ANDRE

Hva er hvit tunge - Årsaker og symptomer

Oppretthold god munnhygiene for å forhindre hvit tunge article banner
DELE

Lurer du på hvorfor tungen din er hvit, kan det være at den har fått et belegg kjent som «hvit tunge». Denne lidelsen er vanligvis ufarlig og forårsakes gjerne av bakterier, sopp og døde celler som sitter mellom de betente papillene på tungen.

Papillene er ørsmå hevede utstikkere på tungen som hjelper oss til å smake mat og skille mellom smakene salt, søtt, surt, bittert og umami.

Med hvit tunge kan hele munnen være hvit, eller så ser du bare små, hvite flekker på tungen, eller til og med en hårete tunge.

Selv om en hvit tunge vanligvis ikke er noe å bekymre seg for, kan denne lidelsen være et symptom på en underliggende og mer alvorlig sykdom eller infeksjon. Hvis det hvite belegget på tungen ikke forsvinner eller forverres, bør du snakke med tannlegen eller tannpleieren din for veiledning.

Hva forårsaker hvit tunge

Hvit tunge er vanligvis relatert til munnhygienen, men kan også forårsakes av visse medikamenter eller sykdommer. Les videre for å finne ut hva som er hovedårsakene til en hvit tunge.

Munnhygiene

Dårlig tannpussing og mangel på bruk av tanntråd kan forårsake en oppbygging av bakterier i munnen som kan vise seg som små, hvite flekker på tungen.

Røyking og alkohol

Alkohol har en vanndrivende effekt som kan føre til en reduksjon i spyttproduksjonen og tørre ut munnen. Røyking kan også føre til uttørring siden den reduserer oksygennivåene og blodomløpet som igjen fører til tannkjøttproblemer og en økning av bakteriell plakk som kan føre til hvit tunge.

Trøske i munnen

Trøske i munnen forårsakes av oppvekst av Candida-soppen. Denne soppinfeksjonen gir små, hvite områder på tungen eller en helt hvit og hårete tunge. Munntrøske kan også skyldes antibiotikabruk som påvirker balansen mellom sunne bakterier og sopp, og på den måten gjør at mengden skadelige bakterier øker.

Leukoplaki og geografisk tunge

Geografisk tunge er en ufarlig lidelse som kan vises som hvite eller røde flekker som ligner på et kart. Leukoplaki forårsaker hvite flekker på tungen, tannkjøttet og innsiden av kinnene. I sjeldne tilfeller kan leukoplaki forverres betydelig hvis det ikke kommer under kontroller, så det er lurt å overvåke lidelsen og snakke med tannlege eller tannpleier hvis symptomene ikke forbedres.

Tungepiercinger

Oppbygging av bakterier i munnen kan gjøre at tungepiercinger blir betente. Det kan føre til en infeksjon i tungen og gi et hvitt belegg på tungen.

Underliggende sykdommer

Lider du av HIV, diabetes, hypotyreose (lavt stoffskifte) eller et svekket immunforsvar, kan du være mer tilbøyelig til å få trøske i munnen, hvilket forårsaker en hvit tunge.

Syfilis, en seksuelt overført sykdom, kan også føre til hvite flekker på tungen som kalles syfilitisk leukoplaki.

Hva er symptomene på hvit tunge

Bortsett fra de synlige tegnene på hvit tunge, kan du også oppleve andre symptomer som dårlig ånde, vond smak i munnen og/eller merke at papillene er forstørret.

Siden en hvit tunge vanligvis skyldes en økning av bakterier eller sopp i munnen, vil denne økningen også være årsaken til den dårlige ånden og vonde smaken i munnen, også kjent som halitose.

Hvordan bli kvitt hvit tunge

Hvit tunge er vanligvis ufarlig og forsvinner av seg selv med forbedret munnhygiene. Hvis du lider av hvite flekker på tungen, sørg da for å drikke rikelig med vann for at munnen ikke skal være uttørret og du bør ha et sunt og balansert kosthold.

Avstår man fra å drikke alkohol og røyke sigaretter, kan det også hjelpe til at den hvite tungen bedres raskere.

Lurer du på hvordan du kan blir kvitt hvitt belegg på oversiden av tungen, kan du bruke et antibakterielt munnskyllemiddel som bidrar til å bekjempe bakterier og pusse tennene regelmessig med en antibakteriell tannkrem, som tinnfluorid. Du vil kanskje også foretrekke å bruke en tungeskrape som er spesielt utviklet som hjelp for å rengjøre overflaten på tungen.

Hvis tilstanden vedvarer, bør du alltid snakke med tannlegen eller tannpleieren din da han/hun kan anbefale den beste behandlingen.

Forebygging av hvit tunge

Den beste måten å forebygge hvit tunge, er å opprettholde en god generell munnhygiene. Puss tennene minst to ganger daglig med en antibakteriell tannkrem, som tinnfluorid. Suppler med å bruke tanntråd og et antibakterielt munnskyllemiddel.

Regelmessige kontroller og profesjonell rengjøring av munnen hos tannlegen eller tannpleieren din, kan også hjelpe til å fjerne plakk og tannstein og opprettholde en god munnhelse.

Ofte stilte spørsmål

Hvorfor er tungen min hvit?

Det finnes flere årsaker til en hvit tunge. De fleste tilfeller av hvit tunge er ufarlige og skyldes primært dårlig munnhygiene. Denne lidelsen kan imidlertid også skyldes underliggende sykdom som HIV, hypotyreose (lavt stoffskifte) og trøske i munnen.

Hvordan bli kvitt hvit tunge?

I de fleste tilfeller vil den leges av seg selv. Opprettholder du en god munnhygiene, avstår fra å røyke og drikke alkohol i større mengder og har et balansert kosthold, vil du bli kvitt plagene med hvit tunge raskere.

Hva betyr det at tungen er hvit?

En hvit tunge er vangligvis et tegn på dårlig munnhygiene. Tungen din synes å være hvit på grunn av en oppbygging av bakterier, sopp eller matrester som sitter mellom de betente tungepapillene.

Er det skadelig med en hvit tunge?

De fleste tilfeller av hvit tunge er ufarlige og kan behandles ved å gjeninnføre en god munnhygiene og bruke antibakterielle munnskyllemidler. Det er imidlertid alltid best å konsultere tannlege eller tannpleier hvis symptomene ikke bedres siden hvite flekker på tungen kan forårsakes av andre underliggende medisinske tilstander.

Kilder:

https://www.healthline.com/health/dental-and-oral-health/white-tongue https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/17654-white-tongue