BARN

Munnhelse Og Tannhelse For Barn

Munnhelse og tannhelse for barn article banner
DELE

Som forelder er det viktig å være informert om barnets tannhelse og utvikling. Denne artikkelen vil dekke tannhelseutviklingen fra spedbarnstiden til tenårene, potensielle utfordringer man bør se opp for og hvordan man kan sikre sunne smil.

Melketennenes utvikling

Foreldre kan forvente å se fleste melketennene etter omtrent 30 måneder. Det er totalt 20 melketenner. Selv om melketenner er midlertidige, er de likevel utsatt for hull og kan avgjøre hvordan de permanente tennene vil komme frem. Derfor er god tannhelse viktig helt fra frembruddet av den aller første tannen.

Melketennenes utvikling

Utfordringer med melketenner

En potensiell trussel mot sunne melketenner er tannråte forårsaket av tåteflaske. Dette påvirker først og fremst de øvre fortennene, men andre tenner kan også bli påvirket. En vanlig årsak til tannråte fra tåteflaske er at tennene blir utsatt for sukkerholdig drikke over lengre tid. En annen årsak kan forekomme hvis du legger barnet med en tåteflaske, eller når tåteflasken brukes som biteleke. Sutting på tommelen og biteleker er en annen trussel mot sunne melketenner. Sutting på tommelen og biteleker er helt akseptabelt for spedbarn. Men hvis vanen vedvarer etter de er fem til seks år, kan dette har en varig effekt på barnas tenner. Trykket og sugebevegelsen kan endre barnas bitt, og stopper fortennene i over- og underkjeven fra å møtes naturlig.

Pleie av melketenner

Det er forebyggende tiltak foreldre kan gjøre for å takle disse utfordringene. Å lære barnet ditt sunne spisevaner fra ung alder kan redusere risikoen for hull og tannråte. Foreldre bør ikke fylle barnas tåteflasker med drikke som inneholder sukker, og de bør rengjøre biteleker regelmessig. De bør drikke melk og vann gjennom dagen, og kun vann om natten.

En annen måte å sørge for sunne melketenner er å starte gode, daglige pussevaner. Foreldre bør pusse barnas tenner to ganger om dagen med en tannbørste i barnestørrelse og en ertestor mengde fluortannkrem.