ANDRE

Munnskåld – årsaker og behandling

Munnskåld – årsaker og behandling article banner
DELE

Hva er munnskåld?

Munnskåld ser ut som en liten rund eller oval lesjon som er hvit eller gulaktig i midten, omgitt av rødt. De forekommer ofte som en fordypning, som et krater, og er ikke hevet som en dump.

Det er lett å forveksle munnsår og munnskåld. I motsetning til munnsår er ikke munnskåld smittsomt, og det forekommer på vevet på innsiden av munnen, ikke utenpå leppene (som munnsår).

Årsaker til munnskåld

Den eksakte årsaken til munnskåld er uviss, men mulige faktorer inkluderer en allergisk reaksjon mot bakterier i munnen, mindre skader på innsiden av munnen etter tannlegeinngrep eller munnanordninger som passer dårlig, matallergi eller helseproblemer som cøliaki og inflammatorisk tarmsykdom.

Hvordan ser munnskåld ut?

Munnskåld forekommer ofte på innsiden av kinnene og leppene, eller lengst inn på tannkjøttet. Munnskåld er ikke vanligvis forbundet med blødende tannkjøtt, så hvis du opplever blødning fra tannkjøttet bør du oppsøke tannlege for en vurdering av mulig periodonitt. De fleste tilfeller av munnskåld er milde. Milde tilfeller av munnskåld er under 1 cm lange og går vanligvis over av seg selv etter noen uker.

Men større tilfeller av munnskåld, definert som større enn 10 mm, kan vare i over en måned og etterlate arr. Derfor er det viktig å oppsøke lege eller tannlege hvis du har munnskåld som har vart i mer enn noen uker. Slike store tilfeller av munnskåld er vanlig blant unge voksne som er ferdige med puberteten og gjenoppstår oftere enn mindre tilfeller. Eldre voksne er mer utsatt for herpetiforme lesjoner, der titalls bittesmå lesjoner sammen danner et større sår.

Behandling av munnskåld

Selv om de fleste tilfeller av munnskåld går over av seg selv, kan tannlegen din, hvis du har et stort eller vanskelig tilfelle, skrive ut et antibiotisk munnskyll eller krem, eller et kosttilskudd hvis dårlig kosthold kan være årsaken.