ANDRE

Tannpine – rettsmidler, årsaker og symptomer

DELE

Tannpine – tiltak, årsaker og symptomer

Hvis du har prøvd å spise eller drikke og plutselig føler svake eller kraftige stikkende smerter i tennene, kan du ha tannpine.

Tannpine etter et måltid kan også skyldes matrester som sitter fast mellom tennene, så det å skylle munnen grundig og bruke tanntråd kan lindre tannpinen.

Denne ubehagelige opplevelsen av tannpine kan komme og gå, men det betyr ikke at du skal glemme den. Følelsen av ising og tannsmerter er vanligvis et symptom på et underliggende problem med tennene, så du bør alltid nevne det for tannlegen.

Symptomer på tannpine

Hvis du opplever alvorlige symptomer på tannpine, bør du alltid kontakte tannlege.

Smerter i tennene

Det vanligste symptomet på tannpine er kraftige tannsmerter når du biter i maten eller tar på tannen. Dette vil være en følelse som ligner smerten i en brukket tann.

Hovent tannkjøtt

Et annet vanlig tegn og symptom på tannpine er rødt og betent tannkjøtt eller at kjeven føles hoven.

Tannsmerter med feber

En temperatur på 38 °C eller mer og en feberaktig følelse kan forekomme i tillegg til tannsmertene,så merk deg dette hvis disse to symptomene oppstår samtidig, da det kan indikere en virus- eller bakterieinfeksjon.

Hva forårsaker tannpine?

Det finnes en rekke underliggende årsaker til tannpine som kan føre til ubehag i tennene. Hvis du ikke kan finne årsaken til smerten ut fra hvordan det føles, kan tannlegen hjelpe deg med å identifisere årsaken.

Tannråte

Hovedårsaken til tannpine er vanligvis tannråte. Hvis det beskyttende laget med emalje er skadet, vil tennene føles mye mer sensitive og de kan verke.

Tannbyll

Hvis du får tannbyllsmerter, vil det føles som en bankende tannpine som også kan spre seg utover mot kjeven eller halsen. Det kan også være ledsaget av symptomer som feber, hovne lymfeknuter og hovent tannkjøtt.

I midten av tennene danner en blanding av nerver og blodkar en pulpa. Hvis den er betent eller skadet, vil den raskt forårsake tannpine og bør straks behandles av en tannlege.

Bruksisme (gnisning av tenner)

Hvis du våkner opp med en verkende kjeve og vondt i hodet, lurer du kanskje på om tannpine kan forårsake hodepine? Hvis du er plaget med bruksisme og gnisning av tenner, kan du få denne kombinasjonen av symptomer.

Betennelse i tannkjøttet

Hovedårsaken til tannkjøttsmerter er gingivitt, og hvis det ikke behandles kan det utvikle seg til periodontitt, så du bør alltid fortelle om disse tidlige symptomene til tannlegen.

Sensitivitet i tennene

Hvis du kjenner en spesiell skarp smerte når du spiser eller drikker varm eller kald mat og drikke, kan du ha ekstra følsomme tenner. Hvis du har disse symptomene, kan det være nødvendig å bruke en egen tannkrem mot sensitivitet. Sensitivitet i tennene kan også skyldes erosjon, der emaljen er slitt bort på grunn av overdrevent inntak av syrer i kostholdet, som brus og visse syreholdige matvarer. Tannkremer mot erosjon hjelper til med å beskytte tennene mot slitasje på emaljen, men de erstatter ikke det som er slitt bort. Rådfør deg med tannlegen din hvis du oppdager tegn og symptomer på tannerosjon.

Det er også mer vanlig at du får tannpine etter en tannfylling, siden tennene dine vil være mer sensitive i dagene etter behandlingen. Hvis denne smerten varer i flere dager kan det være et problem med fyllingen eller tannen, så da bør du rådføre deg med tannlegen.

Tannskade

En sprukket eller brukket tann kan ofte være en underliggende årsak til tannpine. Hvis du nylig har hatt en eller annen form for belastning og skade på en tann, kan dette være årsaken til tannpinen.

Slik blir du kvitt tannpine

Hvis tannpinen ikke skyldes nyoperert behandling eller annen årsak som gnisning av tenner, finnes det flere midler til lindring av tannpine som bidrar til å holde tennene og tannkjøttet friske og smertefrie.

Hvis du trenger rask smertelindring av tannpine, kan ibuprofen og aspirin hjelpe. Du bør også unngå spesielt hard eller seig mat før du har undersøkt årsaken til tannpinen.

Behandle tannpine hjemme

Skylling med saltvann

Siden tannråte kan forårsake smerter i tennene, er et forebyggende middel mot tannpine å bruke saltvannsskylling, siden dette naturlig desinfiserer munnen og fjerner fastsittende matrester som kan forårsake tannråte.

Bruk av munnskyll i forbindelse med tannstellet bidrar også til å unngå at matrester blir liggende i munnen og reduserer dermed risikoen for tannpine.

Nellikolje

Nellikolje inneholder eugenol, som er et naturlig forekommende antiseptisk middel. Hvis du påfører en liten mengde nellikolje på tannpinen med en bomullsdott, vil den bedøve tannsmertene og dempe betennelsen.

Hvitløk

Hvitløk er et annet naturlig middel som kan fjerne de ubehagelige bakteriene som fører til plakk. Derfor kan bruk av hvitløk for å forebygge tannpine bidra til å lindre smerten. Knus et hvitløksfedd og påfør denne pastaen på det verkende området.

Aktivt kull

Aktivt kull trekker ut fremmede bakterier og stoffer rundt tennene. Du kan kjøpe aktivt kull i pulverform eller blande det med vann for å lage en pasta.

Kalde omslag

Den varme følelsen av tannpine kan lindres effektivt med et kaldt omslag som holdes mot kinnet. Hold den kalde kluten mot kinnet i flere minutter om gangen, og gjenta for å se om dette roer ned symptomene på tannpine.

En ting du bør huske på er å unngå å påføre den direkte på tannen, siden det sannsynligvis vil være for ubehagelig på grunn av økt sensitivitet.

Når bør du kontakte tannlegen?

Lurer du på når du bør kontakte tannlegen som følge av tannsmerter, bør du bestille time hvis smertene har vart i to dager eller mer. Du bør også sørge for å kontakte tannlegen hvis vanlig smertelindring som ibuprofen ikke virker og du får feber eller tegn på en infeksjon.

Hvis du har tannpine bakerst i munnen, bør du også vurdere å oppsøke tannlege ettersom det kan skyldes en av visdomstennene. Hvis du får akutte smerter i visdomstennene når du tygger eller pusser tennene, bør du oppsøke tannlege eller tannpleier for å se om dette er knyttet til tannråte eller tannkjøttsykdom. For å lindre smerter i visdomstenner kan metoder som kalde omslag, smertestillende midler og nellikolje være til hjelp.

https://www.webmd.com/oral-health/guide/toothaches

https://www.healthline.com/health/dental-and-oral-health/home-remedies-for-toothache

https://www.nhs.uk/conditions/toothache/