ANDRE

Hva forårsaker metallisk smak i munnen og hvordan bli kvitt den?

Oppretthold riktig munnhygiene for å forhindre metallisk smak i munnen article banner
DELE

Har du en metallisk smak i munnen? Med unntak av at du nylig har slikket på en mynt, føles det kanskje litt merkelig at du har fått en metallisk smak i munnen. Ikke desto mindre er denne lidelsen vanligere enn du tror, og det kan være mange mulige årsaker til en ubehagelig metallsmak i munnen.

Dysgeusi er den medisinske betegnelsen og betyr ubehagelig og unormal forandring av smak eller lukt. Den kan gjøre at du får en metallisk, bitter, salt eller harsk smak i munnen – og det kan oppstå plutselig eller gradvis over lengre tid.

Årsaker til en metallisk smak i munnen

Dysgeusi og tilhørende metallisk smak i munnen kan forårsakes av en rekke faktorer, fra dårlig munnhygiene til bivirkning av medikamenter eller graviditet.

Vi vil se nærmere på de potensielle årsakene til den metalliske smaken i munnen i tillegg til alternativer for forebygging og behandling.

1. Metallisk smak i munnen under graviditet

Du kan oppleve en metallisk smak i munnen tidlig i svangerskapet, noe som sannsynligvis skyldes den nye hormonbalansen. I tillegg til en metallsmak i munnen, kan det føre til at mat du vanligvis liker, nå smaker ubehagelig, eller at mat du vanligvis misliker, plutselig smaker godt!

Metallsmak i munnen under graviditet er ganske vanlig og er kun midlertidig. Den forsvinner vanligvis etter fødselen. Du kan bidra til å minimere effektene av en metallisk smak i munnen under graviditeten ved å suge på en drops eller ispinne og unngå å bruke bestikk av metall for en stund.

2. Metallisk smak i munnen på grunn av legemidler

Ulike legemidler kan ha en rekke bivirkninger og kan være årsaken til en vedvarende metallisk smak. Disse endringene forsvinner vanligvis når du slutter å ta medisinen, men bruker du denne medisinen fast, kan du snakke med legen din om å bytte til et annet legemiddel.

Lurer du på hva som kan gi en metallisk smak i munnen, kan det skyldes inntak av visse legemidler:

 • Antibiotika, legemidler for urinsyregikt ellerdiabetes En rekke legemidler, som antibiotika og medisiner for diabetes og urinsyregikt, kan forårsake en metallisk smak i munnen. Dette skyldes at medisinen delvis absorberes i munnen via spyttet og dermed skaper en metallisk ettersmak.

 • Vitaminer

  Tar du noen form for vitamintilskudd som inneholder sink, kobber, jern eller krom, kan det gi en metallisk smak i munnen. Snakk med legen din om riktig dosering.

 • Antidepressiva og andre litium-medisiner

  En bivirkning av antidepressiva som inneholder litium, er at de kan tette til smaksløkene. Dette kan forårsake munntørrhet og smaksforstyrrelser.

3. Andre årsaker til en metallisk smak

 • Vitaminmangel

  Vitaminmangel er en av de potensielle årsakene til en metallisk smak i munnen. En alvorlig mangel på vitamin B-12 kan påvirke

  sentralnervesystemet,

  endre hvordan du oppfatter smak og gi en rar metallsmak.

 • Dårlig munnhygiene

  Vi kan vel alle glemme å pusse tennene innimellom eller ikke pusse godt nok, men en alvorlig mangel på munnpleie kan resultere i tannråte og tannkjøttsykdommer. Hvis dette ikke behandles, kan tannkjøttsykdommen utvikle seg til en mer alvorlig lidelse kjent som «trench mouth», som gir en metallisk smak i munnen, tretthet, blødende og betent tannkjøtt.

 • Forstyrrelser i sentralnervesystemet (CNS)

  En hodeskade, et hjerneslag eller Bells parese (ansiktslammelse) kan alle påvirke sentralnervesystemet og kan resultere i en metallisk smak i munnen, hodepine og tretthet.

 • Matallergier og røyking

  Å røyke sigaretter kan forstyrre smaksprosessene, noe som resulterer i en metallisk smak i munnen. Allergier for enkelte matvarer kan trigge kroppens naturlige forsvar og frigjøre histaminer i blodomløpet som kan føre til en smak av metall.

 • Kjemisk eksponering

  Inhalerer man høye nivåer av kjemiske midler som inneholder kvikksølv eller bly, kan det gi en metallisk smak i munnen, kvalme, hudirritasjon og nerve- og åndedrettsproblemer.

Metallisk smak i munnen: Forebygging og behandling

Behandlingen for en metallisk smak i munnen avhenger av hovedårsaken, så snakk med legen din om en effektiv behandling. Dette kan inkludere å redusere eller endre legemiddeldose.

Du kan bidra til å bli kvitt den metalliske smaken i munnen ved å tygge på drops, unngå bestikk laget av metall, unngå sigarettrøyking, eller eksperimentere med ulike matvarer for å hjelpe til å maskere den metalliske smaken etter at du har spist.

Det kan også hjelpe å opprettholde en streng munnpleierutine for å bli kvitt smaken eller forebygge utvikling av lidelser som kan skape den. Dette kan inkludere å pusse tennene med en antibakteriell tannkrem, bruke tanntråd regelmessig for å fjerne matrester, bruke en tungeskrape og et mildt antibakterielt munnskyllemiddel, for en friskere pust og bekjempelse av plakk.

Ofte stilte spørsmål

 • Hvorfor har jeg en metallisk smak i munnen?

  Det finnes mange potensielle årsaker til en metallisk smak i munnen, inkludert dårlig munnhygiene, graviditetshormoner, bivirkning av legemidler eller vitaminmangel.

 • Er en metallisk smak i munnen tegn på ketose?

  Ketose kan gi en distinkt metallsmak eller lukt i munnen

  som ikke forsvinner til tross for gode munnpleievaner. Årsaken til ketoseånde er systemisk og vil kun endres ved å endre kosten.

 • Hvordan bli kvitt den metalliske smaken i munnen?

  Du kan bidra til å bli kvitt den metalliske smaken i munnen ved å ha en sunn munnpleierutine, unngå å bruke bestikk laget av metall, ikke røyke og i tillegg eksperimentere med ulike matvarer som krydder og urter.

Kilder:

https://www.healthline.com/health/metallic-taste-in-mouth https://www.webmd.com/oral-health/metallic-taste-mouth https://www.nhs.uk/conditions/metallic-taste/ https://medlineplus.gov/ency/article/003050.htm https://health.clevelandclinic.org/common-causes-for-metallic-taste-in-your-mouth/ https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/17776-trench-mouth https://www.webmd.com/oral-health/features/low-carb-diets-can-cause-bad-breath