ANDRE

Økt spyttproduksjon (ptyalisme) – årsaker og behandling

Hva er ptyalisme article banner
DELE

Definisjon av ptyalisme – Det du burde vite

«Ptyalisme» er et ord som er vanskelig å uttale, som betyr økt spyttutskillelse. Ptyalisme er noe som kan ramme alle, men det er ikke uvanlig for gravide kvinner å oppleve denne tilstanden, spesielt i det første trimesteret.

Økt spyttproduksjon under svangerskap

Ptyalisme er vanligst blant unge kvinner som lider av ekstrem kvalme og morgensyke (kalles hyperemesis gravidarum). Hva som er den eksakte årsaken til ptyalisme i svangerskapet er uvisst, men hormonforandringer spiller sannsynligvis en rolle. Kvinner som opplever kvalme kan også forsøke å svelge mindre, noe som gir mye spytt i munnen. Hjertebrann og kvalme kan også gjøre at spyttkjertlene produserer mer spytt for å dekke spiserøret og beskytte mot irritasjon i munn og hals som oppstår ved hyppig oppkast.

Behandling av ptyalisme

Det finnes ingen enkelt kur for ptyalisme, Men noen av disse metodene kan hjelpe deg med problemet:

  • Pusse tennene. Du bør uansett følge en vanlig tannpleierutine i svangerskapet for å forebygge periodonittTannpuss og bruk av munnskyll flere ganger om dagen kan bidra til å redusere spytt i munnen ved å gjøre det enklere å svelge.

  • Drikke vann. Hyppige, små slurker med vann kan hjelpe deg med å svelge spytt uten at du blir kvalm.

  • Spise riktig. Prøv å spise mindre, men hyppigere måltider, og prøv å unngå mat med mye stivelse, som loff.

  • Tygge tyggegummi. Å tygge sukkerfri tyggegummi eller suge på harde, sukkerfrie drops kan gjøre det enklere for deg å svelge spytt.