøtt kan også skyldes vitaminmangel. Mangel på vitamin C, også kjent som skjørbuk, forårsaker betennelse i tannkjøttet og kan føre til tap av tenner hvis det ikke behandles. Mangel på vitamin K kan også forårsake alvorlige tannproblemer. Vitamin K er nødvendig for blodets koaguleringsprosess. Hvis kostholdet mangler dette vitaminet, kan et av hovedtegnene være blødning fra tannkjøttet.

Blodfortynnende medisiner

Hvis du bruker blodfortynnende medisiner som aspirin, kan du ha risiko for å få blødende tannkjøtt. Tannlegen kan foreslå produkter til hjemmebruk, slik som antiseptisk munnskyll, for å hjelpe til med blødning fra tannkjøttet.

Graviditet

Hormonelle endringer hos gravide kvinner kan uten grunn forårsake blødende tannkjøtt. Dette er ganske vanlig og går vanligvis over senere i svangerskapet eller etter fødselen. Graviditetshormoner gjør tannkjøttet mer følsomt for bakteriene i plakk, som dermed kan gjøre tannkjøttet betent.

Dårlig tilpassede proteser

Kontakt tannlegen din hvis du bruker tannprotese og ofte blør fra tannkjøttet. Blødning kan forekomme når protesene sitter for stramt. Tannlegen kan ta et nytt avstøp for å lage proteser som passer bedre.

Kraftig bruk av tanntråd eller for hard tannpuss

Én av årsakene til blødende tannkjøtt kan være måten du bruker tanntråd eller pusser tennene på. Du kan nemlig blø fra tannkjøttet hvis du bruker en tannbørste som er for fast eller du er for hardhendt når du bruker tanntråd.

Behandling av blødende tannkjøtt

Hvis du er bekymret for blødende tannkjøtt, bør du alltid rådføre deg med tannlege eller tannpleier siden de kan anbefale den beste behandlingen.

Regelmessige besøk hos tannlegen kan bidra til å forebygge ømt eller blødende tannkjøtt ved å kontrollere dannelsen av plakk og tannstein. Tannpleiere anbefaler at du bestiller tannrengjøring minst to ganger i året.

Bruk av tanntråd og riktig tannpuss kan også bidra til å forhindre blødende tannkjøtt – et bytte til elektrisk tannbørste rengjør tennene grundig uten å være for hard mot tannkjøttet. Alternativt kan du velge mykere tannbørster som er skånsomme mot sensitivt eller betent tannkjøtt.

Tannlegen din kan også anbefale deg å bruke antibakterielt munnskyll som kan bidra til å minimere plakk, eller en enkel hjemmebehandling med varmt saltvann som kan bidra til å lindre hovent tannkjøtt.

Forebygging av blødende tannkjøtt

Blødende tannkjøtt kan vanligvis forebygges ved å opprettholde god munnhygiene. Bruk av tanntråd og pussing med riktig tannbørste, tanntråd og teknikker kan bidra til å forebygge blødende tannkjøtt og tannkjøttsykdom.

Tannkremer anbefalt av tannleger og som er spesielt utviklet for å bekjempe tannkjøttproblemer, kan bidra til å forebygge blødende tannkjøtt og etter hvert mer alvorlige problemer.

Profesjonell rengjøring hver sjette måned bidrar også til å forebygge ømt eller blødende tannkjøtt ved å fjerne plakk og tannstein.

Et sunt kosthold kan også bidra til å forebygge blødende tannkjøtt. Selv om vitaminmangel er mindre vanlig i dag, kan det oppstå komplikasjoner som kan forårsake blødende tannkjøtt hvis kostholdet mangler viktige næringsstoffer.

Vanlige spørsmål

Hvordan stoppes blødende tannkjøtt?

For å stoppe blødende tannkjøtt er det viktig at du pusser tennene og bruker tanntråd, og du bør også gå til tannpleieren for å rengjøre tennene minst to ganger i året. Få på plass gode vaner hjemme med daglig bruk av tanntråd, puss tennene med en antibakteriell tannkrem to ganger daglig i to minutter og bruk et antibakterielt munnskyll.

Hvorfor blør det fra tannkjøttet?

De vanligste årsakene til blødende tannkjøtt er for hard tannpuss eller bruk av tanntråd, dårlig munnhygiene, røyking fordi det tørker ut munnen og forårsaker bakterievekst, graviditet, bruk av blodfortynnende medisiner eller underliggende helseproblemer.

Hva er blødende tannkjøtt et tegn på?

Blødende tannkjøtt kan være et tegn på den tidlige fasen av tannkjøttsykdom som kalles gingivitt eller den sene fasen som kalles periodontitt. Andre underliggende helsetilstander som diabetes, hemofili, leukemi og vitaminmangel kan også forårsake blødning fra tannkjøttet.

Når bør jeg bekymre meg for blødende tannkjøtt?

Litt blødning fra tannkjøttet er normalt, men hvis du blør ofte fra tannkjøttet, bør du kontakte tannlegen eller legen din fordi det kan skyldes en underliggende helsetilstand.

Sources:

https://www.healthline.com/health/bleeding-gums

https://www.webmd.com/oral-health/bleeding-gums-other-conditions

https://americanpregnancy.org/healthy-pregnancy/is-it-safe/swollen-gums-during-pregnancy-1020

https://www.perio.org/consumer/gum-disease-and-other-diseases