VOKSNE

Tannbro: Typer og Inngrep

Tannbro: typer og inngrep article banner
DELE

Hva er en bro?

Når man mister tenner kan tannlegen anbefale å sette inn en bro. Når man setter inn en bro, settes det på kroner på begge sider av området, og en kunstig tann festes til kronene.

Færre hendelser har større innvirkning på tannhelsen og det personlige utseendet enn å miste tenner. Hvis én eller flere tenner mangler, kan de andre tennene komme ut av posisjon, noe som kan endre bittet, føre til at man mister flere tenner, eller hull i tennene og periodonitt.

Brotyper

En bro kan ha mange fordeler for personer som mangler tenner som følge av tannsykdom, brudd eller skader Hvis du har god munnhygiene og oppsøker tannlegen regelmessig, kan en bro vare i ca. 10 år.

En bro består av kroner på tennene broen er festet til på begge sider og en kunstig tann (eller tenner) mellom dem. Det finnes i hovedsak tre typer broer:

  • Tradisjonell bro: Dette er den vanligste typen og er vanligvis laget av keramikk og porselen sammensmeltet med metall.

  • Utliggerbro: Denne typen bro brukes i situasjoner der det bare er tenner på den ene siden av gapet der broen skal stå.

  • Maryland-bonded bro: Denne typen bro består av en porselenstann (eller -tenner) med rammeverk i metall, med vinger som fester den til eksisterende tenner.

Uavhengig av hvilken type bro du har, avhenger broens funksjon delvis av å holde tennene rundt friske, og det er her en fast tannpleierutine med pussing to ganger per dag og bruk av tanntråd hver dag kommer inn. Bruk en tannbørste med myk bust eller en mellomromsbørste til å rengjøre effektivt rundt broen, og velg en tanntråd som er designet for rengjøring rundt broer.