GRAVIDITET

Dysgeusi I Svangerskapet

Dysgeusi i svangerskapet | Oral-B article banner
DELE

Hva er dysgeusi?

Noen gravide opplever en tilstand som kalles dysgeusi, eller endringer i smaksløkene, under svangerskapet. Heldigvis går tilstanden over etter svangerskapet og er stort sett harmløs, men den kan være plagsom for kvinner som ønsker å spise riktig og ha god tannhygiene og forebygge hull i tennene. Dysgeusi skiller seg fra matsug eller mataversjon som oppstår i svangerskapet, når gravide ønsker å spise visse typer mat som de kanskje ikke likte tidligere, eller opplever at noe de likte godt tidligere er uappetittlig eller smaker rart.

Når starter dysgeusi i svangerskapet?

De fleste leger og forskere tror at dysgeusi hos gravide er knyttet til hormonforandringer og væskeretensjon, som påvirker alle cellene i kroppen, inkludert smaksløkene. I tillegg tror noen forskere at det er et evolusjonselement inne i bildet og at metallsmaken gjør at gravide kvinner får lyst på visse næringsmidler som de trenger mer av, som natrium og kalsium.

Kvinner kan takle dysgeusi ved å tygge sukkerfri tyggegummi eller suge på sukkerfri drops for å dempe den ubehagelige smaken. Og for kvinner som tåler sterkt krydret mat under svangerskapet kan den sterke smaken veie opp for smaksendringene.