TANNKJØTTHELSE

Tilbaketrukket tannkjøtt - Hva forårsaker tilbaketrukket tannkjøtt og hvordan behandle det?

Børst tennene med en myk tannbørste for å unngå at tannkjøttet trekker seg tilbake article banner
DELE

Et sunt tannkjøtt har vanligvis et rosa utseende med en tettsluttende kant mellom tannkjøttet og tennene. En oppbygging av bakterier kan føre til tannkjøttsykdommer og tilbaketrukket tannkjøtt.

I starten merker man kanskje ikke at tannkjøttet trekker seg tilbake fra tennene siden det skjer gradvis. Hvis du imidlertid føler at tennene blir mer sensitive, kan det være et varsel om at du bør oppsøke tannlege eller tannpleier for en kontroll.

Etter hvert som tannkjøttet trekker seg mer og mer tilbake, kan det synes som om tennene blir lengre og røttene blir eksponert. Skjer det, er det viktig å ta disse symptomene på alvor for å unngå skader på tenner og tannkjøtt. Tannlegen eller tannpleieren din kan også se tegn på tilbaketrukket tannkjøtt før du merker det selv.

Hva forårsaker tilbaketrukket tannkjøtt?

Ser man tegn på problemer med tannkjøttet, kan det være litt urovekkende. Derfor blir tannleger ofte spurt om hva som er årsaken til tilbaketrukket tannkjøtt og hvordan man kan forebygge det.

En vanlig årsak er feilaktig pusserutine – et resultat av å pusse for aggressivt eller feilaktig.

Andre faktorer som kan føre til tilbaketrukket tannkjøtt, er genetiske anlegg, hormonforandringer, røyking, skjæring av tenner eller en skjev tannstilling.

Årsakene til tilbaketrukket tannkjøtt varierer. Kjenner man imidlertid til de vanligste årsakene til at det kan oppstå, kan det bidra til å unngå problemet og opprettholde et sunt og fint tannkjøtt. I det lange løp kan dårlig munnhygiene føre til periodontitt og tanntap. Oppbygging av plakk som krystalliserer seg til tannstein, kan eventuelt føre til tilbaketrukket tannkjøtt.

Tegn og symptomer på tilbaketrukket tannkjøtt

Symptomer på tilbaketrukket tannkjøtt kan komme gradvis, men hvis disse tegnene oppdages tidlig, kan det hjelpe til å håndtere denne lidelsen.

Tennene synes lengre/større: Et avslørende tegn på tidlig tilbaketrekking av tannkjøttet er at tennene synes å ha blitt lengre.

Blødende/hovent tannkjøtt: Andre tegn og symptomer på tilbaketrukket tannkjøtt kan inkludere blødning i tannkjøttet etter pussing, rødt og hovent tannkjøtt og dårlig ånde.

Økt sensitivitet i tennene: Etter hvert som tannkjøttet trekker seg mer og mer tilbake, er det vanlig at tannrøttene eksponeres. Eksponerte tannrøtter er multifaktorielt og ofte ledsaget av ekstrem sensitivitet. Det kan ofte forårsakes eller forverres av at man pusser for aggressivt og feilaktig med et tannbørstehode som har for harde børstestrå, eller eventuelle andre dentale problemer.

Løse tenner: Hvis bakteriene under tannkjøttet ikke fjernes, kan det over tid føre til tannkjøttbetennelse og resesjon. Det kan danne seg lommer under tannkjøttet og du kan oppleve at tennene føles løse. Dette er tegn på tannkjøttsykdom og vil forverres hvis det ikke behandles av tannlege eller tannpleier.

Behandling av tilbaketrukket tannkjøtt

Riktig behandling av tilbaketrukket tannkjøtt vil variere basert på når du oppdager tegnene på dette.

