TANNKJØTTHELSE

Slik forhindrer du tap av tenner

Slik forhindrer du tap av tenner article banner
DELE

Det å miste tenner lover aldri godt. Heldigvis kan du gjøre noe selv for å beholde flere av dine egne tenner. Når du forstår hva som kan få tennene til å løsne, er det enklere å forhindre dette i tiden fremover, slik at du kan smile med sunnere og sterkere tenner. 

Hva er tap av tenner?

Det er helt normalt at melketennene løsner, men hva med permanente tenner? Det vil vi jo helst unngå. Tannråte, skade og tannkjøttsykdom kan føre til tap av tenner, en prosess der én eller flere tenner løsner og til slutt faller ut. 

Årsaker til tap av tenner

Det er viktig å forstå hvorfor tenner løsner, slik at vi kan forhindre det. Med god munnpleie kan vi unngå noen vanlige synder, mens andre må vi kanskje jobbe litt mer med:

  • Tannkjøttsykdom: Tannkjøttsykdom er den vanligste årsaken til tap av tenner, og kan føre til betydelig dårligere munnhelse. Du kan bidra til å forhindre tannkjøttproblemer med god munnpleie som gir et sunt tannkjøtt. 

  • Dette hjelper: Puss tennene morgen og kveld og bruk tanntråd daglig for å ivareta et sunt tannkjøtt.

  • Skade: En brukken eller skadet tann kan falle ut hvis den ikke behandles umiddelbart. Sprekker i tannemaljen blottstiller de underliggende lagene for tannråte, som kan føre til infeksjon og at tannen faller ut. 

  • Dette hjelper: Kontakt straks tannlegen din hvis du får skade på tennene, for rask behandling er avgjørende for å beholde tannen. 

  • Karies: Karies er en vanlig form for tannråte. Dette er hull som blir større med tiden, slik at tannen faller ut hvis den ikke behandles.

  • Dette hjelper: Kontakt tannlegen din hvis du merker økt sensitivitet og misfarging av en tann. Hvis tannlegen fastslår av dette skyldes karies, trenger du en fylling som forhindrer at tannråten utvikler seg.

Forebygge tap av tenner

Periodontitt er vanlig ved tap av tenner, der plakkbakterier tærer på tannen og tannkjøttranden, slik at tannkjøttet trekker seg tilbake og det oppstår infeksjon. Du kan forhindre tap av tenner ved å forebygge tannkjøttsykdom. 

Du kan sikre et godt feste for tennene og et sunt tannkjøtt ved å forbedre munnpleien din:

  • Bytt til elektrisk tannbørste: Forskning1 viser at bruk av elektrisk tannbørste kan bidra til å forhindre tap av tenner og forsinke utviklingen av periodontitt*.

  • Bruk tanntråd jevnlig:  God munnpleie med bruk av tanntråd minst én gang daglig kan fjerne mer plakk og ivareta en sunn tannkjøttrand.

God munnpleie med tannpuss morgen og kveld og bruk av tanntråd minst én gang daglig kan bidra til å forhindre tap av tenner og ivareta et sunt tannkjøtt. Sørg for å gå jevnlig til tannlegen, slik at du tar vare på munnhelsen din. 

Kilder:

http://www.oralhealthplatform.edu/our-work/the-state-of-oral-health-in-europe/

https://www.nidcr.nih.gov/research/data-statistics/periodontal-disease

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/cavities/symptoms-causes/syc-20352892

https://www.dentalhealth.org/cracked-teeth

1 Pitchika V, Pink C, Völzke H, Welk A, Kocher T, Holtfreter B. Long-term impact of powered toothbrush on oral health: 11-year cohort study.     J Clin Periodontol. 2019. doi: 10.1111/jcpe.13126 * Sammenlignet med manuelle tannbørster