BARN

Tannpuss-teknikker til barn i ulik alder

Barn og tannpuss article banner
DELE

Alle elsker å se et barn smile. Det er på tide å starte en daglig tannpussrutine så snart den første tannen dukker frem. Så snart tennene kommer frem er de mottakelige for tånnråte. Primærtenner holder kjeven rett og holder av plass for voksne tenner. De spiller også en viktig rolle i hvordan barn lærer å tygge, smile og snakke. Å ha sunne tenner styrker selvtillit og deltakelse i utdannelse og sosialt liv. Å etablere gode, daglige pussevaner tidlig vil bidra til å oppmuntre til et livslangt mønster av gode tannhelsevaner.

Hvordan ta vare på tennene til spedbarn i alderen 0–2 år

Her er noen grunnleggende tips for pleie av tennene til spedbarn

  • For nyfødte kan du hjelpe med å forebygge plakk på tenner ved å rengjøre tannkjøttet forsiktig med en fuktig klut etter mating. Bruk kun vann og unngå tannkrem foreløpig.

  • Bytt til en tannbørste med ekstra myk bust når tennene kommer frem etter 4–6 måneder. Bruk en ertestor mengde tannkrem med minst 1100 ppm fluorinnhold.

  • Lag små sirkelbevegelser når du pusser, akkurat slik du ville gjort med dine egne tenner. Pass på at barnet ditt ikke svelger tannkrem. Det er usannsynlig at babyen din vil klare å spytte ut tannkremen. Bare tørk bort tannkremrestene etterpå. Dette gjør at fluorlaget blir værende i munnen og beskytter tennene.

  • Ikke legg barnet med en tåteflaske som inneholder morsmelkerstatning eller juice som inneholder sukker. Prøv helst å unngå sukkerholdig drikke og mat fullstendig. Prøv å oppmuntre barnet ditt til å bruke en kopp med fri flyt fra 6 måneder og oppover, og avvenne dem fullstendig fra tåteflaske innen de er 1 år.

  • Selv spedbarn kan utvikle tannråte og hull. Så det er en god idé å ta turen til en barnetannlege tidlig – bruk strategien "første besøk før første bursdag".