ANDRE

Spyttkjertelstein (Sialolithiasis) - Symptomer, årsaker og behandling

Spyttkjertelstein medisinsk behandling article banner
DELE

De fleste har nok hørt om nyresteiner eller stein i galleblæren, men kanskje ikke spyttsteiner? Dette er faktisk også en medisinsk tilstand.

Som andre typer steiner, dannes spyttsteiner når kalsiumfosfat, magnesium eller karbonatmineraler bygger seg opp og dannes til steinlignende avleiringer.

Spyttkjertlene produserer spytt som fordeles i munnen via et system med utførselsganger. Spytt er en blanding av vann, slim, antibakterielle stoffer og amylase, et fordøyelsesenzym som hjelper til å bryte ned maten til mer lettfordøyelige komponenter. Spyttet er naturens beskyttende middel siden det beskytter munnen og nøytraliserer skadelige syrer.

Men hvis spyttkjertlene blir blokkert, vil ikke spyttet flyte rundt i munnen slik det skal, noe som kan gi ubehagelige symptomer.

Symptomer på spyttsteiner

Når spyttsteinene dannes, forårsaker de vanligvis ingen symptomer før det er for sent å hindre blokkering av utførselsgangene. På dette stadiet kan du føle litt ømhet i nedre del av kjeven, på kinnene eller i halsen som progressivt blir mer intense, spesielt etter måltider.

Noen av de vanligste symptomene på spyttstein er:

 • Smerter og hovenhet – du kan føle en dump smerte i underkjevespyttkjertelen eller en øm klump under tungen som får kjeven, kinnet eller halsen til hovne opp.

 • Munntørrhet – du kan merke at munnen føles mer og mer tørr, det skyldes at utførselsgangene til spyttet kan være blokkerte av spyttsteiner.

 • Problemer med å svelge – hvis spyttsteinene blokkerer utførselsgangene helt, vil hovenheten i spyttkjertlene gjøre svelging eller gaping vanskelig eller smertefullt.

 • Feber og en vond smak – når spyttkjertlene er blokkerte, kan du utvikle en bakteriell infeksjon som forårsaker feber og en vond smak i munnen.

Hvor ligger spyttkjertlene?

Spyttkjertlene er plassert på flere områder i munnhulen og har utførselsganger som sprer spyttet rundt i munnen. Vi har tre større spyttkjertler i munnen.

Den største ligger bak i munnen på hver side av kinnene og er kjent som parotiskjertlene (glandula parotis).

Submandibularkjertelen ligger på begge sider av nedre kjevebein og sublingualkjertelen, som er mindre, ligger under tungen.

I de fleste tilfeller dannes spyttsteiner i submandibularkjertelen. De kan i sjeldne tilfeller også dannes i parotiskjertlene og sublingualkjertelen.

Årsaker til og risikofaktorer ved spyttsteiner

De eksakte årsakene til hvorfor noen utvikler spyttsteiner er ikke kjent, men vi vet at visse faktorer øker risikoen for å utvikle dem.

Du har en høyere risiko for å utvikle spyttsteiner hvis du røyker, lider av en tannkjøttsykdom, har hatt et traume i munnen eller har en historikk med dårlig ernæring og dehydrering. Menn er mer utsatt for å utvikle spyttsteiner enn kvinner og disse steinene er vanligere jo eldre man er.

Avhjelping og behandling av spyttsteiner

Hvis du utvikler steiner i spyttkjertlene, finnes det måter å avhjelpe, behandle og til og med løsne spyttsteinene hjemme ved hjelp av ingredienser du vanligvis har tilgjengelig og reseptfrie legemidler. Lurer du på hvordan du kan massere ut en spyttstein, prøv følgende behandlinger hjemme:

 • Suge på sitrusfrukter eller harde syrlige drops – syrlig frukt som sitron, lime og appelsin stimulerer produksjonen av spytt noe som kan hjelpe til å løsne steinen fra den blokkerte spyttkjertelen.

 • Skånsom massasje av områder rundt steinen – du kan bruke skånsomme massasjeteknikker for å lindre smertene og få steinene til å passere gjennom den blokkerte spyttkjertelen.

 • Drikk mer vann – regelmessig væskeinntak hjelper til å holde slimhinnene i munnen fuktet og smurt.

 • Sug på noe kaldt – å suge på isbiter eller ispinner kan hjelpe til å redusere hovenhet og smerter.

 • Reseptfrie legemidler – NSAID-er som Ibuprofen og Aspirin kan hjelpe til å lindre smerter og redusere hovenhet.

Husk at hvis smertene i de hovne spyttkjertlene ikke bedres med disse metodene, bør du oppsøke lege.

Ved å pusse tennene med en egnet elektrisk tannbørste, bruke en antibakteriell tannkrem som tinnfluorid og et mildt antibakterielt munnskyllemiddel for en friskere pust og fjerne plakk, kan du sikre at munnhygienen ikke påvirkes mens du lider av spyttsteiner.

Medisinsk behandling av spyttsteiner

Oppsøk lege hvis du ikke greier å løsne spyttsteinene hjemme. Leger bruker både ikke-kirurgiske og kirurgiske metoder for å fjerne de blokkerte kjertlene avhengig av hvor og hvor dypt steinene sitter.

 • Ikke-kirurgisk – legen kan bruke ulike massasjeteknikker for å lirke steinen skånsomt ut av utførselsgangene.

 • Kirurgisk – et lite innsnitt kan gjøres med en prosedyre kalt sialendoskopi, som er en mindre invasiv operasjon for fjerning av spyttsteiner ved hjelp av mikrokirurgiske instrumenter. Denne operasjonen utføres under lokalbedøvelse ved dagkirurgi.

Ofte stilte spørsmål

Hva er hovedårsakene til spyttsteiner?

Vi vet ennå ikke helt hva som forårsaker spyttsteiner, men det er noen faktorer som gjør at man har en høyere risiko for å utvikle dem. Disse faktorene inkluderer røyking, tannkjøttsykdommer, et eventuelt traume i munnen og en historie med dehydrering og feilernæring.

Hvordan kan man presse ut spyttsteinene?

Spyttsteiner kan fjernes hjemme med massasjeteknikker eller ved å stimulere spyttproduksjonen ved å suge på syrlig frukt. Hvis du ikke lykkes med disse hjemmebehandlingene, oppsøk lege da han eller hun kan prøve andre massasjeteknikker eller utføre et lite kirurgisk inngrep under lokalbedøvelse.

Er det vanlig å ha spyttsteiner?

Spyttsteiner dannes for det meste hos voksne mellom 30 og 60 år og rammer vanligvis submandibularkjertelen. De kan i sjeldne tilfeller også dannes i parotiskjertlene og sublingualkjertelen.

Danner spyttsteiner lukt?

Når spyttkjertelsteinene dannes, blokkerer de utførselsgangene til spyttet. Spytt inneholder enzymer, som amylase, som hjelper til med å bryte ned maten og inneholder antibakterielle midler som bidrar til å holde munnen sunn. Sialolithiasis (en lidelse assosiert med dannelse av spyttsteiner) kan redusere mengden spytt i munnen, noe som kan føre til oppbygging av bakterier som igjen kan føre til dårlig ånde.

Referanselenker:

https://www.webmd.com/oral-health/guide/salivary-gland-stones-symptoms-causes-treatments https://www.medicalnewstoday.com/articles/324421 https://www.healthline.com/health/salivary-duct-stones https://medlineplus.gov/ency/article/001039.htm https://www.nhs.uk/conditions/salivary-gland-stones/