ANDRE

Perikoronitt eller tannfrembrudd: symptomer og behandling

Tannfrembrudd Og Perikoronitt: Symptomer Og Behandling article banner
DELE

Hva er tannfrembrudd?

En delvis frembrutt tann som ikke er helt frembrutt gjennom gommene. Det er spesielt vanskelig å rengjøre rundt delvis frembrutte tenner, og de er utsatt for gingivitt. Spesielt hvis visdomstenner i overkjeven frembryter før tennene i underkjeven kan tannen i overkjeven bite ned på tannen som er rammet, noe som kan forårsake irritasjon og øke risikoen for en infeksjon.

Symptomer på perikoronitt

Når gingivitt oppstår i området rundt en delvis frembrutt tann kalles tilstanden perikoronitt. Det er vanligst i visdomstenner, som ofte kan utsettes for trykk og være delvis frembrutt.

Behandling av perikoronitt

Hvis du utvikler perikoronitt, kan tannlegen din begynne ved å skylle ut området rundt den aktuelle tanna for å fjerne rester. Deretter kan de ta røntgen for å se om det er sannsynlig at tanna kommer ut. Hvis det ser ut som at tanna fortsatt vil belastes, vil tannlegen sannsynligvis anbefale å trekke visdomstennene både oppe og nede. Noen ganger trekkes begge tennene på samme tannlegebesøk, men noen tannleger anbefaler å trekke dem ved separate anledninger. Det er generelt en god ide å trekke visdomstennene både oppe og nede hvis den ene av dem forventes å belastes videre, og hvis du ønsker å unngå den økte risikoen for gingivitt pga. skjevstilte tenner.