BARN

Pusse Barnas Tenner

DELE

Det er aldri for tidlig å lære barn god munnpleie. Men det er opp til foreldrene å ta de «første skrittene». Nøkkelen er å finne nye måter å vise dem gode tannpleievaner på, samt å hjelpe barna med å øve på dem. Jo tidligere barna begynner å ta ansvar for sine egne tenner, jo lykkeligere og sunnere vil de (og du) bli. Dette vil gi et grenseløst utbytte i løpet av livet.

Ta det med ro – du er ikke alene

Hvis du synes det er utfordrende å pusse barns tenner og lære dem god tannpleie, kan du bare tre inn blant resten av oss. Tannråte er en av de vanligste barnesykdommene. Og studier viser at nesten 50 % av barn mellom seks og åtte år har hatt minst ett hull i tennene.1 Dette er kun et par grunner til hvorfor det er så viktig å få barn til å forstå hvorfor ordentlig tannpuss er en god idé eller pusse barnas tenner på en god måte.

Slik tar du vare på babyens tenner

Det finnes masse tilgjengelig informasjon, men denne grunnleggende kunnskapen er en god start.

  • Hjelp med å forebygge plakk på tenner ved å pusse tannkjøttet til spedbarn forsiktig med en fuktig klut etter amming. Husk å bare bruke vann, ikke tannkrem, når du pusser barnas tenner.

  • Ikke la barnet legge seg med en flaske med morsmelkerstatning eller juice som inneholder sukker.

  • Når tennene kommer etter 4–6 måneder, bør du få barnet ditt til å venne seg til tannpuss. Det beste er en ekstra myk bust og en tannkrem uten fluor – bruk kun så mye som størrelsen til en liten ert.

  • Også spedbarn kan utvikle tannkjøttbetennelse, karies og hull, så det er en god idé å ta turen til en barnetannlege tidlig, f.eks. første besøk før første bursdag.

Tannpleie for småbarn

Å gå foran med et godt eksempel og gjøre det moro er tingen. Når alle sammen pusser tennene samtidig, blir det til et familieritual som barnet ser frem til.

  • Når ungen er omtrent to år, er det i orden å begynne å bruke fluortannkrem, men pass på så den ikke svelges. Vil du lære deg hvor lenge man bør pusse? Prøv å synge «Mikkel Rev» eller en annen favoritt i omtrent to minutter.

  • Oral-B® elektriske tannbørster kommer med flere ulike design som viser populære tegneseriefigurer. Nå kan barna ha det mer gøy og pusse sammen med de kjente og kjære vennene fra Disney® and Pixar®.

  • Innen barnet fyller tre eller fire, har alle 20 primære tenner (melketenner) kommet frem. Permanente «voksentenner» kommer ved seksårsalderen og kan fortsette å dukke opp frem til tenårene.

  • Hvis du har et barn som er redd for tannlegen, kan du gjøre ham eller henne litt tryggere ved å la dem sitte på fanget ditt under undersøkelsen.

Eldre barn og tannhelse

Når barna blir eldre, vil de gjerne føle seg mer uavhengig. En del av å vokse opp er å ta ansvar for å ta vare på sine egne tenner – uten at foreldrene må spørre dem om det. Snakk om det som er viktig for dem: Barn vil ta seg godt ut for klassekameratene, de vil smile på selfier og de vil ikke bruke fritiden sin til å sitte hos tannlegen.

For å lære barn mer om riktig pussetid, kan du prøve Disney Magic Timer-appen.

En annen stor utfordring for barn er å unngå sukkerholdige snacks og drikker. Sunnere snacks gir dem bedre tannhelse og generell helse. Hvis barna driver med sport, kan det være lurt å bruke en munnbeskyttelse for å beskytte dem mot skader som kan vare hele livet.

Tanntråd er viktig å lære seg å bruke. Du kan også spørre tannlegen din om tetningsmiddel eller fluorbehandlinger som gir ekstra beskyttelse mot karies.

1 NIH.gov: Oral Health in America: A Report of the Surgeon General