HULL OG TANNRÅTE

Tannbyll eller byll i tannkjøttet: symptomer og behandling

DELE

En tannbyll er en smertefull hevelse fylt med en tykk og gulaktig væske (puss). Det finnes to typer tannbyll – byll langsmed tannen (kalles også periodontal abscess) og byll ved roten av tannen (kalles også periapikal abscess).

Hva forårsaker tannbyll?

En tannbyll er en pussfylt byll langs røttene til tannen, og skyldes en infeksjon som kan starte med et ubehandlet hull i tannen. En byll i tannkjøttet eller langs tannen er en pussfylt lomme i tannkjøttvevet. Slike oppstår vanligvis etter komplikasjoner ved langt fremskreden periodontal tannkjøttsykdom, altså en kronisk tilstand som skyldes bl.a. dårlig plakkfjerning og røyking.

Symptomer på tannbyll

Symptomer på tannbyll er:

  • Stikkende smerte

  • Pussfylt hevelse

  • Betent tannkjøtt

  • Sensitive tenner ved trykk

  • Vond smak i munnen (når pusset tømmes)

Det er viktig å ta symptomer på tannbyll på alvor. Infeksjonen kan vedvare i måneder eller år, og forsvinner ikke uten behandling. Ubehandlet kan infeksjonen føre til skader på nærliggende tenner og skjelett, og bakterier kan også gå over i blodet og forårsake mer alvorlige komplikasjoner.

Behandling av tannbyll

Kontakt straks tannlegen din hvis du tror at du har en byll langs tannen eller i tannkjøttet. Tannlegen vil rengjøre området rundt byllen og behandle infeksjonen ved å tømme byllen for puss. Det kan også oppstå fistler i munnen gjennom skjelettet og huden, slik at pusset kan komme ut. Hvis det er kommet en slik hulgang fra byllen, vil tannlegen rengjøre den slik at den kan lukkes av seg selv.

Hvis infeksjonen har startet inni tannen, må tannlegen bore et lite hull slik at pusset kan komme ut. Du vil trenge en rotkanalbehandling samt en fylling eller krone etter denne behandlingen.

Dersom byllen har skadet tannen eller den er veldig stor, må du kanskje fjerne tannen. Hvis tannbyllen skyldes periodontitt, må denne sykdommen behandles for å forhindre ytterligere infeksjon. Tannlegen kan imidlertid tømme byllen for å lindre smerten. Slik forhindrer du tannbyll

Du kan forhindre tannbyll ved å ivareta en god munnhelse. Dette innebærer daglig tannpuss og bruk av tanntråd, og jevnlige kontroller hos tannlegen.