TANNREGULERING

Retainer For Tenner: Typer, Kostnad Og Rengjøringstips

Retainer for tenner: Typer, kostnad og rengjøringstips article banner
DELE

Anbefalte en tannlege en retainer for barnets tenner? Retainere kan gagne tannhelsen hvis de brukes korrekt. Det er imidlertid mye man må vite om retainere, og det er viktig å utforske de beste alternativene før du kjøper en til barnet ditt.

Hva er retainere for?

Retainere brukes for å tette mellomrom mellom tennene, hjelpe mot talevansker eller løse ulike tann- og munnproblemer. Retainere brukes normalt for å forhindre forskyvning etter at en regulering er fjernet. De kan også hjelpe mot andre medisinske problemer utover forskyvning, som for eksempel tungepress, TMD og tanngnissing.

Hvordan fungerer retainere?

Retainere er designet for passe barnets tenner for å holde dem på plass, og er skreddersydde for å tilpasse seg behovene til hvert enkelt barn. Ingen to retainere er like. Den hyppigste årsaken til å skaffe retainere er for å forhindre forskyvning, noe som skjer naturlig.

Typer retainere:

Det er flere typer retainere å velge mellom. Barnets tannlege eller ortodontist vil anbefale den mest effektive retaineren. Det finnes avtagbare og fastsittende retainere, eller en kombinasjon av de to.

Avtagbare retainere

Avtagbare retainere er den typen som ikke brukes hele tiden, og kan enkelt tas ut. Den mest populære avtagbare retaineren er Hawley-retaineren. Hawley-retaineren er en tynn, tungeformet akryldel som er støpt etter barnets munn. Den har også en streng som holder tennene på plass. Den harde plastikklignende delen på en Hawley-retainer dekker taket av munnen eller baksiden av de nedre fortennene. Denne delen kan gjøres personlig og det er en rekke ulike farger og mønstre å velge mellom. Fordi den er avtagbar, gjør denne typen retainer det enklere for barnet ditt å rengjøre tennene. En ulempe med Hawley-retaineren er at den kan bli malplassert, skadet eller til og med smelte hvis den utsettes for varme. Det er viktig å minne barnet ditt på å legge retaineren tilbake i etuiet slik at den ikke går tapt eller blir skadet.

En annen avtagbar retainer er den usynlige skinnen. Disse retainerne er skreddersydde og laget av tynn, gjennomsiktig plastikk som er formstøpt over tennene. En åpenbar fordel med dette alternativet er at den er usynlig og uten streng. Men som med Hawley-retaineren kan den enkelt gå tapt eller skades dersom den ikke blir lagt tilbake i etuiet etter bruk.

Fastsittende retainere

En fastsittende retainer er som regel en tynn streng som strekker seg på tvers av baksiden av fortennene. Strengen er klebet fast med et bindemiddel likt det som brukes på klossene på en tannregulering. Fastsittende retainere blir satt på pg fjernet av en ortodontist. En fordel med fastsittende retainere er at de holder tennene på plass hele tiden. En ulempe med fastsittende retainere er at det er vanskeligere å rengjøre mellom tennene.

Fakta om retainere

1. Hvor lenge bør barnet bruke en retainer? Barn vil motta en anvisning for retainerbruk. Denne vil redegjøre for når den skal brukes og hvor lenge. Følg instruksene på anvisningen for best mulig resultat.

2. Hvordan rengjøre en retainer? På grunn av bakterier, plakk og matrester i munnen bør retainere rengjøres daglig. Avtagbare retainere kan rengjøres med tannkrem før den settes inn og etter den fjernes. Det er også et brusende rengjøringsmiddel som kan brukes. Fastsittende retainere kan pusses og rengjøres med tanntråd. Tanntråd for tannregulering eller lignende rengjøringsutstyr kan også brukes mellom tennene.

3. Hvor mye koster retainere? Spør tannlegen om ulike prisalternativer for den type retainer barnet ditt trenger.