SPEDBARN

Melketenner barn – når kommer tennene, og hvordan ta vare på melketenner?

Behandling av melketenner article banner
DELE

En stor del av spedbarnets utvikling er når melketennene kommen frem, og det er vanskelig å ikke bli opprømt over det nye smilet til barnet ditt. Det betyr også at du må begynne å ta vare på barnets tenner. Fordi god munnhelse starter med den første tannen.

Når kommer melketennene frem?

Tannfrembruddet av melketennene kommer generelt etter fire til åtte måneder, og tennene trenger daglig pleie for å holde seg friske. Melketennene har en viktig rolle, da den nye linjen holder kjeven på plass mens de varige tennene fortsetter å vokse under tannkjøttet. Det første tannsettet lager også åpninger i tannkjøttet som de varige tennene kommer gjennom. Disse frembruddene spiller en viktig rolle mht. hvordan de tygger, smiler og snakker. Når melketennene kommer frem, har de stor betydning for barnets tannhelse. Hvis man ikke passer på dem, vil det trolig komme symptomer på utilpasshet, som kan forårsake tannproblemer. 

Alle de 20 melketennene er som regel på plass innen barnet er 3 år. Men alle barn vokser i sitt eget tempo. Snakk med tannlegen dersom du har noen bekymringer om når barnets tenner kommer frem.

Hva bør du gjøre når melketennene kommer frem?

Du oppdager kanskje at barnet er mer grettent og gråter oftere under tannfrembrudd. Det er fordi tenner som kommer frem kan gjøre tannkjøttet sårt og ømt. Disse typiske tannfrembruddsymptomene kan lindres ved å gni dem med en ren finger, et vått gasbind eller en kald biteleke.

Det er også på tide å starte tannpussen. Tannråte kan starte så snart tennene kommer frem. For sikkerhets skyld bør tannpussen gjøres av en voksen frem til de er 24 måneder. Deretter kan barna "hjelpe til" med å styre børsten. Det er likevel anbefalt at en voksen fortsetter å pusse barnas tenner til de er 7 år gamle.

La det bli en rutine å pusse tennene to ganger om dagen så snart de kommer frem. En av gangene bør være rett før leggetid. Å pusse med en liten klatt fluortannkrem på en tannbørste i barnestørrelse gjør susen. Når pussingen er ferdig er det lite sannsynlig at barnet vil klare å spytte ut tannkremen, så tørk bort restene etterpå. Å svelge tannkrem kan føre til urolig mage eller diaré. Det kan også føre til fluorforgiftning når man får for mye fluor i kroppen. Det kan også føre til hvite flekker på melketennene.

Fra 3-årsalderen er det trygt å pusse barnets tenner med en elektrisk tannbørste, for eksempel Oral-B 3+ (tilgjengelig med figurer fra Frozen eller Star Wars) så lenge en forelder pusser for dem.

Når bør barnet ditt besøke en tannlege?

Barnet ditt bør se en tannlege før den første bursdagen. Når det er sagt bør barnet ditt besøke tannlegen så snart den første tannen kommer frem. Ikke bare vil det holde munnen sunn og starte gode vaner, det vil også føre til at du får hjelp og råd hvis du trenger det.

Du kan forberede barnet på det første tannlegebesøket ved å fortelle om hva som vil skje og la dem vite at det vil være en positiv erfaring. Prøv å lese bøker eller se barnevennlige videoer om tannleger. Oppfordre dem til å øve på å åpne munnen bredt for tannlegen. Under det første besøket er det sannsynlig at tannlegen ber deg sitte i tannlegestolen med barnet ditt på fanget. Tannlegen vil sjekke hvordan tennene og kjeven utvikler seg, om det er tegn til tannråte og til slutt rengjøre tennene.

Hvordan kan du holde melketennene sunne?

I tillegg til å pusse tennene to ganger om dagen og besøke en tannlege regelmessig, er det viktig å sørge for at barnet får i seg lite sukker. Akkurat som med voksne tenner kan for mye sukker føre til plakk og tannråte. Det er en god idé å hovedsakelig gi dem melk eller vann, siden smoothies, juice og brus har høyt sukkerinnhold. Forsøk å begrense sukkerholdig drikke eller snacks før sengetid, eller unngå det fullstendig. Ikke legg barnet med tåteflaske som inneholder sukkerholdig drikke. Gi dem kun vann om natten.