DÅRLIG ÅNDE

Hva skyldes dårlig ånde?

Jente som pusser tenner for å forebygge dårlig ånde article banner
DELE

Dårlig ånde, også kalt halitose, kan ramme alle. Men gode tannpussvaner kan gi deg friskere pust.  Vi har satt opp en liste over årsaker til dårlig ånde og hva du kan gjøre for å unngå dårlig ånde – blant annet å finne den tannkremen som er best for deg. 

Årsaker:  

Når det gjelder årsaker til dårlig ånde, er det lurt å starte med å se på dine unnhelserutiner. 

Når vi ikke pusser tennene og bruker tanntråd regelmessig, setter matpartikler seg fast mellom tennene, langs tannkjøttranden og på tungen, og da oppstår det bakterier som kan gi en ubehagelig lukt.

En annen mulig årsak er munntørrhet. Kronisk munntørrhet gjør at spyttet ikke får fjernet plakkbakterier i munnen, noe som kan bidra til dårlig lukt.

Visse typer mat kan selvfølgelig også skape lukt i munnen. Hvitløk, løk og alkohol er mattyper som midlertidig kan prege lukten av pusten.   

Og røyking og snusing kan raskt gi deg dårlig ånde som varer lenge.  

Slik kan du unngå dårlig ånde: 

Puss tennene to ganger om dagen. Det kan virke selvsagt, men det er lett å glemme, og ofte pusser vi bare én gang. Det å pusse to ganger, morgen og kveld eller etter måltider, er avgjørende for god munnhygiene. Vi anbefaler å oppgradere tannkremen til en som har en ingrediens som forebygger bakteriedannelse i munnen. Da unngår du den viktigste årsaken til dårlig ånde.

Vi anbefaler også å oppgradere tannbørsten. Elektriske tannbørster har for eksempel bedre tilgang mellom tennene der det ellers er vanskelig å komme til, og fjerner plakk der.   

Bruk tanntråd regelmessig. Bruk tanntråd minst én gang for dagen slik at du fjerner matpartikler og plakkbakterier fra trange steder og mellom tennene.

Bruk munnskyllevann. Munnskyllevann kan hjelpe med å fjerne matrester som tannbørsten ikke får tak i, samtidig som det gir friskere pust.  Se etter et munnskyllevann med antibakterielle egenskaper som dreper bakteriene som fører til dårlig ånde.

Husk å besøke tannlege eller tannpleier minst to ganger i året for undersøkelse og behandling. 

Kort sagt – de aller fleste av oss opplever dårlig ånde en eller annen gang. Hvordan unngår vi best dårlig ånde? Ved å ha en god munnhelserutine.  

Kilder: 

https://www.oralb.co.uk/en-gb/product-collections/oral-b-gum-enamel-repair-and-protection

https://www.oralb.co.uk/en-gb/products/toothpaste-and-mouthwash/oral-b-gum-enamel-repair-mouthwash

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/bad-breath/symptoms-causes/syc-20350922