BARN

Munnhelse Og Tannhelse For Barn

Munnhelse og tannhelse for barn article banner
DELE

Som forelder er det viktig å være informert om barnets tannhelse og utvikling. Denne artikkelen vil dekke tannhelseutviklingen fra spedbarnstiden til tenårene, potensielle utfordringer man bør se opp for og hvordan man kan sikre sunne smil.

Melketennenes utvikling

Foreldre kan forvente å se fleste melketennene etter omtrent 30 måneder. Det er totalt 20 melketenner. Selv om melketenner er midlertidige, er de likevel utsatt for hull og kan avgjøre hvordan de permanente tennene vil komme frem. Derfor er god tannhelse viktig helt fra frembruddet av den aller første tannen.

Melketennenes utvikling

Utfordringer med melketenner

En potensiell trussel mot sunne melketenner er tannråte forårsaket av tåteflaske. Dette påvirker først og fremst de øvre fortennene, men andre tenner kan også bli påvirket. En vanlig årsak til tannråte fra tåteflaske er at tennene blir utsatt for sukkerholdig drikke over lengre tid. En annen årsak kan forekomme hvis du legger barnet med en tåteflaske, eller når tåteflasken brukes som biteleke. Sutting på tommelen og biteleker er en annen trussel mot sunne melketenner. Sutting på tommelen og biteleker er helt akseptabelt for spedbarn. Men hvis vanen vedvarer etter de er fem til seks år, kan dette har en varig effekt på barnas tenner. Trykket og sugebevegelsen kan endre barnas bitt, og stopper fortennene i over- og underkjeven fra å møtes naturlig.

Pleie av melketenner

Det er forebyggende tiltak foreldre kan gjøre for å takle disse utfordringene. Å lære barnet ditt sunne spisevaner fra ung alder kan redusere risikoen for hull og tannråte. Foreldre bør ikke fylle barnas tåteflasker med drikke som inneholder sukker, og de bør rengjøre biteleker regelmessig. De bør drikke melk og vann gjennom dagen, og kun vann om natten.

En annen måte å sørge for sunne melketenner er å starte gode, daglige pussevaner. Foreldre bør pusse barnas tenner to ganger om dagen med en tannbørste i barnestørrelse og en ertestor mengde fluortannkrem.

Småbarn og tannhelseutvikling

Fordi et fullt sett med melketenner er på plass innen 3-årsalderen, bør foreldre forberede småbarnet på deres første tannlegebesøk. Foreldre bør gjøre dette til en positiv erfaring. Regelmessige besøk hos tannlegen vil hjelpe barnet ditt med å føle seg mindre engstelig for å gå hver sjette måned.

Foreldre bør fortsette å pusse barnas tenner gjennom småbarnsårene. Det kan være utfordrende til tider siden dette er årene barna begynner å ha sine egne meninger. Oral-B tilbyr måter foreldre kan gjøre tannpussen enklere og morsom. I tillegg til å tilby tannbørster for alle aldre. Oral-B har også en rekke ulike tannbørster med figurer fra Disney, Pixar og Star Wars. Det er også en mulighet for at de liker å pusse tennene med en elektrisk tannbørste fra Oral-B.

Last ned den gratis Disney Magic Timer-appen fra Apple Store eller Google Play. Den gjør tannpussen enda morsommere og sørger for at tennene blir pusset i to minutter – akkurat som tannlegen anbefaler.

Skolebarn og tannhelseutvikling

Skolebarn (alder 6-12) opplever at melketennene faller ut og blir erstattet med permanente voksentenner. Noen yngre barn kan være nervøse for å miste tenner, og liker kanskje ikke synet av blod for hver tann de mister. Foreldre bør forklare at dette er en naturlig del av det å vokse opp og bli større og sterkere. Besøk av tannfeen er en enkel måte å roe nervene på, og gjør dem faktisk litt spente på å miste resten av melketennene.

For å sikre god tannhelse på dette stadiet bør foreldre begrense mengden sukkerholdig snacks og drikke, eller unngå dem helt om mulig. Foreldrene bør fortsette å børste barnas tenner til de er 8 år gamle, og deretter veilede den i et par år. Den elektriske tannbørsten Oral-B Junior Smart er et supert børstealternativ for de mellom 6 og 12 år, da den har mange funksjoner som beskytter tannkjøttet mens tennene blir grundig rengjort.

Tenåringer og tannhelseutvikling

Det er viktig å oppfordre til god tannhygiene og regelmessige tannlegebesøk når barnet ditt tar steget inn i tenårene. Tenåringer er spesielt utsatt for diverse utfordringer som tannregulering og fjerning av visdomstenner. Disse prosedyrene er vanlige og en normal del av å vokse opp. Tannregulering brukes for mer enn bare et penere smil. Rette tenner er enklere å rengjøre og holder dessuten tannkjøttet sunt og friskt. En utfordring med tannregulering er at plakk og matpartikler kan bygges opp flere steder. Tenåringen din kan bruke en elektrisk tannbørste.

Nye FunZone på Oral-B-appen oppmuntrer tenåringer til å pusse tennene ved å gjøre rutinen til en morsom og kreativ daglig vane som de kan dele på sosiale medier.

Utfordringer med tenåringers tannhelse

Dårlige spisevaner kan lede til hull i tennene og/eller kronisk dårlig ånde. Foreldre bør ha sunn snacks tilgjengelig i huset for tenåringene og unngå å kjøpe junk food. Tenåringer er også utsatt for gruppepress om å starte med sigaretter eller e-sigaretter, eller om få en piercing i munnen. Foreldre bør snakke med tenåringnene om helserisikoene tilknyttet tobakk og e-sigaretter, og infeksjonsfaren med piercinger. Foreldre bør la dem vite at god tannhelse er en del av den helhetlige helsen, og at de vil bli sett og behandlet mer som voksne hvis de har et sunt og fint smil.