HVORFOR ELEKTRISKE TANNBØRSTER FRA ORAL-B

Hvordan skal vi pusse tennene?

DELE

Tannpuss og tanntråd utgjør til sammen grunnlaget for god munnhelse, og det er viktig å bruke både tannbørste og tanntråd riktig.  Ved å bruke rett teknikk til tannpuss og tanntråd to ganger daglig legger vi grunnlaget for munnhelse på lang sikt. 

Selv om du har pusset tenner og brukt tanntråd siden du var barn, kan du ha fått noen dårlige vaner gjennom årene, for eksempel å pusse for hardt, glemme de bakerste tennene eller hoppe over tanntråd. 

Ha disse generelle teknikkene i bakhodet når du pusser tennene, enten du gjør det før eller etter at du har brukt tanntråd. 

 • Hold tannbørsten i 45 graders vinkel mot tannkjøttranden. 

 • Beveg børsten forsiktig frem og tilbake med sirkelbevegelser på tennenes forside, bakside og overside (tyggeflate). Ikke skrubb hardt langs tannkjøttranden – det kan irritere tannkjøttet. 

 • Husk å pusse bak de nedre fortennene (og bruke tanntråd).  Bruk de øverste børstestråene for å komme til her.  Hvis det er vanskelig å komme til med vanlig tanntråd, kan du bruke en tanntrådholder eller engangs tanntrådbøyle. 

Det er også lurt å børste tungen. Det gir friskere pust og fjerner enda mer bakterier som ellers kan føre til karies. Du kan også vurdere om du vil ta med et antiseptisk munnskyllemiddel i tannpleierutinen. 

Hvordan pusser man tennene med en manuell tannbørste? 

Det første skrittet mot god munnhygiene, sunne tenner og sunt tannkjøtt er å lære riktig pusseteknikk. Det reduserer også faren for tannråte og tannkjøttproblemer, som er hovedårsaken til at man mister tenner. 

Før du begynner 

Det finnes flere metoder for tannpuss med en manuell tannbørste, så spør tannlegen eller tannpleieren hva de anbefaler, og følg deres anbefalinger. Bruk fluortannkrem og en tannbørste med myk bust – og husk å skifte den ut hver tredje måned. 

To minutter to ganger om dagen 

Puss tennene med anbefalt teknikk i minst to minutter – 30 sekunder i hver del av munnen (oppe til høyre, oppe til venstre, nede til høyre og nede til venstre) – både morgen og kveld. Ettersom de fleste manuelle tannbørster ikke har innebygd timer, er det lurt å følge med på en klokke så du er sikker på at du pusser lenge nok.  

Slik holder du tannbørsten 

Hvordan du holder tannbørsten, er avhengig av hvilken del av tannen du pusser. 

 • Trinn 1: Start med forsiden og baksiden, og puss i 45 graders vinkel med korte strøk mot tannkjøttranden. Pass på at du pusser også de bakerste tennene. 

 • Trinn 2: Fortsett med tyggeflatene. Hold børsten flatt og børst frem og tilbake langs tyggeflatene. 

 • Trinn 3: Når du kommer til innsiden av fortennene, holder du børsten loddrett og børster forsiktig med tuppen av børsten. 

 • Trinn 4: Sørg for at du pusser tennene forsiktig langs tannkjøttranden. 

 • Trinn 5: Børst tungen med lange strøk bakfra og forover slik at du får bort matpartikler og bakterier som skaper dårlig lukt. 

Nå som du har lært riktig pusseteknikk og øver på den hver dag, vil den snart føles helt naturlig. Det er noe av det enkleste du kan gjøre for å få god munnhelse. 

Hvordan bruker man en oppladbar tannbørste? 

Hva er en oppladbar elektrisk tannbørste? 

En oppladbar elektrisk tannbørste kan hjelpe deg å ta bedre vare på tenner og tannkjøtt. Mange oppladbare tannbørster bruker oscillerende/roterende teknologi for å sørge for bedre munnhelse enn vanlige manuelle tannbørster. Selve børstingen er helt annerledes enn med manuelle tannbørster, siden  børsten sørger for bevegelsen og du bare trenger å flytte den. 

Derfor synes enkelte det er lettere å bruke en elektrisk tannbørste når de først har lært den rette måten. Husk bare at for å pusse riktig med en elektrisk tannbørste må du flytte børstehodet til alle deler av munnen. 

Slik bruker du en oppladbar elektrisk tannbørste 

Tro det eller ei, men mange barn i skolealder synes nå det er morsomt å pusse tennene. Det kan vi takke den oppladbare elektriske tannbørsten for. 

Oppladbare elektriske tannbørster er enkle å bruke – det er delvis derfor de er så populære. Og selv om en oppladbar elektrisk tannbørste koster mer enn en manuell, kan det være verdt pengene hvis det blir morsommere for barnet (eller deg) å bruke den.  

De fleste oppladbare elektriske tannbørster har mellom 5000 og 30 000 bevegelser per minutt, og det er derfor raskere å gjøre en grundig jobb. Enkelte oppladbare elektriske tannbørster har enda større hastighet. 

Når du skal bruke en oppladbar eltannbørste, tar du tannkrem på børstehodet og holder børsten i 45 graders vinkel, på samme måte som med en manuell tannbørste. Så slår du på eltannbørsten og beveger den fra tann til tann. De minste hodene til de fleste oppladbare elektriske tannbørster pusser vanligvis én tann om gangen, avhengig av størrelsen på tennene. Før eltannbørsten langs forsiden, baksiden og tyggeflaten til hver enkelt tann. 

Du bør pusse i rundt to minutter også med en eltannbørste for å være sikker på at alle tennene er rene. Etter pussingen skyller du bare børstehodet i vann og lar det tørke. 

Innebygd to-minutters timer 

De fleste oppladbare elektriske tannbørster har en innebygd timer som varsler etter to minutter, og enkelte har til og med en timer som varsler etter 30 sekunder for hver seksjon av munnen. Slik holder du den oppladbare tannbørsten Når du bruker en oppladbar elektrisk tannbørste, er det ikke nødvendig å trykke hardt eller skrubbe. Du flytter bare på tannbørsten mens den børster. Noen eltannbørster har faktisk trykksensorer som gir beskjed hvis du børster for hardt. 

 • Trinn 1: Se etter at tannbørsten er ladet. Mange eltannbørster har ladeindikator slik at du kan se når tannbørsten er ladet. 

 • Trinn 2: Start med utsiden av tennene. Beveg børstehodet sakte fra tann til tann, og hold børstehodet i ro et par sekunder mot hver tann før du går videre til neste. Følg formen til hver enkelt tann og tannkjøttets kurve. 

 • Trinn 3: Gjenta trinn 2 på baksiden av tennene. 

 • Trinn 4: Gjenta trinn 2 på tennenes tyggeflate og bak de bakerste tennene. 

 • Trinn 5: Flytt børstehodet langs tannkjøttranden og på tannkjøttet. Husk å ikke trykke hardt eller skrubbe. 

 • Trinn 6: Prøv å stryke børstehodet langs tungen og ganen, bakfra og forover, med tanke på å få friskere pust. 

Med riktig pusseteknikk for eltannbørster og litt øvelse vil tannpussen snart gå som en lek, og du kan stole på at tennene blir rene ved hjelp av den klinisk dokumenterte teknologien i eltannbørsten.