ANDRE

Hva er geografisk tunge? - Årsaker, behandling og symptomer

Muntlig rutine for å forhindre geografisk tunge article banner
DELE

Geografisk tunge er en godartet inflammatorisk lidelse i munnen som skaper et uregelmessig, «kartlignende» mønster på tungen. Ved geografisk tunge utvikler det seg glatte, røde flekker på tungen som mangler de små vortelignende utvekstene (papillene) man vanligvis ser på overflaten av tungen.

Disse røde flekkene er omgitt av mer ujevne, hvite avgrensninger på oversiden av tungen (selv om geografisk tunge i sjeldne tilfeller kan påvirke andre områder av munnen).

Bortsett fra de manglende lagene med papiller på tungen, er geografisk tunge stort sett symptomfri – selv om ca. 1 av 10 med denne lidelsen føler sensitivitet når de spiser krydret og syrlig mat. Disse symptomene kan vare i noen få måneder før de avtar. Vil vil se nærmere for behandlingsalternativer foreskrevet av lege senere i denne artikkelen.

Geografisk tunge oppstår hos ca. 1 %–3 % av befolkningen globalt, og til tross for at denne lidelsen kanskje ser illevarslende ut, er den ufarlig og ikke smittsom. Geografisk tunge kan forveksles med en annen lidelse kalt fissurert tunge som gir ujevne sprekker på tungen, så snakk med legen din for en sikker diagnose.

Geografisk tunge hos barn er mer uvanlig, selv om lidelsen kan utvikle seg i alle aldre og forekommer dobbelt så ofte hos kvinner som hos menn.

Hva forårsaker geografisk tunge?

Leger vet ikke helt hva som er årsaken til geografisk tunge og hva som gjør at lidelsen blusser opp – det er likevel en familiær opphopning av tilstanden, så genetikk vil sannsynligvis spille en rolle i risikoen for å bli rammet av lidelsen. En oppblussing av symptomer på geografisk tunge kan også oppstå på grunn av følgende risikofaktorer:

 • Psoriasis

Det antas å være en kobling mellom geografisk tunge og psoriasis, en betennelse i huden som gir kløe og flassende utslett.

 • Hormonelle svingninger

Det har forekommet tilfeller av geografisk tunge hos kvinner som tar p-piller, noe som kan bety at assosierte hormonelle svingninger kan øke risikoen for å utvikle denne lidelsen.

 • Allergier

Lider du regelmessig av oppblussing av eksem eller pollenallergi, kan det øke sjansene for å utvikle geografisk tunge.

 • Diabetes

Det kan være en sammenheng mellom å utvikle geografisk tunge og diabetes, spesielt diabetes type 1.

 • Krydret og syrlig mat

Noen mennesker med geografisk tunge vil føle ubehag eller sensitivitet når de spiser eller drikker krydret eller syrlig mat og drikke. Sigarettrøyking eller tannkrem kan også trigge symptomene. Hvis så er tilfelle, kan man prøve en tannkrem som er spesielt utviklet for sensitivitet i munnen.

 • Vitaminmangel

Folk som har for lave nivåer av jern, sink, folsyre eller vitamin B, kan ha større risiko for å utvikle geografisk tunge.

 • Astma

Det er utført studier om koblingen mellom astma og geografisk tunge, som begge kan blusse opp på grunn av omgivelsene.

 • Stress

Følelsesmessig stress og angst er mulige risikofaktorer for å utvikle geografisk tunge.

Symptomer på geografisk tunge

Enkelte merker ikke noen symptomer på denne lidelsen, men det vanligste tegnet er forekomsten av et «kartlignende», uregelmessig mønster på tungen. Dette er et av de mildeste symptomene, mens andre har meldt om smerter, ubehag eller sårhet på tungen, selv om det ikke er så vanlig. Les videre for en spesifisering av de viktigste symptomene på geografisk tunge.

 • Røde flekker på tungen De røde flekkene kan føles glatte, hudløse og sensitive sammenlignet med andre områder på tungen.

 • Fravær av papiller

  Papiller er bittesmå vortelignende utvekster som dekker tungen og hjelper til med å holde fast på maten når den tygges. Et av hovedsymptomene på geografisk tunge er fraværet av papiller på enkelte områder på tungen. Dette vises som røde og glatte flekker.

 • Flekker i munnen som ofte vandrer fra område til område

  Enkelte personer som har geografisk tunge, utvikler flekker på andre områder i munnen, som på innsiden av kinnene, i ganen eller også på tannkjøttet.

 • Ubehag når man spiser Omtrent 1 av 10 pasienter med melder om smerter på tungen, inkludert ubehag eller smerter når man spiser krydret, syrlig eller veldig søt mat. Man kan merke en mild, brennende eller stikkende følelse eller sårhet der hvor flekkene er. Denne sårheten på tungen pleier å avta etter en stund, men den kan blusse opp senere.

Behandling av geografisk tunge

Siden dette er en godartet, ufarlig lidelse, krever den ingen behandling. Selv om det ikke finnes noen legende kur for geografisk tunge, kan leger foreskrive medikamenter for å behandle sårheten eller ubehaget ved inntak av mat.

Medisinene som legen foreskriver for geografiske tunge kan variere avhengig av andre faktorer, men de kan inkludere:

 • Lokalbedøvende midler

 • Antihistamin og anestetisk munnskyll

 • Topiske steroider

 • Topisk takrolimus.

Snakk med legen din hvis du er usikker på hvilken behandling som kan gis for geografisk tunge. I tillegg til å gi deg en offisiell diagnose av lidelsen og utelukke andre medisinske tilstander, vil legen din hjelpe deg med å finne det beste legemiddelet for din geografiske tunge ut fra hvilke symptomer du har og livsstilen din.

Mens du venter på legetime, kan du også prøve å eliminere eventuelle triggere fra dine daglige vaner. Du kan prøve å la være å spise krydret eller syrlig mat, eller velge en tannkrem av høy kvalitet som er utviklet for personer med sensitiv munn.

FAQ

Hvor lenge varer lidelsen geografisk tunge?

Symptomene på geografisk tunge varer vanligvis noen måneder, det varier fra person til person. Lidelsen kan imidlertid blusse opp senere.

Hva forårsaker geografisk tunge?

Forekomsten av geografisk tunge er sannsynligvis genetisk betinget, men emosjonelt stress, allergier, diabetes og hormoner kan også spille en rolle i utvikling av lidelsen.

Kilder:

https://www.webmd.com/oral-health/guide/geographic-tongue https://www.dentalhealth.org/geographic-tongue https://dermnetnz.org/topics/geographic-tongue/ https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/21177-geographic-tongue