ANDRE

Slik behandler du tannverk

Tannverk: årsaker og rettsmidler article banner
DELE

Hva forårsaker tannverk?

Du har sikkert opplevd tannverk på et tidspunkt, enten fra en løs tann, visdomstann, eller følsomhet når du biter i en iskrem eller en varm potet. Hvis du merker sammenhengende tannverk som varer i mer enn et par dager bør du oppsøke tannlege for en eventuell behandling. Hull i tennene forårsaker tannverk hos barn også, så det er de samme reglene som gjelder. Hvis barnet klager over tannverk som ikke går over, få flyttet tannlegetimen så kort frem i tid som mulig. Du bør også oppsøke tannlege umiddelbart hvis tannverken (eller barnets tannverk) ledsages av feber eller vanskeligheter med å puste eller svelge.

Årsaker til tannverk

Tannverk kan skyldes mange ting, fra periodonitt til skjæring av tenner, med følsomhet i tannrota kan også gi tannverk. Rota omfatter de nedre to tredjedelene av tanna, som vanligvis er senket i kjevebeinet. Ved utvikling av periodonitt kan bakteriene som forårsaker sykdommen også gjøre at beinet rundt tannrota går i oppløsning. Kombinasjonen av oppløst bein og tannkjøtt som trekker seg tilbake betyr at mer av rota eksponeres. Uten beskyttelse av sunt tannkjøtt og bein blir rota ofte følsom for varm, kald og sur mat. I noen tilfeller er følsomheten så alvorlig at du må unngå veldig varm, kald og sur mat.

Behandling av tannverk

Det finnes måter å avhjelpe tannverk på, til du kommer deg til tannlegen.

  • Bruk tanntråd nøye for å fjerne matrester mellom tennene eller langs randen av tannkjøttet som kan forårsake smerten. Hvis det er barnet ditt som er rammet av tannverk, hjelper du dem med å bruke tanntråd grundig.

  • Skyll munnen nøye med varmt vann og spytt ut. Dette kan også skylle ut matpartikler som kan forårsake tannverk.

  • Prøv smertestillende som ikke er reseptbelagt.

  • Prøv en smertestillende salve med benzokain som kan påføres direkte på det vonde området. Ikke påfør aspirin eller annen smertestillende direkte på tannkjøttet eller tanna – det svir.

Lindring av tannverk

Hvis eksponeringen av rota ikke er alvorlig, kan du prøve en spesialtannkrem utviklet for følsomme tenner som inneholder fluor og andre mineraler. Ekstra fluor og mineraler hjelper deg med å styrke den eksponerte rota og å gjøre den mindre følsom.

Den beste måten å behandle rotfølsomhet og forebygge periodonitt på er med en god tannhelserutine med tannpuss to ganger om dagen og bruk av tanntråd hver dag. Prøv en myk tannbørste for å unngå å irritere gommene, noe som kan øke risikoen for eksponering av røttene og følsomhet.