DÅRLIG ÅNDE

Svart Hårete Tunge: Årsaker, Symptomer Og Behandling

Svart hårete tunge: årsaker, symptomer og behandling article banner
DELE

Hva er svart hårete tunge?

Svart hårete tunge er en forbigående og ufarlig tilstand som ofte skyldes overvekst av bakterier i munnen. Visse typer bakterier samler seg på papillene (de små bulene som dekker tungen) og lager røde blodcellepigmenter som kan gjøre at tungen ser svart ut. Og hvis den normale utskiftingen av det ytre cellelaget på tungen hindres, blir papillene større, slik at tungen kan virke hårete.

Årsaker til svart hårete tunge

Ingen vet med sikkerhet hva som forårsaker svart hårete tunge. Men noe forskning tyder på at det kan skyldes en endring av de normale bakteriene i munnen på grunn av bruk av antibiotika eller av produkter som inneholder vismut.

Andre mulige årsaker til svart hårete tunge inkluderer røyking eller bruk av tobakk, inntak av store mengder kaffe eller te, eller å ikke følge en fast daglig rutine for munnhygiene.

Kronisk dårlig ånde forbindes faktisk ikke med svart hårete tunge, men noen typer munnskyll kan øke risikoen. Munnskyll som inneholder adstringentia (som netol eller trollhassel) eller oksidasjonsmidler med full styrke, som peroksid, kan øke risikoen for å utvikle svart hårete tunge ved utstrakt bruk.