VOKSNE

Knekt tann eller sprekk i tann – lær hvordan du fikser en ødelagt tann ved å lime

Sprukket tann behandling | Oral-B article banner
DELE

Liming av tenner med løse biter

Hvis du har en sprukket tann eller tenner, kan du være en kandidat for tannliming. Tannliming involverer bruk av et tannfarget plastklebemiddel som tannlegen vil forme og polere, slik at det passer til tennene rundt. Tannliming er relativt smertefritt, og utføres vanligvis uten bedøvelse. Hvis du skal få flere tenner limet, kan det hende du må planlegge flere enn ett tannlegebesøk; liming av én tann tar fra 30 minutter til en time.

Prosedyrer for liming av tenner

Under liming av tenner vil tannlegen først grovslipe overflaten til tennene som skal behandles, og deretter påføre en klargjøringsløsning som hjelper limet med å feste seg til tanna. Limet påføres deretter på tennene og formes, deretter brukes ultrafiolett lys eller laser til å herde det.

Er limte tenner skjøre?

Her er noen tips hvis du velger tannliming:

  • Her er noen tips hvis du velger tannliming: Harpiksen som brukes ved tannliming er ikke like sterkt som en tann. Hvis du biter negler, isbiter, eller penner på kontoret, risikerer du å bryte opp materialet.

  • Unngå inntak av mat og drikke i 48 timer: Harpiksen som brukes ved liming av tenner er spesielt utsatt for flekking de første 48 timene etter inngrepet. Du bør derfor unngå te, kaffe, vin og annen mat og drikke som kan flekke tennene de første to dagene etter liming.

Men hvis du følger en fast rutine med tannpuss to ganger per dag og daglig bruk av tanntråd skal limet vare i flere år.