SPEDBARN

Tannråte Hos Småbarn: Årsaker Og Behandling

Tannråte hos småbarn: Årsaker og behandling article banner
DELE

Melketenner krever samme pleie og daglige rutiner som permanente tenner. Hvis barnets melketenner utvikler hull og tannråte, vil de samme bakteriene angripe deres voksne tenner og risikoen for tannhelseproblemer senere i livet er mye høyere. Dessverre har tannråte hos småbarn vært på vei oppover i de senere årene, og er nå den mest vanlige kroniske sykdommen hos barn. Det er viktig å finne ut hvilke tegn du bør være på utkikk etter, lære mer om årsaker, og finne ut hvordan du kan forebygge og behandle tannråte hos småbarn.

Tidlige tegn på tannråte hos småbarn

Den beste måten å sjekke for symptomer på tannråte hos småbarn er å holde øye med tannkjøttet. Hvis tannkjøttet er rødt og hovent, er det en god sjanse for at skadelige bakterier ligger gjemt i tennene. En annen ting å være på utkikk etter er blødning – hvis pussingen ender med blod i vasken, er det kanskje på tide med en tannlegetime. Mange tegn på tannråte kan faktisk være vanskelige å oppdage uten rett utstyr, så sørg for at barnet får en sjekk hos tannlegen en eller to ganger i året.

Hva forårsaker tannråte hos småbarn?

Mange ting kan ha innvirkning på munnhelsen din, men for småbarn er det to hovedsyndere som kan føre til tannråte. Den størte synderen er stort inntak av sukkerholdig mat og drikke. Når barnet ditt spiser eller drikker noe med sukker, vil bakteriene i plakken bryte sukkeret ned til syre som angriper emaljen. Når emaljen svekkes vil det danne seg hull. Dette er kaviteter.

Hvis sukker blir fortært langsomt over lengre tid, er det faktisk mer skadelig for barnas tenner enn å spise eller drikke alt på en gang. Det er grunnen til at tutekopper er den andre store synderen når det kommer til årsaker til tannråte. Hvis barnet ditt går rundt med en tutekopp fylt med noe annet enn vann over en lengre periode vil sukkeret sakte men sikkert samle seg rundt tennene. Dette betyr at syren har enda mer tid til å gjøre skade. Det er anbefalt at barn avvennes fra tutekopp og tåteflaske innen 12 måneder, så hvis smårollingen din fremdeles bærer rundt på sin er det på tide å sette en strek.

Behandling av tannråte hos småbarn

Men hva skjer når du får beskjed om at småbarnet ditt har hull i tennene? Ta det med ro – det finnes trygge og effektive måter for å stoppe spredning. Fyllinger og kroner er begge gode alternativer for barn, avhengig av omfanget av tannråten. Både novokain og selv små mengder lystgass blir brukt som bedøvelsesmiddel og vil ikke skade barnet ditt. Snakk med barnets tannlege for å diskutere de beste alternativene.

Hvordan forebygge tannråte hos småbarn

Vi vet at det kan være en skummel tanke å utsette smårollingen din for et inngrep. Men det finnes enkle og effektive grep man kan ta hver dag for å unngå at dette er noe de må utsettes for.

Pussing: Akkurat som voksne tenner bør barnetenner pusses minst to ganger om dagen. Bruk en ertestor mengde med fluortannkrem på en barnevennlig tannbørste. Prøv den elektriske tannbørsten Oral-B 3+. 

Etter pussingen bør du sørge for at barnet bare spytter istedenfor å rense munnen, slik at det beskyttende laget med fluor kan gjøre jobben sin. Tannleger anbefaler at en voksen pusser tennene til barna frem til de er 7 år gamle slik at de får en bedre og grundigere rens.

Begrens sukker: Mat og drikke som søtsaker, sjokolade, kjeks og tørket frukt bør unngås. Du trenger ikke innskrenke disse produktene fullstendig, men la sukkerholdig mat være en sporadisk godbit sammen med måltider. Da har salvien i munnen bedre mulighet til å vaske bort sukkeret og minimere skadeomfanget. Mellom måltider kan du gi barnet snacks med lavt sukkerinnhold, som for eksempel brødpinner, smørbrødkjeks, ost eller frisk frukt.

Fluor: Det er viktig at du sørger for at barnets tenner utsettes for fluor regelmessig. Finn ut om vannet fra kranen har tilsatt fluor, eller om du bør gi barnet et supplement. Sørg for at du bruker en ertestor størrelse med fluortannkrem med minst 1100 ppm når du pusser tennene til smårollingen. For eksempel tannkremen Oral-B Kids 3+ som er anbefalt av tannleger. Til slutt, sørg for at tannlegen utfører fluorlakkering en til to ganger i året for best mulig beskyttelse og et sunt smil.