HVORFOR ELEKTRISKE TANNBØRSTER FRA ORAL-B

Hvordan skal vi pusse tennene?

DELE

Tannpuss og tanntråd utgjør til sammen grunnlaget for god munnhelse, og det er viktig å bruke både tannbørste og tanntråd riktig.  Ved å bruke rett teknikk til tannpuss og tanntråd to ganger daglig legger vi grunnlaget for munnhelse på lang sikt. 

Selv om du har pusset tenner og brukt tanntråd siden du var barn, kan du ha fått noen dårlige vaner gjennom årene, for eksempel å pusse for hardt, glemme de bakerste tennene eller hoppe over tanntråd. 

Ha disse generelle teknikkene i bakhodet når du pusser tennene, enten du gjør det før eller etter at du har brukt tanntråd. 

  • Hold tannbørsten i 45 graders vinkel mot tannkjøttranden. 

  • Beveg børsten forsiktig frem og tilbake med sirkelbevegelser på tennenes forside, bakside og overside (tyggeflate). Ikke skrubb hardt langs tannkjøttranden – det kan irritere tannkjøttet. 

  • Husk å pusse bak de nedre fortennene (og bruke tanntråd).  Bruk de øverste børstestråene for å komme til her.  Hvis det er vanskelig å komme til med vanlig tanntråd, kan du bruke en tanntrådholder eller engangs tanntrådbøyle. 

Det er også lurt å børste tungen. Det gir friskere pust og fjerner enda mer bakterier som ellers kan føre til karies. Du kan også vurdere om du vil ta med et antiseptisk munnskyllemiddel i tannpleierutinen. 

Hvordan pusser man tennene med en manuell tannbørste? 

Det første skrittet mot god munnhygiene, sunne tenner og sunt tannkjøtt er å lære riktig pusseteknikk. Det reduserer også faren for tannråte og tannkjøttproblemer, som er hovedårsaken til at man mister tenner. 

Før du begynner 

Det finnes flere metoder for tannpuss med en manuell tannbørste, så spør tannlegen eller tannpleieren hva de anbefaler, og følg deres anbefalinger. Bruk fluortannkrem og en tannbørste med myk bust – og husk å skifte den ut hver tredje måned. 

To minutter to ganger om dagen 

Puss tennene med anbefalt teknikk i minst to minutter – 30 sekunder i hver del av munnen (oppe til høyre, oppe til venstre, nede til høyre og nede til venstre) – både morgen og kveld. Ettersom de fleste manuelle tannbørster ikke har innebygd timer, er det lurt å følge med på en klokke så du er sikker på at du pusser lenge nok.  

Slik holder du tannbørsten 

Hvordan du holder tannbørsten, er avhengig av hvilken del av tannen du pusser. 

  • Trinn 1: Start med forsiden og baksiden, og puss i 45 graders vinkel med korte strøk mot tannkjøttranden. Pass på at du pusser også de bakerste tennene. 

  • Trinn 2: Fortsett med tyggeflatene. Hold børsten flatt og børst frem og tilbake langs tyggeflatene. 

  • Trinn 3: Når du kommer til innsiden av fortennene, holder du børsten loddrett og børster forsiktig med tuppen av børsten. 

  • Trinn 4: Sørg for at du pusser tennene forsiktig langs tannkjøttranden. 

  • Trinn 5: Børst tungen med lange strøk bakfra og forover slik at du får bort matpartikler og bakterier som skaper dårlig lukt. 

Nå som du har lært riktig pusseteknikk og øver på den hver dag, vil den snart føles helt naturlig. Det er noe av det enkleste du kan gjøre for å få god munnhelse.