En vanlig behandling for tilbaketrukket tannkjøtt er en dyprensing (fjerning av plakk og tannstein og rengjøring under tannkjøttet rundt alle involverte tenner). Denne dype rengjøringen gjøres ved å rense ut bakterier og plakk som kan sitte fast under tannkjøttet, spesielt mellom tennene. Behandlingen kan utføres av tannpleier, tannlege eller periodontist.

Alternativt kan behandling av alvorlige symptomer ved tilbaketrekking av tannkjøtt innbefatte kirurgi.

En av de vanligste behandling er en «gum graft» som utføres av en spesialist (periodontist). Denne behandlingen for tilbaketrukket tannkjøtt har som mål å fornye tannkjøttet eller det underliggende benet og kan involvere å sette inn en syntetisk membran eller et ben for å fremme regenerasjonen.

Forebygging av tilbaketrukket tannkjøtt

Når det gjelder forebygging av tilbaketrukket tannkjøtt, kan man enkelt følge følgende rutiner: Puss tennene med en tannbørste med mykere børstestrå, ikke bruke for stort trykk under pussingen og unngå å pusse med en skrubbende frem-og-tilbake-bevegelse.

Regelmessige kontroller hos tannlege eller tannpleier kan også hjelpe til å oppdage tidlige tegn og forebygge tilbaketrukket tannkjøtt med rengjøring av eventuell oppbygging av plakk og tannstein. Denne type rengjøring anbefales på halvårlig basis som et tillegg til den daglige munnpleierutinen.

Andre råd som tannlegen eller tannpleieren din kan gi for å forebygge tilbaketrukket tannkjøtt, inkluderer å slutte å røyke, ha et balansert kosthold uten for mye sukker pluss regelmessig bruk avtanntråd.

Den beste måten å opprettholde et sunt tannkjøtt i fremtiden, er en munnpleierutine som består av tannpuss to ganger per dag, bruk av munnskyllemiddel og tanntråd. Bruk av en elektrisk tannbørste med et lite, rundt børstehode og innebygd trykksensor vil sikre en trygg og effektiv pusseopplevelse.

Å følge alle disse stegene er en god måte for å forebygge tilbaketrukket tannkjøtt og redusere risikoen for behov for tannkjøttkirurgi.

Ofte stilte spørsmål

  • Kan tilbaketrukket tannkjøtt vokse tilbake?

Dessverre vil ikke tilbaketrukket tannkjøtt vokse tilbake i motsetning til andre typer vev, som huden din. Dette gjør at det er spesielt viktig å være oppmerksom på tidlige tegn på tilbaketrukket tannkjøtt.

  • Hvordan kan man hindre at tilbaketrukket tannkjøtt forverres?

Det beste rådet for å hindre tilbaketrekking av tannkjøttet, vil være regelmessige kontroller hos tannlege og en konsekvent pusserutine to ganger per dag, bruke tanntråd og munnpleieprodukter anbefalt av tannleger og tannpleier, som antibakterielt munnskyllemiddel og antibakteriell tannkrem som tinnfluorid.

  • Hvordan behandle tilbaketrukket tannkjøtt?

Har du merket de første tegnene på tilbaketrukket tannkjøtt, vil tannlegen eller tannpleieren din først prøve å finne årsaken(e). Behandlingsalternativene avhenger av diagnosen og alvorlighetsgraden av tilbaketrekkingen. En integrert del er pasientens munnpleie hjemme og instruksjoner for god munnhygiene.

  • Hvordan behandle tilbaketrukket tannkjøtt uten kirurgi?

For tilbaketrukket tannkjøtt som forbindes med dårlig munnhygiene, vil tannlegen eller tannpleieren din starte med en dyprengjøring (fjerning av plakk og tannstein og rengjøring under tannkjøttet rundt alle involverte tenner).

Kilder:

https://www.webmd.com/oral-health/guide/receding_gums_causes-treatments https://www.healthline.com/health/dental-oral-health-receding-gums https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/jcpe.12330